Cik daudz šķidruma jāizdzer vīrietim un cik - sievietei?

Piedzimstot cilvēka organismā ir aptuveni 70% ūdens. Kļūstot vecākam, ūdens daudzums organismā samazinās. Pieauguša cilvēka organismā vidēji ir 60 % ūdens. Sieviešu organismā nedaudz mazāk ūdens nekā vīriešu organismā.

Vīriešiem jādzer vairāk nekā sievietēm. Izņēmums ir grūtniecības laiks un zīdīšana.

FOTO: Shutterstock.com

Vīriešiem jādzer vairāk nekā sievietēm. Izņēmums ir grūtniecības laiks un zīdīšana.

Viena no ūdens galvenām funkcijām ir ķermeņa temperatūras regulēšana un vielmaiņas gala produktu izvadīšana.  
 

Cik daudz ūdens dienas laikā jāuzņem?
No 14 gadu vecuma meitenēm un sievietēm jāuzņem 2 litri; puišiem un vīriešiem 2,5 litri. Vidēji 20 % no ieteicamā ūdens daudzuma cilvēks saņem ar uzturu. Visvairāk ūdeni satur augļi un dārzeņi. Piemēram, gurķi satur 95 % ūdens. Tātad šķidruma veidā sievietēm jāizdzer aptuveni 1600 ml ūdens, bet vīriešiem 2 litri.  

Papildus prasības pēc ūdens pieaug sievietēm grūtniecības laikā +300 ml un barojot ar krūti +700 ml; sportojot; ja ir sauss gaiss telpā; karstā laikā. Uzņemtā ūdens daudzums atkarīgs arī no cilvēka svara – jo lielāks svars, jo vairāk jādzer.
 

Vai kafiju un tēju arī var pieskaitīt pie uzņemtā šķidruma daudzuma?
Jā, var. Bet labāk slāpju remdēšanai lietot ūdeni, nevis kofeīnu saturošus dzērienus, vai arī jāseko uzņemtā kofeīna daudzumam. Pieaugušam cilvēkam dienā nav vēlams uzņemt vairāk par 400 mg kofeīna (viena kafijas tasīte var satūrēt 80-100 mg).  Saldināti dzērieni arī nebūs laba izvēle, jo tie  parasti saturēs papildus cukuru, kas var kļūt par liekā svara cēloni.
 

Kādi simptomi liecina par ūdens trūkumu organismā?
Slāpes ir pirmais simptoms, bet ne visi cilvēki izjūt slāpes. Papildus tam slāpes tiek remdētas ātrāk nekā organismā atjaunojas ūdens līdzsvars. Precīzāks rādītājs ir ūrīna krāsa, tai ir jābūt gaišai- salmu krāsā vai bāli dzeltenai. Citi simptomi ir nogurums, koncetrēšanās grūtības, galvassāpes un galvasreibonis.

Reklāma
Reklāma

Aizcietējums, nierakmeņi un urīnizvadsistēmas infekcijas var kļūt par ūdens trūkuma sekām.

 

Atbildes sagatavoja klīnikas "Similia"  uztura speciāliste Jeļena Pavlova