Mīti un patiesība par soju. Vai tā ir kaitīga?

Lai gan sojas produkti ir starp vislabākajiem augu valsts proteīna avotiem, tos apvij neglaimojoši mīti. Cik no tiem atbilst patiesībai?
Ir pierādīts, ka sojai ir viens no labākajiem augu valsts uztura olbaltumvielu avotiem un sojas pupās ir arī daudz minerālvielu un vitamīnu

FOTO: Shutterstock.com

Ir pierādīts, ka sojai ir viens no labākajiem augu valsts uztura olbaltumvielu avotiem un sojas pupās ir arī daudz minerālvielu un vitamīnu

Mīts #1 Soja, ko mēs ēdam, ir ĢMO (ģenētiski modificēts organisms), un tas ir slikti 

Patiesība: Visi Eiropas Savienībā tirgotie produkti, kas satur ĢMO, attiecīgi jāmarķē. Ja uz iepakojuma nav norādīts, ka produkts satur ĢMO, nav pamata satraukumam. Lielākā daļa ĢMO sojas Eiropā galu galā nonāk nevis cilvēku vēderos, bet industriālās lopkopības dzīvnieku ēdienkartē (jā, arī Latvijā). Tieši dzīvnieki ir lielākie ĢMO patērētāji. Turklāt pētījumi tā arī nav pierādījuši ĢMO slikto ietekmi uz veselību.

 

Tā izskatās pagatavotas sojas granulas.

 

Mīts #2 Soja satur sieviešu hormonus, kas var ietekmēt vīriešus

Reklāma
Reklāma

Patiesība: Izoflavoni jeb fitoestrogēni, ko satur soja, pēc savas uzbūves patiešām atgādina sievišķos hormonus – estrogēnus. Tomēr cilvēka ķermenī tie “uzvedas” citādāk. Pētījumi parāda, ka, atšķirībā no estrogēna, fitoestrogēni var samazināt krūts vēža risku sievietēm. Nav arī pierādījumu, ka sojas lietošana ikdienā varētu radīt problēmas vīriešiem. Fitoestrogēni nemazina vīrišķā hormona (testosterona) izstrādi organismā. Vēl vairāk – sojas produktu lietošana var mazināt prostatas vēža risku.

 

Ir pierādīts, ka sojai ir viens no labākajiem augu valsts uztura olbaltumvielu avotiem un sojas pupās ir arī daudz minerālvielu un vitamīnu (B grupas vitamīni, varš, mangāns, folijskābe u.c.). Ēst soju vai neēst tā ir Tava izvēle, bet neklausies mītos, jo soja ir veselīga!

 

Informācija no Neapēd zemeslodi