Kas jāzina pelmeņu mīļotājiem?

No saldētavas izņemta apsarmojusi pelmeņu paka sola laika ietaupījumu, bet ne īpaši veselīgu maltīti. Lietas, kas jāzina, vakariņās izvēloties pelmeņus.

Gatavos pelmeņus dietologi nezin kāpēc nemin veselīgo ēdienu vidū. Kāpēc tā?

FOTO: Shutterstock.com

Gatavos pelmeņus dietologi nezin kāpēc nemin veselīgo ēdienu vidū. Kāpēc tā?

Pelmeņmīļiem topa augšgalā, visticamāk, ir mājās ar rokām gatavotie spilventiņi ar pildījumu. Ne tiem gaļa noskausta, ne arī mīkla par biezu — ar mīlestību gatavoti, par savu un tuvinieku vēderiem domājot. Veikalos nopērkamais saldētais pusfabrikāts savukārt noder reizēs, kad izšķirošs ir ātrums: produkts ir ātri pagatavojams un apēdams — steidzīgam ēdājam viens pelmenis nozīmē vienu kumosu. Taču gatavos pelmeņus dietologi nezin kāpēc nemin veselīgo ēdienu vidū. Kāpēc tā?


Uzpeld tauki
Kā pusfabrikāts pelmeņi tiek ierindoti līdzās citiem līdzīgiem ātri pagatavojamiem ēdieniem — saldētām picām, saldētiem pīrādziņiem, hinkaļiem un vareņikiem. Uzvāra ūdeni un verdošā saber pelmeņus! Kad uzpeld, — gatavs. Taču pelmeņūdenī paliek aizdomīgi tauku rimbuļi, bet pēc maltītes spiež pakrūtē. Daļēji nepatīkamajās izjūtās vainojams ātrums, kādā maltīte notiesāta, kā arī tradicionālā, bet treknā piedeva — krējums. Arī paši pelmeņi, iespējams, bijuši ne īpaši kvalitatīvi, tāpēc, lai vai kāda arī nebūtu steiga, pirms pirkšanas vai vismaz pirms vārīšanas jāpalasa, kas rakstīts uz iepakojuma.

Sastāva ziņā pelmeņu gaļas pildījums ir tuvs desu un cīsiņu līdzinieks. Gan par vieniem, gan otriem mēdz ironizēt, sak, ēd, bet nejautā, no kā tas tapis.


Kā pārliecinājāmies, izpētot uz veikalos nopērkamo pelmeņu iepakojuma nodrukāto, sastāva ziņā pelmeņu gaļas pildījums ir tuvs desu un cīsiņu līdzinieks. Gan par vieniem, gan otriem mēdz ironizēt, sak, ēd, bet nejautā, no kā tas tapis. Pildījumā var būt vairāk vai mazāk gaļas (attiecīgi augstāka vai zemāka ir produkta cena). Nākamā būtiskākā sastāvdaļa, kuras proporcijas ar pārējām sastāvdaļām bieži vien nav norādītas, ir dzīvnieku izcelsmes (galvenokārt cūku) tauki: tradicionāli desu un cīsiņu slēptais drauds, par ko nebeidz brīdināt uztura speciālisti. Te arī izskaidrojums, kāpēc pēc šķietami lieso mīklas pīrādziņu novārīšanas ūdens izskatās pēc taukaina buljona. Pārējās sastāvdaļas var atšķirties, bet lielākoties tā ir soja un dažādas garšvielas, sīpoli, paprika, kā arī garšas pastiprinātāji, piemēram, E621 (mononātrija glutamāts). Šo piedevu nereti izmanto produktos ar ilgu glabāšanas termiņu, piemēram, sausajās zupās, konservos, saldētajās maltītēs. Mākslīgā viela nav aizliegta, tomēr to iesaka lietot ar apdomu: tā var negatīvi ietekmēt gremošanas sistēmu, plaušas, kā arī acis, vēsta www.dabatev.lv.
Pelmeņu pildījuma masā var būt arī augu šķiedrvielas — šķietami veselīga piedeva. Kā skaidro pārtikas tehnologi, šīm šķiedrvielām gan var būt ļoti zema uzturvērtība, toties tās produktu padara apjomīgāku un smagāku. Atsevišķi parasti izklāstīts arī pelmeņu mīklas sastāvs, kur pamatā ir kviešu milti, taču pēc receptūras grūti uzminēt, kāda būs mīklas un pildījuma attiecība.
Ne uz viena pelmeņu iepakojuma, ko apskatījām veikalā, neizdevās atrast jebkādas norādes, ka produkts būtu noderīgs veselībai – nebija ne vitamīnu, ne minerālvielu uzskaitījuma, nedz arī aprēķinātas kalorijas. Iespējams, gluži vienkārši mums nelaimējās.

 

Kad pelmeņi izņemti no saldētavas, tie nav jāatlaidina, bet jāvāra uzreiz: kamēr tie atkusīs, mikrobi atkal sāks vairoties.


Saldēts nav mūžīgs
Vēl kāds risks veselībai, kas saistās ar pelmeņiem, ir to šķietamā ilgmūžība. Varētu domāt — kas iemests saldētavā, tas būs labs arī pēc mēneša, pusgada vai gada. Zināms taču, ka mūžīgajā sasalumā vēl šobaltdien atrod pa iesaldētam mamutam itin ciešamā izskatā, kaut gan kopš to došanās uz labākiem medību laukiem pagājuši gadu tūkstoši. Taču ar pelmeņiem un citiem saldētiem produktiem tā vis nav. Sasaldēts — tas nenozīmē, ka sterils un veselībai absolūti nekaitīgs. Gaļas produktos mājo dažādas baktērijas, tāpēc tos pieskaita augsta riska pārtikai. No tām lielākā daļa temperatūrā, kas zemāka par +5 grādiem, sastingst un nevairojas vai arī vairojas palēnināti (šī iemesla dēļ ir tik svarīgi tūdaļ pēc izslaukšanas dzesēt pienu). Tomēr ir arī tādi mikroorganismi, kas spēj vairoties arī tad, ja ir ļoti auksts, tāpēc Pārtikas un veterinārais dienests neiesaka ilgi glabāt arī saldētus produktus. Jāievēro noteiktais derīguma termiņš. Kad pelmeņi izņemti no saldētavas, tie nav jāatlaidina, bet jāvāra uzreiz: kamēr tie atkusīs, mikrobi atkal sāks vairoties.
Uzmanību! Pelmeņi, kā arī citi saldētie produkti parasti ir noteikta dizaina iepakojumā, uz kura minēts gan ražotāja nosaukums, gan importētājs, gan sastāvs, gan derīguma termiņš. Ja pelmeņi vienkārši iesvērti maisiņos, bet nav marķēti, tiem nav norādīts termiņš un nav iespējams noteikt, kur tie ražoti, šādu produktu nevajadzētu izvēlēties — kaut gan tas varētu likties ļoti pievilcīgs zemās cenas dēļ. Varbūt tirgotājs šādi cenšas izpārdot produktu, kam beidzies derīguma termiņš un kas būtu jānogādā izgāztuvē, taču nevēlas ciest zaudējumus, tāpēc iefasē no jauna. Šāda prece nav drošs pirkums: ja to ēdīsi un saslimsi, īsti nebūs, kam prasīt atbildību.


Kā nevilties pelmeņos
Pelmeņi ir populārs un iecienīts ēdiens — no tiem atteikties, bet nepārtraukti ilgoties nebūtu veselīgi. Tāpēc, ja uznāk kāre pēc mazajiem pīrādziņiem, bet sirdsapziņa nemitīgi čukst: “Ātri pagatavojams — slikts!”, ņem vērā dažus ieteikumus!

Reklāma
Reklāma


* Pērkot pelmeņus, rūpīgu lasi, kas rakstīts uz iepakojuma.


* Vāri, nevis cep! Cepot taukiem jau tā bagātos pelmeņus ar eļļu vai margarīnu, padarīsi tos vēl treknākus. Izeja ir cept pelmeņus cepeškrāsnī uz cepampapīra.


* Vārot ūdenim pievieno garšvielas, bet gatavus pelmeņus ēd kopā ar zaļumiem — lociņiem, dillēm, pētersīļiem, puraviem. Tā gūsi kaut nedaudz vitamīnu.


* Ja vien spēj, neēd pelmeņus ar krējumu vai iztiec bez siera uzrīvēšanas. Garšīgi ir arī pelmeņi ar balzametiķi vai sinepēm, kas nav tik treknas piedevas.


* Iemācies pelmeņus gatavot pats! Mīklu parasti gatavo no miltiem un ūdens (vai piena) attiecībās 2 : 1 (piemēram, 2 tases miltu, 1 tase ūdens), olas un sāls. Plāni izveltnē un ar glāzi izspied vēlamā lieluma aplīšus. Pildījumam var izmantot maltu vārītu gaļu (ar sīpoliem un garšvielām vai bez), sieru, dārzeņus, bet, kad ir iedvesma, pamēģini arī lasi vai, piemēram, mellenes.

*Paredzot, ka ne vienmēr būs laiks pelmeņus gatavot, kādu porciju pašdarināto iesaldē.

* Neaizmirsti, kas atrodas tavā saldētavā – nākamās paaudzes droši vien gribēs ēst sava laikmeta pelmeņus.
Lai arī pelmeņi pieskaitāmi ātri pagatavojamajiem, tie obligāti nav arī ātri jāēd.


Autore: Zane Zālīte-Kļaviņa, žurnāls Veselība