Galvenie iemesli, kas traucē veiksmīgi samazināt svaru

Šodien ir daudz informācijas, daudz padomdevēju par to, kā atbrīvoties no liekā svara. Šoreiz dalīšos savos novērojumos, kurus esmu guvusi no dubultas pieredzes - sava svara samazināšanas un, jau 5 gadu pieredzes darbā ar sievietēm, kuras vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ūdens trūkums organismā. Pieauguša cilvēka organismā apmēram 75% no svara ir ūdens. Ņemot vērā situāciju, ka cilvēka organisms sastāv no triljoniem dzīvu šūnu, kurām jāuzņem barības vielas, jāstrādā un jāizvada atkritumu vielas, lai šūnas būtu veselas un pasargātas no slimībām, tad izvadīšanas process ir svarīgāks par ievadīšanas. Bez ūdens līdzdalības kvalitatīva izvadīšana (toksīnu, lieko tauku u.t.t) nav iespējama, jo tā ir veidots cilvēka ķermenis. Līdz ar gadiem organisms vairāk zaudē arvien vairāk šķidruma un vēlāk tajā ir vairs tikai 45-60% ūdens, tomēr, lai aizkavētu novecošanās procesu viens no pamatiem ir tieši ūdens uzņemšana. Patiesība ir tāda - jo vairāk šķidruma lieto, jo vairāk to gribās. Lai izvairītos no ļoti biežas tualetes apmeklēšanas ieteicams to lietot bieži un mazākos daudzumos vienā reizē. Ja izjūtiet slāpes, tas liecina, ka organismam trūkst jau 2 glāzes ūdens. Diennaktī nepieciešamā šķidruma daudzumu var aprēķināt pēc vienkāršas formulas - 30ml reizinot ar ķermeņa svaru.


Fiziskās aktivitātes un uzturs. Zemas intensitātes, bet biežas un regulāras fiziskas aktivitātes, pie kurām cilvēka ķermenis ir radis jau desmitus tūkstošus gadu, iedarbojas labāk nekā spontānas un superintensīvas sesijas sporta klubā. Gan tas, ka aktīvas sporta nodarbības veicina apetīti, gan tas, ka sportotāji pēc labi padarīta darba grib sevi atalgot ar kādu kārumu, bremzē svara samazināšanu vai pat dod tā pieaugumu (jo treniņa laikā tiek izmantotas tikai cukura rezerves un tas izsauc palielinātu apetīti). Stundas laikā, intensīvi sportojot, cilvēks sadedzina tikai  200-300 kilokalorijas, un tas ir tikpat vai pat mazāk, nekā satur viena paliela smalkmaizīte, ar kuru sievietes sevi nereti "atalgo" pēc treniņiem. Tievēšanai labāk der zemas un mērenas slodzes nodarbības, piemēram, mājas uzkopšana, darbošanās dārzā, riteņbraukšana, pilates, dejas, iešana vai skriešana mērenā tempā.

Zemas intensitātes, bet biežas un regulāras fiziskas aktivitātes, pie kurām cilvēka ķermenis ir radis jau desmitus tūkstošus gadu, iedarbojas labāk nekā spontānas un superintensīvas sesijas sporta klubā.

Retas ēdienreizes, diētas. Šodienas intensīvā, sistemātiskā laika trūkumā cilvēki aizmirst par ēšanu kā tādu. Lai vielmaiņu darbinātu regulāri, jābūt 5 ēdienreizēm dienā. Jo ilgāks starplaiks, jo lēnāka kļūst vielmaiņa, jo organisms vairāk domā, ka tuvojas „bada laiki” un veido krājumus (liekos taukus). Jā, var aizbildināties par laika trūkumu ēdiena gatavošanai, taču starp pamatēdienreizēm vienmēr var atrast laiku, lai apēstu piemēram kādu augli. Šeit būtu jāsaprot, ka atbildība par to, lai Jūsu organisms darbotos pilnvērtīgi un Jums būtu pietiekami daudz enerģijas, vitamīnu, mikroelementu un spēka strādāt, gulstas tikai uz Jums.


Jāpiemin arī dažādu diētu pielietošana, kuras gan pēc manas, gan daudzu citu pieredzes diemžēl dod tikai un vienīgi īslaicīgu efektu. Ja mērķis ir atbrīvošanās no liekiem kilogramiem un iegūtā svara saglabāšana arī turpmāk, tad pamats gulstas uz sabalansēta uztura principiem ikdienas, ilgstošā lietošanā. Ja vakara ēšanas izvēršas par nepārtrauktām pārēšanās reizēm, tad vieglāk ir aizstāt ieradumu,- piemēram, sātīgos produktus aizvietojot ar dārzeņiem ( burkāniem, gurķiem un citiem). Mainot ieradumus vieglāk tos nevis aizliegt, bet aizstāt ar citiem.

Lai veicinātu savu motivāciju, par katru samazināto gramu, jāpriecājas, jānoglāsta sevi pa plecu, jāpaslavē.

Dažādu papildus preparātu lietošana var palīdzēt kontrolēt vai samazināt svaru, tad, ja paralēli tiek ievēroti gan sabalansēta uztura principi, gan pietiekama ūdens uzņemšana, gan tiek veiktas ikdienas fiziskās aktivitātes. Izvēloties tos, būtu jāiedziļinās to sastāvā, kādas aktīvās vielas ir preparātā un kādas funkcijas tās veic. Aizmirst par ilūziju, ka, ja lietoju līdzekli, kurš izvada taukus, tad drīkstu treknāku vai kalorijām bagātāku ēdienu apēst vairāk. Ja preparāts izvada vai uzsūc taukus, tad tas to nevar izdarīt bez pietiekamas ūdens klātbūtnes.

Reklāma
Reklāma


Motivācijas trūkums. Reizēm nonākot pie atziņas - man trūkst motivācijas, jāsaprot, ka to cilvēks var atrast tikai pats sevī, citi var tikai pastarpināti šajā procesā iejaukties. Tikai pats cilvēks ir atbildīgs par savas dzīves kontroli, tieši tāpat ar svara samazināšanu. Lai veicinātu savu motivāciju, par katru samazināto gramu, jāpriecājas, jānoglāsta sevi pa plecu, jāpaslavē. Gandarījuma sajūta par paveikto motivē uz jauniem gramu/kilogramu zaudējumiem. Ja kādā mirklī, kaut kas nav izdevies, un nav sasniegts vēlamais rezultāts, tad jāizanalizē, kas šoreiz darīts nepareizi, jāpiedod sev un jāturpina doties uz izvirzīto mērķi, aizmirstot par pagātnes neveiksmēm. Tikai pats cilvēks ir atbildīgs par katru šokolādes gabaliņu un zefīru, kurš nemanot vai no citiem klusiņām ieslīd mutē. Ja tiek ievērotas regulāras ēdienreizes un režīms, tad vēlme pēc našķiem ir daudz mazāka un kontrolējamāka.
Samazinot svaru ar prieku un izbaudot katru liekā grama zaudēšanu, gala rezultāts parasti spārno, jo tas atjauno veselību, dod lielisku sajūtu labi izskatīties, dod kustību prieku un nebeidzamus komplimentus no apkārtējiem.


Ja Tu tici uzvarai, uzvara ticēs Tev. /P. Koelju/


Informāciju sagatavoja Inese Skukovska (Veselības zinātņu bakalaurs, Figūras Draugu - grupu vadītāja)

 

________________________________________________________________________
Raksta publicēšanu atbalsta "Alutte slim" - inovatīvs dabīgs tievēšanas procesu sekmējošs līdzeklis.
Farmaceites Jūlijas Kovaļovas (farmaceite-uztura speciāliste) komentārs:
Pārsvarā tirgū esošie notievēšanas preparāti satur nelielu komponentu skaitu (visbiežāk tikai vienu vai dažus). Līdz ar to tie iedarbojas uz organismu vienpusīgi un notievēšanas mēģinājumi dažreiz beidzas neveiksmīgi.
Preparāts "Alutte slim" ir viens no retajiem līdzekļiem, kurš satur pilnvērtīgu aktīvo vielu kompleksu. Šīs aktīvas vielas darbojas pēc dažādiem mehānismiem, tāpēc preparātam piemīt pilnvērtīga un jaudīga iedarbība uz visu organismu. Preparāts vienlaicīgi:
•    saista  liekos uztura taukus zarnu traktā,
•    pastiprina tauku oksidēšanās ātrumu šūnās fiziskās slodzes laikā,
•    dod organismam enerģiju, un līdz ar to samazina ēstgribu
•    stimulē vielmaiņu un atjauno organisma šūnas
Šāda kompleksa pieeja ir daudz efektīvāka, tā palīdz ātrāk sasniegt rezultātu un ilgāk to saglabāt.

www.alutte.lv