Turpinās gēla laku kults. Bet kā to brīnumu dabūt no nagiem nost?

Mākslīgais skaistums tagad ir visur, sākot ar pieaudzētām skropstām un beidzot ar gēla nagu lakām, kuras, kā sola ražotāji un izplatītāji – gan izskatās skaisti, gan ir viegli uzklājamas. Taču nez kāpēc par lakas noņemšanu īpaši sludināts netiek.
Šobrīd gēla lakas uzlikšanai nepieciešamo aprīkojumu var iegādāties ikviens, jautājums tikai - kā pēc tam šo laku dabūt nost..? Foto: Flickr.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šobrīd gēla lakas uzlikšanai nepieciešamo aprīkojumu var iegādāties ikviens, jautājums tikai - kā pēc tam šo laku dabūt nost..? Foto: Flickr.com

 

Tikai loģiski, ja reiz pats vari uzklāt (jo speciālo lampu kopā ar visu nepieciešamo komplektu iespējams nopirkt visparastākajos veikalos), tad pašam vajadzētu spēt arī laku noņemt, taču portāla Kasjauns.lv lasītājas stāsta – tas nebūt nav vienkārši, turklāt nagus par veselīgi skaistiem pēc šīs procedūras gluži nenosauksi. Turklāt komplektu, kas sola perfekti skaistus, košus nadziņus bez lieliem tēriņiem, var nopirkt arī parastā veikalā pat nepilngadīgas modes dāmas. 

Lakas, protams, izskatās skaisti pat vairākas nedēļas (kamēr nagi ataug), bet pēc tam diemžēl arī ar trausliem un neveselīga izskata nagiem jācīnās ilgāku laiku. 

 

Nagi izskatās kā vairākas stundas acetonā mērcēti 

Portālam Kasjauns.lv savu stāstu uztic lasītāja Dace. Viņa stāsta, ka nopirkusi gēla lakas, lampu, un visas pārējās komplekta lietas, ar domu – nu man būs perfekts manikīrs ik dienu, piedevām pati to varēšu veidot, nemaksājot bargu naudu salonā. Taču Daces sajūsma apstājās pēc pirmās reizes, kad viņa laku mēģināja no nagiem dabūt nost. 


Es mēģināju šo brīnumu no saviem nagiem dabūt nost ar populārāko metodi, kas sola, ka nagiem tas nekaitēs – ar foliju un speciālu šķīdinātāju. Šausmas! Mani nagi pēc tam locījās kā papīrs.

 

„Visur tikai stāsta, cik vienkārši tagad arī pašam izveidot salona cienīgu manikīru, ka uzlikšana ir super vienkārša un nagi izskatīties perfekti vairākas nedēļas. Iegādājos komplektu ar visu lampu. Jāatzīst, ka uzlikšana tiešām grūtības nesagādāja, taču par noņemšanu gan to nevarētu teikt. Pirmkārt, jau biju pārsteigta – ja veikalā ko tādu pārdod, tad vajadzētu būt arī instrukcijai par to, kā nagu laku pēc tam dabūt nost. Tā vietā pamācības nācās meklēt youtube vai jautāt draudzenēm. Jāsaka gan – otrais variants nebija prātīgs, kā izrādās katrai ir sava tehnika – viena tur rokas acetonā 15 minūtes, un pēc tam kasa nost laku ar vīli, cita burtiski cenšas nolauzt nost noturīgo gēla laku, vēl kāda katru reizi skrien pie meistara, lai to noņemtu profesionāli, jo uzlikt māk – noņemt ne. Es mēģināju šo brīnumu no saviem nagiem dabūt nost ar populārāko metodi, kas sola, ka nagiem tas nekaitēs – ar foliju un speciālu šķīdinātāju. Šausmas! Mani nagi pēc tam locījās kā papīrs, bija grubuļaini, matēti un izskatījās īpaši neveselīgi. Modes kliedzienā vīlos, sapratu, ka labāk gan apmeklēt salonu nekā mocīties pašai,” savu pieredzi stāsta Dace. 

 

Vēl kāda lasītāja stāsta, ka, iegādājoties komplektu, pēc tam radās problēmas iepirkt pašas lakas, vairākās tirdzniecības vietās tās pārdod tikai skaistumkopšanas profesionāļiem, kamēr citur tās nopirkt var pat bērni. 

 

Amerikāņi izpētījuši – iespējams iedzīvoties pat ādas vēzī 

Kā izrādās, modes kliedziens nav viss nevainīgs prieciņš, šī skaistuma kaprīze var radīt arī veselības problēmas. Amerikāņu dermatologu asociācijas speciālisti izpētījuši, ka jebkāda veida mākslīgs pārklājums var radīt nagu bojājumus, turklāt, daudz tiek apspriests arī lakas noņemšanai paredzētais šķidrums un UV lampa. Interesanti, bet gēla laku ķīmiskais sastāvs veselībai esot nekaitīgs, vaina slēpjas UV staru lampā, kurā laka, uzklāta uz nagiem, tiek žāvēta. Speciālisti skaidro, ka stari, ko izstaro lampa, varētu uz roku ādu atstāt tādu pašu iespaidu kā solārijs, kas, kā zināms, pastiprina ādas vēža risku. 

 

Jebkāda mākslīga iejaukšanās nekas labs nav 

Tikmēr Latvijas dermatologi par to tik pārliecināti nav. Kā portālam Kasjauns.lv stāsta dermatoloģe Dr. Zaikovska, par to, kādu ļaunumu spēj nodarīt UV lampas, kur nagi tiek žāvēti, neesot dzirdējusi, taču nagu infekcijas šīs nagu lakas gan varot pastiprināt, sevišķi, ja pirms tam jau bijusi, piemēram, nagu sēnīte. „Nagu virsma pēc vīlēšanas kļūst plānāka, tā rodas labvēlīgi apstākļi arī infekcijām. Vairāk risks iedzīvoties ādas problēmās ir pašām manikīra speciālistēm, kuras ar to visu strādā diendienā. Man pat ir bijušas vairākas šādas pacientes, kurām uz plaukstām konstatēta kontaktekzēma. Var rasties arī iesnas, alerģiski izsitumi,” teic ārste. 

Reklāma
Reklāma

 

Pirms uzliek šīs lakas un liek rokas UV staru lampā, uz nagiem tiek uzklāts speciāls krēms, kas aizsargā. Protams, ne visi to ievēro, tāpēc pēc lakas noņemšanas brīnās, kāpēc nagi ir tik plāni un šķeļas.

 

Arī Latvijas Dermatoloģijas institūta dermatologs Andris Rubīns uzsver, ka jebkura iejaukšanās cilvēka organismā ir slikta, dabīgais ir vislabākais. Taču konkrēti nevarot runāt par to, ka gelish un gēla laku UV lampas spētu izraisīt ādas vēzi. Arī, sauļojoties brīvā dabā, var dabūt ādas vēzi, saka ārsts. Liels akcents esot jāliek uz šo lampu izmantošanas termiņu – tas nav bezgalīgs, bet daudzi tās izmanto gadiem. 


Manikīra speciālisti draudus ādas veselībai izslēdz. Nagi gan kļūstot plāni... 

Nagu kopšanas speciāliste Solveiga stāsta, ka, lietojot lakas pareizi, nekādu ļaunumu tās nodarīt nespēj. „Pirms uzliek šīs lakas un liek rokas UV staru lampā, uz nagiem tiek uzklāts speciāls krēms, kas aizsargā. Protams, ne visi to ievēro, tāpēc pēc lakas noņemšanas brīnās, kāpēc nagi ir tik plāni un šķeļas. Šīs lakas izsausina nagu plāksni, bet tieši tādēļ, tāpat kā rūpējies par seju, ir jārūpējas arī par nagu un roku veselību, tos pareizi kopjot.” 

Turklāt pēc lakas noņemšanas katram nagu stāvoklis atšķiras. Katrs gadījums ir individuāls, tāpēc viens var likt gēla lakas uz nagiem vairāku gadu garumā, bet nagi būs skaisti, spīdīgi un veselīgi, citam pietiks ar pāris reizēm, lai tos sabojātu. Speciāliste gan iesaka nagus pēc laku noņemšanas kādu brīdi atpūtināt.

 

Ja esi izlēmusi pamēģināt gēla lakas mājās, ievēro dažus vienkāršus likumus 

•    Ja gēla laku esi nolēmusi uzlikt pati, pārliecinies, ka UV staru lampa nav lietota 

•    Lieto speciālos krēmus nagu aizsardzībai 

•    Lakas noņemšanai izmanto tikai speciālo tam domāto šķīdumu (nopērkams skaistumkopšanas speciālistiem domātos veikalos) un rūpīgi izlasi instrukciju, nekādā gadījumā nelieto acetonu vai parasto nagu laku noņemšanas šķīdumu (ilgstoši turot tajā nagus, var iedzīvoties ādas problēmās un pamatīgi izsausināt naga virsmu) 

•    Pirms sāc nodarboties ar lakas uzklāšanu un noņemšanu pašrocīgi, izpēti visu informāciju kā to darīt, speciālisti brīdina – bez zināšanām var nagus pazaudēt uz visiem laikiem 

•    Pēc laku lietošanas der atcerēties – nagus nepieciešams dažas nedēļas atpūtināt un tikai tad domāt par atkārtotu gēla lakas uzklāšanu 

•    Nekādā gadījumā nelieto ilgnoturīgās lakas, ja tev ir nagu bojājumi vai infekcijas 

 

Avots: www.kasjauns.lv