Zīdaiņu botulisms jeb Kāpēc medus bērnam var izrādīties nāvējošs produkts

Kāds ir pamatojums apgalvojumam, ka medus ir ne tikai kaitīgs, bet pat nāvējošs maziem bērniem? Varbūt arī pieaugušam cilvēkam vajadzētu no šī produkta, it īpaši māmiņām, kuras baro bērnus ar krūti? Līdz šim medus bija visārstnieciskākais dabiskais produkts.  Par medus lietošanu interesējas mamma.

Zīdaiņu botulisms jeb Kāpēc medus bērnam var izrādīties nāvējošs produkts

FOTO: Shutterstock.com

Atbild dietoloģe Laila Meija

Medus noteikti nav inde, un ne velti tiek lietots tautas medicīnā daudzos gadījumos kā ārstniecības līdzeklis. Tas palīdz klepus mazināšanai, ādas problēmām, jo tam piemīt neliela antibakteriāla iedarbība, imunitātes stiprināšanai u.c. Pieauguši cilvēki, kuriem nav alerģiskas saslimšanas, medu droši var lietot.


Medu noteikti nedrīkst dot bērniem līdz 1 gada vecumam, bet vēlams pat līdz 2 gadu vecumam, jo tas var saturēt botulīna toksīna sporas, kas var izraisīt nāvējošu infekciju zīdainim. Pie tā vainojama baktērija Clostridium botulinum, kas var atrasties medū. Simptomi parasti parādās pēc 18 -36 stundām. Pirmais no simptomiem ir aizcietējums, rīšanas un elpošanas problēmas, muskuļu vājums, pastiprināta siekalu izdalīšanās, zīšanas refleksa samazināšanās, ēstgribas trūkums, miegainība.

Vecākiem bērniem un pieaugušajiem zarnu trakts ir pietiekami nobriedis, lai spētu cīnīties ar botulisma sporām.
Šī paša iemesla dēļ līdz gada vecumam nedrīkst dot arī produktus, kas satur medu - cepumus, citus konditorejas izstrādājumus, jo medus šādos produktos bieži  ir iekļauts nepasterizētā veidā. 


Otrs riska moments ir tas, ka medus satur ļoti daudz bioloģiski aktīvu komponentu, kas var būt alerģizējoši. 
Alerģiska reakcijas rodas diezgan ātri, un tās izpausmes var skart gan ādu, gan gļotādas, gan elpošanas sistēmu, gan gremošanas traktu, stāsta speciāliste. Alerģijas pamatsimptomi ir sūrstēšana kaklā, klepus, šķaudīšana, asarošana, deguna, mēles, lūpu gļotādas tūska, iesnas, slikta dūša, ādas izsitumi, paaugstināta temperatūra, galvassāpes.

Tā kā alerģiskās saslimšanas ir ļoti izplatītas, tad maziem bērniem tiešām medu nevajag dot gadījumos, ja bijušas kādas alerģiskas reakcijas uz kādu citu produktu vai ziedputekšņiem, kā arī tad, ja kādam ģimenes loceklim ir alerģiskas saslimšanas. Grūtniecības un krūts barošanas laikā medu var lietot, ja nav novērotas alerģiskas reakcijas ģimenē. 

Medus bērna ēdienkartē jāievieš ļoti uzmanīgi, sākumā iedot pagaršot pavisam mazu medus daudzumu  un vispirms to paturēt mutē, pavērot ,vai nerodas, piemēram, sūrstoša sajūta kaklā. Ja tāda sajūta rodas vai parādās tūska, tad mute nekavējoties jāpaskalo ar ūdeni. 

Reklāma
Reklāma