Aronijas imunitātes stiprināšanai, pret novecošanu un sirds veselībai

Aronijas ir viens no bagātīgākajiem antioksidantu avotiem. Ogās ir koncentrēts selēns, kas būtiski nepieciešams imūnsistēmas darbībai.

 

unsplash.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

unsplash.com

Aroniju sula paplašina asinsvadus, samazinot asinsspiedienu. Ja trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas lieto 50 ml svaigas aroniju sulas, pēc pāris nedēļām uzlabojas pašsajūta, samazinās vai pazūd galvassāpes, uzlabojas miegs, paaugstinās darbaspējas, normalizējas arteriālais spiediens. Sulas vietā var lietot arī svaigas ogas – vienas reizes deva ir 100 grami.
 

  • Aronijās esošās vielas uzlabo smadzeņu darbību, atmiņu, tās aizsargā pret sirds slimībām un novecošanas procesiem.
     
  • Palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, normalizē holesterīna līmeni. Aroniju ogās ir ļoti maz kaloriju. 100 grami augļu satur apmēram 50 kilokalorijas, tāpēc tās var iekļaut ēdienkartēs tad, ja stingri tiek skaitītas kalorijas. Piemērotas diabēta slimniekiem. 
     
  • Stiprina asinsvadu un kapilāru sieniņas, uzlabo to elastību, atslābina tos, tādējādi uzlabojot asinsriti. Tas ir svarīgi, jo daudzas kardiovaskulārās slimības rada artēriju aizsprostošanos.
     
  • Stiprina imunitāti, tāpēc īpaši noderīga aroniju sula ir rudens un ziemas sezonā. 
     
  • Piemīt urīndzenošas īpašības, tādējādi samazinot tūsku. 
     
  • Līdzsvaro nervu sistēmu, iedarbojies nomierinoši un palīdz vieglāk pārdzīvot stresa situācijas. 
     
  • Labvēlīgi ietekmē redzes stāvokli, palēninot acis novecošanas procesus. 
  • Pētījums pierādījis, ka aronija mazina šūnu bojājumus krūts vēža gadījumā. Pārbaudot vīnogu, aroniju un melleņu iedarbību uz vēža bojātajām šūnām - aronijas uzrādīja vislabākos rezultātus.


Ievēro: aronijas nedrīkst lietot kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimnieki, ja ir paaugstināts skābes saturs kuņģī un izteikti pazemināts asinsspiediens, ir nosliece uz trombu veidošanos. 

Izmēģini: 1–2 ēdamkarotes kaltētu ogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, atstāj ievilkties līdz nākamajai dienai. Lieto pa pusglāzei trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.


Aroniju lietošana grūtniecības laikā 
Ļoti veselīga oga, lietojot to saprātīgos daudzumos. Aroniju sula var samazināt grūtniecības toksikozi pirmajā trimestrī, bet pēdējos 3 mēnešos palīdzēs mazina tūsku, izvadot no organisma lieko šķidrumu. 


Cik daudz dot bērniem
Līdz 2 gadu vecumam aroniju sulu tīrā veidā bērniem dot neiesaka, jo tā ir stipra un koncentrēta. 
Lielākiem bērniem aroniju sula palīdzēs pret caureju, nedaudz palēninot zarnu trakta peristaltiku jeb palēninot masas virzīšanos pa gremošanas traktu.  Sula satur daudz C vitamīna un tā ir spēcīgs antioksidants, tāpēc noder imunitātes stiprināšanai.  Var dot padzerties, ja ir augsta temperatūra. 

Reklāma
Reklāma

Uzmanīgi! Sula var izsaukt alerģiskas reakcijas, tāpēc, pirmo reizi to dodot bērnam, vēro mazuļa reakciju. 
 

Aronijas ievāc tad, kad tās kļuvušas gandrīz melnas. Ogas var ēst svaigas, lietot sulā, vārīt sīrupu un ievārījumu, kā arī kaltēt un gatavot tēju.
 

Saistītie raksti