Dietoloģes ieteikumi ēšanas paradumu maiņai

Enerģijas zudums, miegainība, pastāvīgs nogurums, depresija - tas viss liecina, ka nepieciešams esošā dzīvesveida izvērtējums. Dietoloģe Lolita Neimane iesaka sākt ar ēšanas paradumu pārskatīšanu.

Pietiekamā daudzumā uzņemot Omega 3 taukskābes, nostiprināsies nervu un imūnā sistēma, paaugstināsies darbaspējas, kā arī uzlabosies ādas stāvoklis.

FOTO: Shutterstock.com

Pietiekamā daudzumā uzņemot Omega 3 taukskābes, nostiprināsies nervu un imūnā sistēma, paaugstināsies darbaspējas, kā arī uzlabosies ādas stāvoklis.

Ēšanas paradumu pārskatīšanu gan ieteicams darīt pakāpeniski, jo jebkuras radikālas pārmaiņas agri vai vēlu noved atpakaļ pie vecajiem ieradumiem. 

 

Tā saucamais pavasara nogurums lielā mērā saistīts ar vitamīnu un minerālvielu trūkumu organismā. Iespēja uzņemt dabiskā veidā nepieciešamos vitamīnus ir minimāla. Tāpēc jāmeklē veidi, kā papildināt uzturu ar veselīgām sastāvdaļām. Diētas ārste L.Neimane iesaka sākt ar lēnu un pakāpenisku ēdienkartes pārskatīšanu. Vēlams, lai to darītu visa ģimene, ievērojot katra tās locekļa vecumam atbilstošās vajadzības. 

 

Palielini šķiedrvielu daudzumu

L.Neimane iesaka sākt ar šķiedrvielu jeb balastvielu īpatsvara palielināšanu, jo tās sniedz enerģiju, labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu un zarnu mikrofloru. Galvenie šķiedrvielu avoti ir pilngraudu labības produkti.

  • Tāpēc pozitīvi vērtējama ir atteikšanās no baltmaizes, tās vietā izvēloties pilngraudu maizi. Un kāpēc gan neuzcept veselīgu maizi pašiem?
  • Cukurotos našķus labāk aizstāt ar riekstiem vai žāvētiem augļiem. Bērniem noteikti garšos daudzveidīgās augļu sukādes, kas plašā izvēlē nopērkamas ekoveikalos.
  • Ikdienas ēdienkarti ieteicams dažādot ar interesantām receptēm, kurās izmantoti pākšaugi - lēcas, pupiņas, zirņi.
  • Tā kā ziemā ir diezgan ierobežotas iespējas iegādāties zaļumus, tos iespējams diedzēt pašiem. Nupat ir īstais laiks sākt diedzināt sīpolus, lai Jūsu palodze jau apmēram pēc divām nedēļām sazeltu kā īstens pavasara vēstnesis.
  • Ievesto gurķu un tomātu vietā biežāk izvēlieties sezonālos dārzeņus - burkānus, bietes, ķirbjus, kāļus, seleriju un pētersīļu saknes. 

 

 

Ikdienas ēdienkarti ieteicams dažādot ar interesantām receptēm, kurās izmantoti pākšaugi - lēcas, pupiņas, zirņi.

 

Reklāma
Reklāma

L.Neimane atgādina, ka enerģijas trūkums, miegainība un slikta pašsajūta ziemas mēnešos saistīta ar Omega 3 taukskābju trūkumu. Šīs neaizvietojamās taukskābes cilvēka organisms pats nevar saražot, tāpēc tās jāuzņem ar pārtiku, piemēram, treknām jūras zivīm vai rapšu eļļu. Pietiekamā daudzumā uzņemot Omega 3 taukskābes, nostiprināsies nervu un imūnā sistēma, paaugstināsies darbaspējas, kā arī uzlabosies ādas stāvoklis. Ir labi zināma Omega 3 taukskābju labvēlīgā ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu. 

 

Ieteicamā dienas deva - divas ēdamkarotes rapšu eļļas, ko var pievienot ēdienam tā gatavošanas laikā, izmantot salātu mērcēs vai pat dzert tīrā veidā. Rapšu eļļas sastāvā ir arī antioksidanti - E un A vitamīni, kas palīdz aizsargāt organismu no brīvo radikāļu veidošanās un mazina ādas novecošanās pazīmes. 

 

Viens no veselīga dzīvesveida un labas pašsajūtas pamatprincipiem ir pietiekams ūdens patēriņš. L.Neimane rekomendē ūdens daudzuma palielināšanu sākt pakāpeniski. Vispirms jāiegūst ieradums izdzert glāzi ūdens tūlīt pēc pamošanās. Tad jāizvirza lielāks mērķis - palielināt ūdens patēriņu par vienu glāzi. Aukstos ziemas vakaros lieti noderēs arī krūze Latvijas augu tējas.

 

Un visbeidzot - centieties samazināt sāls patēriņu. Galda sāli aizstājiet ar jūras sāli un izmantojiet vairāk garšvielu, garšaugu, ķiploku un sīpolu. Nevajag neko sev uzspiest. Visam jānotiek dabiski, un pamazām organisms pats sāks prasīt to, kas  nepieciešams. Ja ēšanas ieradumus pakāpeniski mainīs visa ģimene, ar laiku ikvienam tās loceklim uzlabosies  pašsajūta un veselība, paaugstināsies enerģija un darba spējas. Un pavasari varēsiet sagaidīt enerģiski, veseli, smaidīgi un vēl pie tam bez "ziemas riepas", norāda dietoloģe.