Pienenes un to ārstnieciskās īpašības un lietošana uzturā

Paskaties apkārt - jau ir uzplaukušas pirmās pienenes - ziedi, kuri tik ļoti piestāv Latvijas pavasarim. Maijā ar dzelteniem pieneņu ziediem noklāts viss - ceļmalas, meži, lauki, pļavas un dārzi. Pētījumi rāda, ka pienenēm piemīt ārstnieciskas īpašības, un tās spēj ārstēt vairākas slimības.  

Pieneņu lapas vari lietot uzturā arī svaigā veidā, piemēram, pievienojot tās salātiem vai liekot uz sviestmaizes. Pieneņu rūgto garšu var mazināt, lapas vārot apmēram 5 minūtes.

FOTO: Marika Eglīte

Pieneņu lapas vari lietot uzturā arī svaigā veidā, piemēram, pievienojot tās salātiem vai liekot uz sviestmaizes. Pieneņu rūgto garšu var mazināt, lapas vārot apmēram 5 minūtes.

 

Pienenes ne tikai padara pavasari skaistāku un uzlabo mūsu garastāvokli, bet arī spēj ārstēt vairākas slimības, tostarp sirds slimības. Pētījumi rāda, ka pienenēm piemīt ārstnieciskas īpašības - tām piemīt organisma skalošanas un liekā šķidruma izvadīšanas funkcija, to lietošana samazina asinsspiedienu, kā arī tās spēj samazināt lipīdu un holesterīna līmeni asinīs. Atceries, ja regulēsi holesterīna līmeni, tu vari novērst hroniskas sirds un asinsvadu saslimšanas.

 

Pienenes lietošanai uzturā var izmantot gan svaigā, gan kaltētā veidā. Kaltētas pienenes izmanto tējai, ko lieto asinsspiediena pazemināšanas nolūkos. 1-2 tējkarotes kaltētu pieneņu lapu aplej ar karstu ūdeni un atstāj uz 10-20 minūtēm. Tējas garša būs rūgta, bet rezultāts būs tā vērts. Bet šī tēja nav piemērota cilvēkiem, kuri nedrīkst dzert citas augu tējas. Lai samazinātu tējas rūgtumu, tējai var pievienot medu. Dienā vēlams izdzert 2-5 krūzītes (katra vidēji 330ml) pieneņu tējas.

 

Ja izvēlies pienenes lietot kaltētā veidā, ņem vērā:

- Pieneņu saknes un lapas vēlams kaltēt atsevišķi, tās reizi dienā samaisot, lai nepieļautu pelējuma rašanos.

 

-Pienenes jākaltē sausā vietā apmēram 2 nedēļas, bet izkaltušas jāuzglabā slēgtos traukos.

 

Reklāma
Reklāma

- Kaltējot pienenes ārpus dzīvojamām telpām, svarīgi tās izvietot, kur nav tiešu saules staru, kā arī tā, lai gaiss varētu brīvi cirkulēt caur pieneņu lapām.

 

- Kaltējot pienenes iekštelpās, vēlams izmantot mansarda tipa istabas, bēniņus, augšistabas. Arī iekštelpās kaltējot, pienenes neatstāj tiešu saules staru ietekmē.

 

 - Kaltējot saknes, tās rūpīgi jāattīra no netīrumiem.

 

Pieneņu lapas vari lietot uzturā arī svaigā veidā, piemēram, pievienojot tās salātiem vai liekot uz sviestmaizes. Pieneņu rūgto garšu var mazināt, lapas vārot apmēram 5 minūtes. Nolejot ūdeni un vārot pienenes atkārtoti, to rūgtums samazinās. Rūgtumu mazinās arī tad, ja salātiem pievienosi citrona sulu.

 

Pirms regulāri savās maltītēs iekļauj pienenes, vēlams pārliecināties vai tev nav alerģiskas reakcijas uz pienenēm, proti, pienenes iekļauj uzturā pakāpeniski un pavēro sava ķermeņa reakciju. Pienenes uzturā nedrīkst lietot cilvēki ar kuņģa čūlu un citiem gremošanas sistēmas traucējumiem. Ja pasliktinās veselības stāvoklis vai rodas alerģiskas reakcijas, konsultējies ar savu ģimenes ārstu, iesaka Slimību profilakses un kontroles centrs.