Kā notievēt bez diētas

„Kā notievēt bez diētas?” - šie ir google.lv bieži rakstīti atslēgas vārdi, ar kuriem klienti atrod dr. Inesi Milleri. Tāpēc viņa mums, mammamuntetiem.lv, atklāj, kā tas ir iespējams – kļūt slaidākam bez diētas.

Svarīgs notievēšanas likums - ēst nevis pa ceļam uz darbu, bet ar baudu un lēnām. Foto no Tex Mex  restorāna arhīva materiāliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svarīgs notievēšanas likums - ēst nevis pa ceļam uz darbu, bet ar baudu un lēnām. Foto no "Tex Mex" restorāna arhīva materiāliem.

 

Tas patiešām IR iespējams. 

 

Pieļauju, ka tu esi dzirdējis kādu sakām: „Ēd apzinoties, un tu ne tikai izbaudīsi savu maltīti, bet arī zaudēsi svaru”. 

 

Izklausās kā uzvarēt-uzvarēt, vai ne?

 

Bet daudzi no mums no rīta guļ līdz pēdējai minūtei, tad lec ārā no gultas, ātri “sapako” bērnus uz skolu un traucas pa durvīm ārā. Kādas tur brokastis, kādi tur rīta rituāli? 

 

Diena, kas iesākta skrienot, turpinās skrienot un neapzinoties – pagrābjot ēdienu (bieži pirmo, kas pagadās) garāmejot; tad ātri un izklaidīgi stumjot to mutē. Neapzinoties.

 

Ir neiespējami izgaršot ēdienu, ja tas dažās minūtēs nonāk kuņģī. Tāpat ir grūti (lasi neiespējami) zaudēt lieko svaru, jo tāds ēšanas stils neatļauj pietiekoši daudz laika - 20 minūtes, smadzenēm reģistrēt to, ka tu esi apēdis pietiekoši, lai apmierinātu sava ķermeņa vajadzību pēc enerģijas. 

 

Pārmērīgs izsalkums un ēšana “kas pagadās pa rokai”, veicina ēšanu neapzinoties un svara pieaugumu.  Savu pārmaiņu foto iesūtījusi Margarita Višere.

 

Ēšana neapzinoties rada sajukumu tava ķermeņa ķīmijas jeb hormonu četru galveno „draugu” darbībā, kuri darbojas kopā, lai palīdzētu mums izjust sāta un pilnuma sajūtu, tādējādi samazinot pārēšanos, attiecīgi - pieņemšanos svarā.

 

Palēninot savu ēšanas ātrumu – sākot ēst apzinoties, tu atļauj funkcionēt optimālā līmenī šīm ķermeņa/smadzeņu ķīmiskajām substancēm:

 

1. Holecistokinīns ir zarnu hormons, kas informē smadzenes, ka notiek ēdiena uzņemšanas process.   

 

Reklāma
Reklāma

2. Leptīns ir tauku šūnas hormons, kas monitorē tavu tauku uzkrāšanu un vada smadzenes stimulēt lielāku vai mazāku ēšanu, pamatojoties uz tavām enerģijas vajadzībām. Holecitokinīns un leptīns darbojas kopā radot sāta sajūtu.  

 

3. Grelīns ir kuņģa hormons, kas stimulē apetīti pēc vairāk ēdiena, pamatojoties uz komunikāciju starp holecitokinīnu un leptīnu.  

 

4. Dopamīns ir smadzeņu neirotransmiters, kas strādā roku rokā ar  holecitokinīnu, lai palielinātu tavu baudījuma sajūtu un apmierinātību ar ēdienu.   

 

Tavs ieguvums, palēninot ēšanas ātrumu: 

- Ēdiena izbaudīšana;

- Kā rāda pētījumi - daudz mazāks kaloriju patēriņš;

- Stresa izraisītas ēšanas riska mazināšana;

- Svara zaudēšana.  

 

Tu vari praktizēt ēšanu apzinoties jebkur un jabkad. Vienīgi pārliecinies, ka tu neesi pārmērīgi izsalcis un savlaicīgi plāno savas veselīgās maltītes un uzkodas. Pārmērīgs izsalkums un ēšana “kas pagadās pa rokai”, veicina ēšanu neapzinoties un svara pieaugumu.  

 

Tomēr labākais, kur sākt praktizēt ēšanu apzinoties, ir mājās un kopā ar ģimeni un bērniem. Un ja tu to gribi darīt labi - gatavo ēdienu mājās.

 

Jā, tas nozīmē pavadīt nedaudz laika virtuvē, gatavojot un tad izbaudot savu pūliņu rezultātus. Zinātnieki ir pierādījuši, ka cilvēki, kuri gatavo mājās, svaru zaudē veiksmīgāk un vairāk.  

 

Ja tu esi no tiem, kas ar gatavošanu ir uz “jūs”, izlasi padomu rakstu - Kā beidzot uzsākt gatavot ēdienu mājās.

 

Autore: Dr. Inese Millere, www.kaneapeststresu.com 


Ēšana apzinoties nav tik vienkārša kā izklausās? Ja jūti, ka noderētu papildus palīdzība, pievienojies, kādai no kursa „Kā Neapēst Stresu” (uz apzinātības principiem balstītas veselīga dzīvesveida programmas) grupai, ko vada dr. Inese Millere.