PVD: veikalos nopērkamās populārās tējas patērētāju veselību neapdraud

Pēc tēju publikācijas Jauns.lv, kas izsauca plašu rezonansi sabiedrībā, reaģējis arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Izpētot biedrības "Zaļā brīvība" datus par pesticīdu atliekām tējās, PVD secinājis, ka nevienā no tējas paraugiem, kurus biedrība "Zaļā brīvība" nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai uz pesticīdu atliekvielām, nav pārsniegtas pieļaujamās pesticīdu atliekvielu normas.

Izpētot testēšanas pārskatus, eksperti konstatēja, ka biedrība, interpretējot iegūto testēšanas rezultātu, nav ņēmusi vērā Eiropas Komisijas (EK) vadlīnijas pesticīdu testēšanas rezultātu izvērtēšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Izpētot testēšanas pārskatus, eksperti konstatēja, ka biedrība, interpretējot iegūto testēšanas rezultātu, nav ņēmusi vērā Eiropas Komisijas (EK) vadlīnijas pesticīdu testēšanas rezultātu izvērtēšanai.

"Zaļā brīvība" uz pasaules līdera pārtikas un dzīvnieku barības pētījumu nozarē "Eurofins" laboratoriju Vācijā nosūtīja lielveikalos nopērkamo iecienītāko tēju paraugus. Piecos no tiem pārsniegtas Eiropas Savienības normas pesticīdu atliekvielām, un tas nozīmē, ka šādas tējas dzeršana jau apdraud veselību.

 

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere informēja, ka saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par pesticīdu konstatēšanu vairākās populāru zīmolu tējās un patērētāju bažām par iespējamo šo tēju kaitējumu veselībai PVD lūdza "Zaļajai brīvībai" iespēju iepazīties ar testēšanas pārskatiem, un dienests secināja, ka nevienā no tiem nav pārsniegtas pieļaujamās pesticīdu atliekvielu normas. Tas nozīmē, ka neviena no šīm tējām neapdraud patērētāju veselību.

PVD ir informējis "Zaļo brīvību" par to, ka nevienā no izmeklētajiem tējas paraugiem nav pārsniegta pieļaujamā pesticīdu atliekvielu norma.

"Izpētot testēšanas pārskatus, eksperti konstatēja, ka biedrība, interpretējot iegūto testēšanas rezultātu, nav ņēmusi vērā Eiropas Komisijas (EK) vadlīnijas pesticīdu testēšanas rezultātu izvērtēšanai, ar kuru palīdzību kompetentā uzraudzības iestāde konstatē, vai attiecīgā atliekviela konkrētajā paraugā pārsniedz pieļaujamo normu un var kaitēt patērētāju veselībai. Šīs vadlīnijas nav saistošas sabiedriskajām organizācijām, taču kompetentā uzraudzības iestāde tikai šādā veidā var izdarīt secinājumus un veikt korektīvās darbības," skaidroja Meistere.

 

Viņa piebilda, ka pesticīdu normas Eiropas Savienībā (ES) nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2005.gada 23.februāra regula, ar kuru paredz maksimāli pieļaujamos pesticīdu atlieku līmeņus augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikā un barībā.

 

Reklāma
Reklāma

PVD ir informējis "Zaļo brīvību" par to, ka nevienā no izmeklētajiem tējas paraugiem nav pārsniegta pieļaujamā pesticīdu atliekvielu norma.

Kā jau ziņots, 11 no biedrības pērn uz laboratoriju Vācijā nosūtītajiem populārāko Latvijas lielveikalos nopērkamo tēju paraugiem tikai divi produkti - "Rimi Ceylon black tea" un "Lipton Yellow Label" - bija tīri, bet deviņās no 11 testētajām tējām tika atrasts antrahinons.

 

Lai arī pesticīdu koncentrācijas produktos bija nelielas, dažiem produktiem pat vairāku pesticīdu koncentrācijas pārsniedza ES pieļaujamās maksimālās robežas, uzsvērts biedrības paziņojumā.

"Zaļā brīvība" skaidroja, ka ES antrahinona lietošana lauksaimniecībā nav atļauta galvenokārt tāpēc, ka trūkst skaidru datu par tā drošumu. Tā lietošana ir arī aizliegta Indijā un daudzās citās tējas audzētājvalstīs un tējas audzēšanā tas praktiski netiek izmantots. Tomēr antrahinona testētajos tējas paraugos iespējams ir nonācis žāvēšanas vai iesaiņošanas procesā. Antrahinons tiek izmantots arī papīra un kartona ražošanā, un tas, iespējams, var migrēt no iepakojuma uz tēju.

Pētījumu "Zaļā brīvība" veica ar EK finansiālu atbalstu projekta "Lielveikalu zīmolu produktu ilgtspējas celšana, kā svarīga komponente 2015.Eiropas gadā attīstībai un tālāk" ietvaros.

 

Informācija no portāla Kasjauns.lv