Zaļā tēja. Vai ārstnieciska?

Orientālā medicīna vienmēr uzskatījusi, ka ar zaļo tēju var ārstēt visas iespējamās slimības, sākot no galvassāpēm un beidzot ar ievainojumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Arī Rietumu zinātnieki iesaistījušies zaļās tējas iespējamo lielisko īpašību izpētē, piemēram, ir atklāts, ka zaļā tēja, ļoti iespējams, samazina „sliktā” holesterīna līmeni asinīs, palīdz izvairīties no infekcijām, uzlabo imunitāti, veicina novājēšanu, atvieglo dzīvi reimatoīdā artrīta slimniekiem, uzlabo sirds un asinsvadu stāvokli un samazina iespēju saslimt ar vēzi.

Jaunākie pētījumi ir atklājuši vēl kādu ļoti noderīgu zaļās tējas īpašību — analizējot 940 vīriešu veselību, izrādījies, ka regulāri zaļo tēju dzerošajiem smaganu un zobu stāvoklis ir ievērojami labāks nekā tiem, kas zaļo tēju nedzer. Visticamāk, par to jāpateicas tējā esošajam antioksidantam katehīnam. Zobārsti un higiēnisti uzskata — lai ķermenis būtu veselīgs, smaganām un zobiem jābūt veseliem. Ir atklāta arī saistība starp citām slimībām, piemēram, diabētu un sirds un asinsvadu slimībām un periodontītu.

Tomēr nesapriecājies par agru! Lai arī mutes dobuma veselības stāvokļa uzlabošanai varētu būt gana ar pāris krūzītēm zaļās tējas dienā, citu pozitīvo efektu panākšanai vajadzētu izdzert vismaz piecas līdz pat desmit krūzītes dienā. Taču pat viena dienišķā tējas krūzīte atstās pozitīvu iespaidu uz veselību!


Gundega Krastiņa, žurnāls Garšīgs
 

Reklāma
Reklāma