Kā pareizi dzert vīnu?

Skaties, garšo, smaržo! 5 vērā ņemamas patiesības.

Mājas zemeņu vīns.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Mājas zemeņu vīns.

 

Vērīgi ieskatoties, pat neliekot vīnu pie lupām, ir iespējams gūt pirmos iespaidus par to.

 

SKATIES!

  • Novērtējam vīna dzidrumu, caurspīdīgumu, krāsu. Baltvīni visbiežāk būs zaļgani, ar dažādas pakāpes dzeltenā piejaukumu. Jo tumšāks baltvīns, jo cienījamāks vecums. Bet ne jau vecums ir galvenais kritērijs. Mūsdienās saražoto baltvīnu jāizdzer divu trīs gadu laikā pēc tā sapildīšanas pudelēs. Ja baltvīns sāk kļūt brūngans, visticamāk, tas nav vairs dzerams. Vienīgais izņēmums ir augstas klases deserta vīni.
  • Sarkanvīnā ir visdažādāko toņu un nianšu sarkanais — sākot ar rubīnu, turpinot ar ķiršu sulu, un tā tālāk... Violetā krāsa liecina par vīna pārlieku jaunību, kas mutē, visticamāk, eksponēsies kā asi savelkoša pārlieka sausuma sajūta.

 

GARŠO!

Paņem mutē apmē¬am ēdamkaroti vīna. Protams, nekas nav jāmēra, galvenais, lai mutē paliek vieta gaisam, kuru ievilksi caur vīnu. Tas nekas, ja sanāk skaļi, jo svarīgākais ir panākt, lai vīns mutē sajaucas ar gaisu. Nesteidzies! It kā pakošļā vīnu, ļauj tam apskalot smaganas, aukslējas un, protams, mēli visā tās garumā. Un te sākas pats interesantākais, jo garšas un smaržas jaucas, aizķer garšas kārpiņas un nervu galus, atkal pazūd un uzrodas no jauna, viena aiz otras slēpdamās un kārdinādamas. 

 

SMARŽO!

Lēni, lēni jāieelpo vīna smarža. Centies ne tikai sasmaržot, bet arī nosaukt sasmaržoto. Tad saskalo vīnu glāzē, ļaujot tam sajaukties ar gaisu — uzelpot. Un tuvini degunu glāzei vēlreiz. Lēnām dziļi ieelpo vīna aromātus. Sajuti? Smaržas ir kļuvušas pilnākas, piesātinātākas, spilgtākas un arī sarežģītākas. Vai jūti pļavu ziedu smaržu, citrusu vieglumu, ogu aromātu? Smaržo, acis aizvērusi, un uzbur ainiņas.

 

5 vērā ņemamas patiesības

Reklāma
Reklāma

1. Kamēr vēl nejūties pietiekami lietpratīga, lai izvēlētos vīnu pie ēdiena, labāk to nedari. Ļauj kādam zinātājam — viesmīlim vai viesim — veikt izvēli.

2. Baltvīnus pasniedz un lieto atdzesētus. Kāpēc?

Aukstums nomāc skābumu. Rezultātā vīni, kuros skābes ir viena no būtiskākajām sastāvdaļām, nogludinās, kļūst harmoniskāki un ne tik stūraini.

3. Sarkanvīnus arī derētu nedaudz atdzesēt, jo vislabāk tie garšo istabas temperatūrā no 16 līdz 18 grādiem.

4. Visieteicamākais veids, kā atdzesēt baltvīnus, ir speciāli ledus spainīši.

Protams, var izmantot arī jebkuru citu piemērota tilpuma trauku, bet ledus spainītim, kurš paredzēts turēšanai uz galda, ir kāda priekšrocība — tas lieliski izskatās uz galda.

5. Neliec pudeli saldētavā! Tur ilgāk aizmirsta pudele var sasalt.

Saldētavā vīns atdziest ļoti lēni. Lai cik paradoksāli izklausītos, pieredze liecina, ka nekas tik labi un ātri neatdzesē pudeli kā auksts ūdens, kurā iebērts daudz ledus.

 

Avots: Unas neparastā pavārgrāmata 2011 pavasaris/vasara