Ir atklāts skaistas ādas noslēpums!

Kolagēns ir galvenā strukturālā olbaltumviela organismā, kas sastāv no trīs olbaltumvielu ķēdēm un ir savienoti, lai veidotu trīskāršo spirāli. Šī unikālā struktūra padara kolagēnu izturīgāku par tēraudu. Aptuveni 33 procenti olbaltumvielu organismā ir kolagēns. Tas ir skrimšļu, cīpslu, saišu un kaulu sastāvā, arī matos, muskuļos un dzīvībai svarīgos orgānos ir kolagēns.

Kolagēns ir viela, no kuras ir atkarīgs ādas izskats – gludums, tvirtums, jauneklīgums.

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

Kolagēns ir viela, no kuras ir atkarīgs ādas izskats – gludums, tvirtums, jauneklīgums.

Ievērojama nozīme kolagēnam ir ādas veselības un laba ārēja izskata saglabāšanā. Kolagēns ir gan „celtniecības materiāls” mūsu ķermenī, gan līme tā šūnām. „Kollo” ir grieķu vārds, kas nozīmē – līme. Tātad kolagēns ir „dzīvību radoša līme”. Tas veido un „līmē” visas mūsu organisma šūnas. Citiem vārdiem sākot, kolagēns nodrošina izturību un elastību visiem organisma audiem.

Kolagēns –  jaunības olbaltumviela

Kolagēna īpašības tika atklātas XX gadsimta vidū sakarā ar novecošanās procesu pētījumiem. Tika pierādīts, ka kolagēna sintēzes pazemināšanās organismā un novecošanās procesi ir cieši savstarpēji saistīti. Kā arī tas, ka kolagēna līmeņa samazināšanās organismā iespaido matu, nagu un muskuļaudu stāvokļa pasliktināšanos. Sākotnēji cieš āda, un tas ir visvairāk pamanāms. Var teikt, ka kolagēns attiecībā pret ādu pilda pamatbalsta funkciju. Kolagēns ir viela, no kuras ir atkarīgs ādas izskats – gludums, tvirtums, jauneklīgums. Bet, ja skatās uz kolagēnu plašāk ne tikai kā uz proteīnu tīmekli, kas sargā sejas ādu no grumbām, tad to var dēvēt par olbaltumu, kam ir vismaz 20 paveidi, kas ir saistaudu pamata olbaltums un kas sasaista audus un dod formu iekšējiem orgāniem. Tas pilda atbalsta un aizsargfunkcijas, kā arī transporta funkciju šūnu barošanā, tam piemīt audu reģenerējošās un atjaunojošās funkcijas.

Atjaunošanās procesu palēnināšanās atspoguļojas uz ādas, skrimšļu, saistaudu un kaulu, muskuļu audu stāvokli, vājinās kaulu un muskuļu struktūra, cieš asinsvadi.

Saistaudiem ir liela nozīme vielmaiņas procesos organismā tādējādi, ja saistaudu kvalitāte nav pietiekama, to var izjust uz kopējā veselības stāvokļa. Vairāk jūtama pārslodze, nogurums, izpaužas ar dažādām slimībām. Cilvēki, kam samazinās kolagēna līmenis, vairāk izjūt nepieciešamību pēc atpūtas, ilgāk atveseļojas pēc slimībām, tiem var mainīties vielmaiņas procesi,  un kā sekas pasliktinās arī kopējā fiziskā un psihoemocionālā pašsajūta. Bet vissliktākais ir tas, ka dažas no šīm nepatīkamajām, sliktajām sajūtām cilvēks būs spiests paciest līdz mūža beigām. To visu var novērot sievietēm, kurām sākas menopauzes periods. Nepilna gada laikā viņām kolagēna līmenis var kristies līdz pat 30 % .

Jo vairāk kalogēna, jo garāks mūžs
No olbaltumvielu sintēzes, kas katalizē kolagēnu, ir atkarīga cilvēka organisma spēja atjaunot savus resursus. Tikko organismā sāk mazināties spēja dabiskā veidā izstrādāt kolagēnu, sāk mazināties arī kopējā organisma labsajūta. Izrādās, ka pēc 25 gadiem kolagēna ražošana organismā samazinās, pēc 40 gadiem kolagēns sāk samazināties par 1 % gadā. Tātad ap 55 gadiem kolagēns organismā sarūk par 15 %, bet sievietēm menopauzes laikā tas nokrītas pat līdz 30 %. Atjaunošanās procesu palēnināšanās atspoguļojas uz ādas, skrimšļu, saistaudu un kaulu, muskuļu audu stāvokli, vājinās kaulu un muskuļu struktūra, cieš asinsvadi. Protams, sākumā šīs izmaiņas satrauc no estētiskā viedokļa vai pie saasinājumiem: pie saišu sastaipījumiem, kaulu lūzumiem, utt. Pirmā par problēmām signalizē āda – tā paliek sausa, zaudē elastīgumu, palielinās grumbu skaits. Sāk ciest ādas pamata funkcijas – aizsargfunkcija un vielmaiņas galaproduktu izvadīšanas funkcija. Bieži vien eritrocītu un leikocītu līmeņa samazināšanos var sasaistīt ar kolagēna līmeņa samazināšanos orgānos. Rezultātā pasliktinās organisma aizsargspējas, ka arī krītas skābekļa daudzums asinīs, pasliktinās vielmaiņas procesi. Ja cilvēkam ir "labs", blīvs kolagēns, viņa imunitāte ir stipra, dzīves mūžs, iespējams, būs ilgāks. Cilvēkiem ar “vājo” kolagēnu, kas strauji samazinās, ir jābūt uzmanīgiem un jāstiprina organisms, jo aizsargspējas no dabas viņiem ir vājas, viņus vairāk apdraud slimību un infekciju iespējamība.  

Izrādās, ka pēc 25 gadiem kolagēna ražošana organismā samazinās, pēc 40 gadiem kolagēns sāk samazināties par 1 % gadā.

Kolagēns veido 75 procentus no mūsu ādas
Ja kolagēna saturs organismā ir pietiekams, tad āda izskatās gluda, stingra, jaunāka un veselīgāka. Tāpēc cilvēkiem, kam rūp savs ārējais izskats, būtu jāseko līdzi savam kolagēna līmenim, jācenšas to noturēt. Modernā zinātne ir atklājusi veidus, kā cilvēks var saņemt kolagēnu ar kolagēnu saturošo kosmētiku, farmaceitiskiem preparātiem,  eksistē pat kolagēna diēta. Šī diēta balstās uz dārzeņu un augļu ēdieniem, kurus bagātina ar sauso kolagēnu, pieberot to ēdienam, kā arī no ēdieniem ar augstu želatīna saturu. Papildus pārtikas produktiem, kas satur kolagēnu, būtu vēlams lietot produktus ar augstu C vitamīna saturu, jo C vitamīns ir galvenais aktivizētājs kolagēna sintēzei šūnās. Kolagēna diēta ir līdzīga sportistu diētai, un ietver sevī augstas kvalitātes uzturvielas (ieskaitot kolagēnu), kas ļauj sportistiem izturēt lielu fizisko un emocionālo slodzi. Ja tomēr dzīves apstākļi neļauj izmantot diētu, var palikt pie kolagēna preparātu un C vitamīna lietošanas.
    
Autore: farmaceite Rita Leokaite

Reklāma
Reklāma

_______________________________________________________________________
SOLVITALE BEAUTY CONCEPT
- Sekmē ādas, matu un nagu veselīgumu un kvalitāti.
- Bagātina organismu ar vitamīniem un mikroelementiem.
- Stimulē vielmaiņas procesus organismā.
- Palēnina oksidantu ietekmi uz organisma šūnām un tādējādi palēnina novecošanās procesus.

SOLVITALE BEAUTY CONCEPT darbība ir vērsta uz svarīgu uzturvielu papildināšanu organismā, pateicoties kurām organisms saglābā savas funkcionēšanas spējas. Tiklīdz notiek veselības stāvokļa stiprināšana, notiek arī ārējā izskata uzlabošanās, kas savukārt nodrošina psihoemocionālo un fizisko komfortu. Tas tiek panākts pateicoties SOLVITALE galveno sastāvdaļu - jūras kolagēna, vīnogu sēklu ekstrakta, spirulīnas ekstrakta, L-lizīna darbībai kā arī vitamīnu un minerālvielu kompleksam.

 

Vairāk lasi: www.solvitale.lv