Vai garšīgs var būt arī veselīgs?

Ziemas nogale ir laiks, kad mūsu vasaras un rudens mēnešos uzkrātās vitamīnu rezerves ir uz izsīkuma robežas. Šis ir brīdis, kad īpaši jāpiedomā, kādu uzturu lietojam, veikalu plauktu klāstā izvēloties ne vien gardākos, bet galvenais – vērtīgākos produktus.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Organisma SOS
Tuvojoties pavasarim, ne viena vien no mums rīta pustumsiņā mostas jau nogurusi un šķiet – pat, ja varētu gulēt kaut trīs dienas pēc kārtas, miega bads tik un tā paliktu  nepieveikts. Un pats šausmīgākais – enerģijas, šķiet, vairs nav arī matos, gaitā un acīs! Nē, tas nav ne vecums, ne arī kāda moderna slimība – vienkārši garās, aukstās un tumšās ziemas izskaņā tavs organisms ir iztukšots un sauc pēc palīdzības.
Rūpējoties par ģimeni un riņķojot ikdienas darbu ritenī ne vienmēr atliek laika padomāt pašām par sevi, taču tā ir nepiedodama kļūda – jo tikai, ja būsim smaidīgas un veselīgas pašas, spēsim palīdzēt ziemas nogurumu pārvarēt arī saviem mīļajiem.
Protams, būtu brīnišķīgi, ja varētu tā vienkārši sapakot koferi un doties tur, kur saule danco 20 stundas dienā. Un gulēt, gulēt, gulēt saulē, un pārtikt tikai no svaigiem augļiem un jūras veltēm.. ak!
Tomēr – atgriežoties tepat uz zemes – tā kā reti kura šādu greznību tā vienkārši var atļauties – ja ne naudas, tad laika trūkuma dēļ – jādomā par to, kā sev un savam nabaga slāpstošajam organismam palīdzēt šeit un tagad.

Sabalansēts uzturs – labas pašsajūtas stūrakmens
Labi zināms, ka lai ne tikai justos, bet arī izskatītos labi, jāsāk ar it kā vienkāršām, tomēr tik būtiskām lietām: ar kustībām, svaigu gaisu un – pats galvenais – pareizu un sabalansētu uzturu. Un neviena diēta nav labāka par klasisko uztura piramīdu – proporcionālu un sablansētu uzturvielu uzņemšanu. Lielos vilcienos: vislielāko uzturvielu daļu (gandrīz pusi) tavā ēdienkartē būtu jāaizņem graudaugiem – pilgraudu produktiem, klijām, rīsiem – kas mūs apgādā ar enerģiju, spēku un mundrumu. Gandrīz tikpat svarīgi ir arī augļi un dārzeņi – vitamīnu avoti. Trešajā vietā uztura piramīdā ir piena produkti – piens, kefīrs, jogurts, kā arī gaļa, zivis – kas organismam sniedz olbaltumvielas. Vismazāko daļu tava uztura vajadzētu aizņemt saldumiem – lietām, kurām drīzāk varam būt pateicīgas par liekām tauku osiņām, nevis vērtīgām uzturvielām.

Viens no veselīgākajiem uztura produktiem ir jogurts. Vai zināji, ka Balkānos, kur jogurts dzimis, cilvēku vidējais dzīves ilgums Latvijas rādītājus pārsniedz par vidēji 7 gadiem vīriešiem un 4 – sievietēm? Zinātnieki uzskata, ka tieši biežā jogurta lietošana ir Balkānu tautu ilgā un ņiprā mūža galvenais iemesls.
Jogurta galvenais trumpis ir pienskābās baktērijas, kas nomāc nevēlamus rūgšanas procesus zarnās un atjauno to mikrofloras līdzsvaru (indieši saka – nāve nāk no zarnām!). Tāpēc jogurta lietošana uzturā būtu īpaši ieteicama pēc antibiotiku kursa, kas bez sliktajām baktērijām zarnu traktā sagrauj arī labās. Pēc slimošanas periodā jogurtu noteikti vajadzētu dot bērniem, jo zāles, it īpaši antibiotikas, to jūtīgajam zarnu traktam var nopietni kaitēt. Pierādīts arī, ka jogurts palīdz nostiprināt imunitāti un samazināt holosterīna līmeni.

Jogurts + veseli graudi
Valmieras piena Sešgraudu jogurtam bez visām minētajām jogurta labajām īpašībām, ir arī sešas ekstras – svaigi pievienoti sešu veidu graudi (jau pieminētās uztura piramīdas galvenā daļa). Sešgraudu jogurta sastāvā ir kviešu, rudzu, miežu, auzu, linsēklu un kviešu kliju maisījums, kā arī garda un dabiska augļu un ogu piedeva – īsta vitamīnu bumba! Tā kā graudi ir veseli, tie turklāt ir bagāti šķiedrvielām, kas apgādā organismu ar visām tam nepieciešamajām balastvielām.

Minimums kaloriju – maksimums vērtību
Kad darba dienas vidū nokaujies ar izsalkumu – pretēji uztura speciālistu ieteikumiem – veselīgas lietas ne vienmēr ir pa rokai. Un tam, lai dotos pusdienās uz tuvāko kafejnīcu, vai pagatavotu ko veselīgu pašai, laika vai līdzekļu ne vienmēr pietiek. Šajā ziņā Sešgraudu jogurtam piemīt vairāki plusi. Pirmkārt, tas ir ir garšīgs un, pateicoties sastāvā esošajiem sātīgajiem graudiem, ātri nomāc izsalkumu. Otrkārt, iepriecinošs faktors ir arī Sešgraudu jogurta zemais kaloriju saturs – īpaši svarīgs tām, kurām ikdienā nav laika pietiekamai fiziskai slodzei. Jogurtā nav cukura un tauku saturs ir pazemināts līdz minimumam!
Un treškārt – atšķirībā no lielākās daļas veselīgu maltīšu, tas nav jāpagatavo. Lielisks risinājums aizņemtai ikdienai – un kurai no mums gan tādas nav?

Jogurtam ir seši graudi - veselīgi, ņem un baudi! Sešgraudu jogurtā iekļauti 6 veidu graudi ar unikālām vērtībām:
•    Kvieši – veicina organisma vielmaiņu un stiprina imunitāti, jo satur paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu;
•    Linsēklas – uzlabo ādas un matu stāvokli, kā arī stiprina imūnsistēmu, dziedē brūces un regulē sirdsdarbību, pateicoties tajā esošajiem A,B,E vitamīniem un veselai plejādei mikroelementu: tādiem kā varš, mangāns, cinks, alumīnijs, selēns, niķelis, jods un bors. Tajās ir arī tik nepieciešamās Omega3 taukskābes, kas palīdz atbrīvoties no noguruma, samazina sirds slimību attīstības risku, kā arī pazemina holesterīna līmeni asinīs.
•    Mieži – nodrošina organisma atjaunošanās funkciju, jo ir bagāti minerālvielām: tajos ir magnijs, fosfors, kālijs, kā arī B grupas vitamīni.
•    Auzas – spēj ilgstoši radīt sāta sajūtu, turklāt, pateicoties bagātīgajam šķiedrvielu daudzumam, pazemina holesterīna līmeni. Satur tādas minerālvielas kā magnijs, cinks, dzelzs, kālijs.
•    Rudzi – nepieciešami normālai sirds muskuļu darbībai, jo satur kāliju, kā arī šķiedrvielas.
•    Klijas – E vitamīna un izcili augstvērtīgu taukskābju avots.

Seši graudi – seši soļi pretī tavai labsajūtai! Rūpējoties par savu un ģimenes veselību, izvēlies veselīgu našķi – Valmieras piena Sešgraudu jogurtu!
 

Reklāma
Reklāma