Cukurs bērnu iecienītos produktos. Slēptie slazdi, par kuriem jāzina vecākiem

Krāsaini iepakojumi un pareizi vadītas mārketinga aktivitātes uz cukura atkarības adatas uzsēdina arvien vairāk cilvēku. Piemēram, koši augļu jogurta iepakojumi domāti bērnu uzmanības piesaistīšanai, bet stilizēts it kā veselīga produkta iepakojums ar uzzīmētām pilngraudu vārpām uzrunās mammas, kas vēlas būt slaidas pašas un piedāvāt ko veselīgu bērniem. 

Par ikdienas iepirkšanās rituālu būtu jāievieš paradums izpētīt produkta iepakojumu un uz tā norādīto produkta uzturvērtības tabulu. Uzmanība ir jāpievērš pievienotā cukura daudzumam produktā.

FOTO: Shutterstock.com

Par ikdienas iepirkšanās rituālu būtu jāievieš paradums izpētīt produkta iepakojumu un uz tā norādīto produkta uzturvērtības tabulu. Uzmanība ir jāpievērš pievienotā cukura daudzumam produktā.

 

 

 

 



 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"


Diemžēl, visos šajos gadījumos, rezultāts ir viens un tas pats – tiek apēsts pārāk daudz cukura. Augļu piedevas šādos jogurtos ir maz, toties dāsni pievienots cukurs garšas pastiprināšanai.

Rīgas Veselības centra uztura speciāliste Ineta Jurkevica ikdienas darbā ar vecākiem novērojusi, ka daudzi zina to, ka kaitīgi ir gāzētie un saldinātie dzērieni, uzreiz to asociējot ar Coca-Cola, kur, piemēram, 500 ml pudele satur vairāk nekā 10 tējkarotes cukura (10,6 grami cukura uz 100 ml dzēriena). Taču biezpiena sieriņi, brokastu pārslas, saldinātais piens, suliņas, kā arī jogurti neapzināti tiek ierindoti veselīgo produktu grupā, tāpēc ar mierīgu sirdi tiek piedāvāti mazuļiem un skolēniem kā veselīgas uzkodas starp ēdienreizēm. Neizpētot produktu sastāvu, tikai retais iedomāsies, ka mazā suliņas paciņa ir tieši tikpat sacukurota kā gāzētais dzēriens.
 

Dažādie cukuri 
Cukurs, kas ir augļos un dārzeņos, satur augļu cukuru – fruktozi. Savukārt, piena produktos ir piena cukurs – laktoze. Ierastais, baltais galda cukurs satur saharozi, ko iegūst no cukurbietēm vai cukurniedrēm. Saharoze ir disaharīds, kas sastāv gan glikozes un fruktozes. Slikti ir tas, ka baltais cukurs satur tikai „tukšas kalorijas”, tur nav bioloģiski aktīvu vielu, nav ne vitamīnu, ne minerālvielu. 

 

Šobrīd ir ļoti viegli uzņemt pārāk daudz cukura. Riskantie produkti, kuros ir daudz cukura, ir saldinātie jogurti, bērnu suliņas, biezpiena sieriņi, saldinātais piens, graudaugu batoniņi, brokastu pārslas, nemaz nerunājot par tortēm, cepumiem un citiem saldumiem.

Glikoze un fruktoze cilvēka organismā tiek pārstrādāta atšķirīgi: lai organisms spētu izmantot glikozi, ir nepieciešams insulīns. Savukārt, fruktozes pārstrādei insulīns nav nepieciešams, un tā ir labā ziņa cilvēkiem, kuri sirgst ar cukura diabētu.

Pārlieku liela fruktozes uzņemšana veicina svara pieaugumu. Citādi ir tad, ja ēdam augļus, kuri dabiski satur fruktozi. Dabiski daudz fruktozes ir saldos augļos – ābolos, bumbieros, arbūzos, vīnogās, mango. Piemēram, ābolos ir līdz pat 65% fruktozes, tomēr augļos ir arī vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas, kas neļauj cukuram tik ātri un pilnīgi uzsūkties, tāpēc augļos šāds cukurs ir mazāk kaitīgs. Jāatzīsr, ka pārspīlēt ar saldo augļu ēšanu gan nevajadzētu.  

Viskaitīgākie ir pārsaldinātie gāzētie dzērieni. Cukuri no saldinātajiem dzērieniem uzsūcas ļoti ātri, strauji paaugstinot cukura līmeni asinīs, kam seko straujš tā kritums. Straujš cukura līmeņa kritums veicina apetīti un vēlmi pēc kaut kā salda. Rezultātā tiek uzņemts pārāk daudz cukura, un tas ir iemesls, kāpēc ēdot saldu, rodas liekais svars. Pārāk daudz ogļhidrātu uzturā palēnina tauku vielmaiņu, samazinot to šķelšanos. Rezultātā ar uzturu uzņemtie tauki netiek pārstrādāti, bet uzkrāti rezervēs. 


Kas slēpjas garšīgajos produktos 
Zinot, ka 1 - 3 gadus vecam bērnam nevajadzētu apēst vairāk par 2- 3 pievienotā cukura tējkarotēm dienā, bet mazliet vecākam bērnam pievienotā cukura apjoms dienā nedrīkstētu pārsniegt 4 tējkarotes. Par ikdienas iepirkšanās rituālu būtu jāievieš paradums izpētīt produkta iepakojumu un uz tā norādīto produkta uzturvērtības tabulu. Uzmanība ir jāpievērš pievienotā cukura daudzumam produktā. 

 

Šķiedrvielas palēnina un samazina cukura uzsūkšanos, tāpēc bērna ēdienkartei izvēlieties tos produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu.  Piemēram, brokastu pārslās 9 grami šķiedrvielu uz 100 gramiem produkta ir labs rādītājs. 

Reklāma
Reklāma

 

Pievienotais cukurs ir saldējumā, brokastu pārslās, cepumos, kūkās un citos našķos. Daudz pievienotā cukura slēpjas arī kečupā un dažādās salātu mērcēs. Te netiek ieskaitīts tas cukurs, ko dabiski satur augļi, piens, graudaugi un tml. Piemēram, uz 100 gramiem piena ir 3-4 grami laktozes jeb piena cukura, bet šo cukuru neuzskata par pievienoto, jo to piens satur dabiski. 


Piemēram, izvēloties veikala plauktā nesaldinātas brokastu pārslas, uz kuru iepakojuma norādīts, ka tās uz 100 gramiem satur 81,7 g ogļhidrātu (tostarp cukuri - 5,6 grami), tiek uzņemti gandrīz 50% no atļauta cukura daudzuma dienā. Ja uz iepakojuma rakstīts, ka cukurs ir 9,3 grami uz 100 gramiem produkta, liekam paciņu atpakaļ plauktā. 

Ja saldējumā ir 23 grami cukura uz 100 gramiem, tās ir jau 5 tējkarotes cukura. Dienas deva jau ir pārsniegta! 

Nedaudz rehabilitēt lielo cukura daudzumu produktā var cita pozīcija uzturvērtības tabulā. Tās ir šķiedrvielas, kas tiek norādītas uz iepakojuma. Šķiedrvielas palēnina un samazina cukura uzsūkšanos, tāpēc bērna ēdienkartei izvēlieties tos produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu.  Piemēram, brokastu pārslās 9 grami šķiedrvielu uz 100 gramiem produkta ir labs rādītājs. 
 

Saldumus drīkst, bet ar mēru
Uztura speciāliste uzsver – ja bērnam nav liekā svara, saldumus un našķus ēst nav aizliegts, bet svarīgi ir ievērot mēra sajūtu, nodrošināt pietiekami aktīvu un kustīgu dzīvesveidu. Atļaujiet apēst kādu gardumu – saldo biezpiena sieriņu, cepumu vai konfekti no rīta, lai līdz vakaram apēstās kalorijas jau tiktu izlietotas. 

Fizioloģiska atkarība no cukura veidojas tad, ja pārāk bieži tiek uzņemts vairāk cukura nekā nepieciešams. Cukuram ir analoga iedarbība uz smadzenēm kā nelielai devai narkotiku. Smadzenēs izdalās atkarību veicinošā viela – dopamīns, kas ir tieši atbildīgs par atkarības veidošanos.. 

Veselīga alternatīva ir mājās pašiem iemācīties pagatavot dažādus veselīgos našķus, jo varat regulēt pievienotā cukura daudzumu vai arī aizstāt ar žāvētiem augļiem ,ogām, medu.Našķu saldināšanai var izmantot dabiskos saldinātājus (piemēram, stēviju). Mājās vārīto ievārījumu var izmantot dabiskā jogurta saldināšanai vai pagatavot limonādi. Tādējādi pievienotā cukura daudzums tomēr būs mazāks nekā jau gatavajos produktos. 

Turklāt labā ziņa ir tā, ka bērniem garšas uztveres kārpiņas uz mēles ir daudz jūtīgākais, viņiem tik saldu garšu nemaz nevajag, lai izbaudītu ēdienu, kā pieraduši ir pieaugušie. 

 

Vēl tikai oktobrī un novembrī Rigas veselības centrā tiek piedāvātas BEZMAKSAS nodarbības vecākiem kopā ar bērniem - virssvara problēmu multiprofesionāls risinājums. Pieteikšanās un papildu informācija: esivesels@rigasveseliba.lv; 29502008

 


 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs