Sejas un ķermeņa skrubji no virtuves plaukta

Gadiem ilgi dermatologi ieteica ādas atbrīvošanai no atmirušā virsējā slānīša izmantot maigas tekstūras skrubi, kas mazāk traumē ādas virskārtu.  

FOTO: Anita Austvika, http://www.rareflowerphotography.com/

Kas nāca par labu ādai, nenāk par labu apkārtējai videi. Rūpnieciski pagatavotie sejas un ķermeņa skrubji nonāk kopēja kanalizācijā un aizceļo uz jūrām un okeāniem, tāpēc arvien biežāk atbildīgie uzņēmumi no ražošanas aprites izslēdz skrubju pagatavošanu. Tomēr tā nav liela bēda, jo lieliskus un pat vēl labākus un lētākus ādas attīrītājus var pagatavot no mājās atrodamām sastāvdaļām. Atrodi piemērotāko recepti tieši savai ādai. 
 

Auzu pārslas
Slaki samaltas auzu pārslas un malts mandeļu pulveris maigi attīra ādas poras. Produktos esošās dabīgās šķiedrvielas efektīvi noņem atmirušo ādas slānīti. Īpaši  piemērots šis skrubis ir viegli sakairināmai un iekaisušai ādai, jo auzu pārslu novārījums iedarbojas nomierinoši. 
 

Cukurs
Skrubis, kura sastāvā ir cukurs, der gandrīz visiem ādas tipiem, jo tas ātri izšķīst, turklāt cukurs ir mitrinātājs, tāpēc pēc cukura skrubja lietošanas āda paliek mīkstāka un maigāka. Īpaši piemērots cukura skrubis ir elkoņu, roku un kāju ādai un pat lūpu kopšanai. Vēl viena ideja cukura izmantošanai – tējkaroti cukura pievieno matu kondicionierim un to iemasē galvas ādā. 


Riekstu čaumalas un augu sēklas
Samalti aprikožu kauliņu, vīnogu sēklas un rieksti ir labs līdzeklis raupjākas ādas apstrādāšanai – elkoņiem, ceļiem, pēdām. Nederēs jūtīgai un viegli iekaistošai ādai. Sejai un delikātajai dekoltē ādai šis skrubis der tikai tad, ja tas tiešām ir pārstrādāts ļoti smalkā tekstūrā.


Rīsu pulveris
Gadsimtiem ilgi rīsu milti bijuši neatņemama skaistumkopšanas sastāvdaļa Āzijas valstīs. Tagad šo efektīvo līdzekli izmantojam arī mēs. Rīsu milti ir ideāls līdzeklis iekaisušas un pārāk taukainas ādas kopšanai. Ņujorkā strādājoša dermatoloģe Ellena Marmura pat iesaka rīsu pulveri nelielā devā piejaukt ikdienas losjonam, uzklāt uz sejas un pēc 20 minūtēm noskalot. 

Reklāma
Reklāma


Sāls
Sāls ir diezgan agresīvs skrubis, jo sāls graudiņu malas ir asas un skrāpējošas, toties ar sāli var uzlabot asinscirkulāciju noteiktās vietās. Tīriet ar sāli raupjākās ādas vietas, bet ja vēlaties to izmanto sejai, samaliet sāli daudz smalkākā pulverītī. Sāls izsūc mitrumu, tāpēc īslaicīgi uz sejas sāls skrubis var radīt matējošu efektu. Neder sausai  un dehidrētai ādai.


Kafijas biezumi
Kafijas biezumi ar olīveļļu ideāls visa ķermeņa masāžas līdzeklis. Masējot to limfas plūsmas virzienā (no kājām uz augšu virzienā uz sirdi), uzlabojas limfātiskās sistēmas darbība. Kofeīns samazina tūsku. 
 

Informācija no "Women's Health Magazine"