Kādus sāls veidus tu zini?

Un kurš no tiem ir labāks?

Foto: Dienas ēdieni

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Dienas ēdieni

 Sāls veidi

Galda sāls. Tas ir industriālās sāls ieguves blakusprodukts. Tiek iegūts karjeros un šahtās. Parasti rafinēts — tīri balts, ar samērā vienādiem kristāliem, sauss. Irdenuma nodrošināšanai liek klāt kādu no pretsalipes vielām, piemēram, magnēzija karbonātu vai alumīnija silikātu, la kā visas minerālvielas no tā ir izmēztas, tam mākslīgi pievieno jodu.

Akmenssāls. Tāpat tiek iegūts karjeros un šahtās, bet iegūšanas metodes ir saudzīgākas. Labs akmenssāls parasti ir nerafinēts, tāpēc iepelēks, viegli mitrs un satur desmitiem minerālvielu.

Jūras sāls. Tradicionāli to iegūst, jūras ūdeni nostādinot un ļaujot iztvaikot tādos kā lielos dīķos. Nerafinētais jūras sāls ir pelēcīgs vai pelēcīgi brūngans (atkarīgs no ieguves vietas), mitrs, ar nevienmērīgiem kristāliem, minerālvielu saturs — 2-8 procenti. Labākais un zināmākais jūras sāls ir no Bretaņas nākušais pelēkais sāls jeb Sel gris, ķeltu jūras sāls un tādi rfmoli kā Halen Mori vai Maldon. Ir arī rafinēts jūras sāls, kas patiesībā ne ar ko daudz neatšķiras no galda sāls — tikpat smuki balts, 3 vienādiem kristāliem un dažreiz pat papildus pievienotu jodu.

Reklāma
Reklāma

Eksotiskais sāls. Tāds kā melnais, Havaju, Himalaju vai korejiešu bambusa sāls (speciālā tvertnē grauzdēts sāls). Tas parasti garšo specifiski un lietojams specifiskiem nolūkiem vai vienkārši forfun.

 

 Avots: Dienas Ēdieni