Kā izvēlēties ideālo nagu vīlīti tieši taviem nagiem

Nagu vīlīte ir laba manikīra neatņemama sastāvdaļa. Bet kā izvēlēties pareizu vīlīti, ja kosmētikas plaukos to piedāvājums ir milzīgs? 

FOTO: Kaiva Dombrovska, photography.blogspot.com

Nagu vīlītēm ir trīs galvenie parametri: abrazīvums, bāze un materiāls. Atliek viejn noskaidrot, kādu parametru kombinācija ir svarīga katrā atsevišķā situācijā. 
 

Abrazīvums jeb vīlītes raupjums ir nagu vīlītes virsmas granulu slānis, kas tiek noteikts mērvienībā - gritos. Jo vairāk gritu un lielāks raupjums, jo smalkāka būs vīlīte.

• no 80 līdz 100 gritiem – raupjākā vīlīte, kas ir domāta nagu korekcijai un pieaudzēšanai; 
• no 120 līdz 180 gritiem – vidēja raupjuma vīlīte, kas ir domāta nagu formas veidošanas;
• no 220 līdz 320 gritiem – smalka vīlīte, kas ir piemērota dabīgo nagu formas veidošanas un garuma korekcijai;
• no 320 līdz 400 gritiem – vīlīte dabīgo nagu apvīlēšanai;
• no 900 līdz 1200 gritiem – smalka vīlīte, kas ir domāta nagu pūlēšanai, slīpēšanai un spodrināšanai.

Informāciju par vīlītes raupjumu parasti norāda uz izstrādājuma iepakojuma. Nedrīkst pārcensties ar nagu spodrināšanu. Pat ja jums ir veseli un stipri nagi, šādu procedūru speciālisti iesaka veikt ne biežāk ka 2 reizes mēnesī.

Abrazīvums mēdz būt atšķirīgs gan pēc formas, gan granulu lieluma. Mākslīgi veidotās granulas izgatavo no silīcija karbīda jeb sintētiskā dimanta, bet dabīgās granulas veidotas no pumeka, dimanta vai korunda. Izstrādājuma cena ir atkarīga no abrazīvā materiāla.
 

Materiāls - metāls, keramika un stikls
Svarīgs izvēles kritērijas ir vīlītes materiāls. Metāla nagu vīlīte ir visdrošākā un universālākā vīlīte. Jāņem vērā, ka metāla vīlītes parasti ir diezgan raupjas un var izraisīt mikrotraumas uz nagiem. Mikrotraumas var veicināt nagu plāksnes šķelšanos. Tā kā metāla vīlīšu cenas ir diezgan zemas, bet lietošanas laiks ir ilgs, tad metāla vīles ir diezgan populāras. Speciālisti gan iesaka neizmantot tās dabīgo nagu vīlēšanai uz rokām, toties pedikīram vai vīriešu manikīram tās derēs.
 

Reklāma
Reklāma

Keramiskā vīlīte ir universāls instruments, kas īpaši piemērots lūstošiem nagiem. Keramiskā vīle noslēdz nagu malas. Šādu vīlīti var izmantot jebkuru dabīgo nagu vīlēšanai, jo tā saudzīgi izveido nagu formu, aizpilda tukšumus nagu struktūrā un tiek izmantota atmirušu šūnu nolobīšanai ap nagu plāksni. Vienīgais trūkums – keramiskā vīle nav piemērota mākslīgajiem nagiem.

Stikla vīlīte ir piemērota visiem nagu tipiem, tās kalpo ilgu laiku un ir viegli tīrāka. Šāda vīlīte saudzīgi apstrādā nagu, neietekmējot tā malu. Stikla vīlītes izmanto meistari skaistumkopšanas salonos. Stikla vīlītes vienīgais trūkums ir trauslums, tās nedrīkst pakļaut lielām temperatūras svārstībām.

Smilšpapīra nagu vīlītes tiek izgatavotas uz kartona vai plastikas bāzes. Šādas vīlītes ir piemērotas trausliem un plāniem nagiem. Vīles ir ļoti mīkstas, neizraisa nagu traumas, tās izmaksas ir zemas. Šādas vīlītes darba mūžš ir diezgan īss, jo tajos izmanto smalku smilšpapīru kā abrazīvu materiālu. Vīlītu jāmaina pēc 4 - 6 mēnešiem, to nedrīkst mazgāt ar ūdeni.

Forma
Vīlītes forma neietekmē tās kvalitāti. Ovāla vīlīte ir paredzēta nagu plāksnes slīpēšanai, kā arī nagu īsināšanai un formas veidošanai.  Nagu vīle bumeranga formā – to ir vērts izvēlēties lakas vai akrila noņemšanai kutikulas zonā. Taisnstūra vīlīte ir paredzēta nagu virsmas slīpēšanai un nagu formas veidošanai. 
 

Vēl daži noderīgi ieteikumi laba manikīra veidošanai:
Vīlēt tikai sausus nagus;
Vīlītes kustību virzienam jābūt no nagu ārējās malas uz vidu;
Nagu slīpēšanu un pūlēšanu jāveic tikai ar speciālām vīlītēm. 
Slīpēšanas procedūru vislabāk veikt 2 reizes mēnesī. Biežāka pūlēšana veicina nagu šķelšanos. 
Nagu vīlītes nepieciešams regulāri kopt - mazgājiet tās siltā ūdenī ar ziepēm, bet vīlītes uz papīra bāzes jātīra ar sausu, rupju suku.
 

Materiāls publicēts sadarbībā ar skaistuma portālu www.intensa.pro