Urīna nesaturēšana nav normāla parādība menopauzes laikā!

Sasniedzot cienījamu vecumu, līdz ar citām kaitēm nereti piemeklē arī urīna nesaturēšana. Lai arī sabiedrības uzspiestās normas neviļus liek sarkt katram, kam gadījusies ķibele ar slapjumu biksēs, urīna nesaturēšana jeb inkontinence var piemeklēt katru un ir teju tik pat ierasta kā matu izkrišana vai sēnīšu infekcija.

Protams, viss noveco, bet nevajadzētu pieņemt šo vainu kā normu – ar to var cīnīties! Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Protams, viss noveco, bet nevajadzētu pieņemt šo vainu kā normu – ar to var cīnīties! Publicitātes foto.

"Svarīgi ir apzināties, ka šī problēma nav nelabojama un nepadara cilvēku nepilnvērtīgu. Vairumā gadījumu to iespējams ārstēt vai vismaz ievērojami uzlabot situāciju," skaidro Vaira Dreimane, Inko Centra konsultante. Maldīgs ir uzskats, ka urīna nesaturēšana saistīta tikai ar novecošanas procesiem, un ir neatgriezeniska un neārstējama kaite. "Svarīgi ir apzināties, ka šī problēma nav nelabojama un nepadara cilvēku sliktāku par citiem vai nepilnvērtīgu. Vairumā gadījumu to iespējams ārstēt vai vismaz uzlabot situāciju. Arī inkontinences pacientiem iespējams dzīvot pilnvērtīgu, sociāli aktīvi dzīvi," skaidro Vaira Dreimane. Speciālisti uzskata, ka Latvijā ar šo problēmu saskaras apmēram 150 000 cilvēku, tostarp sievietes no šīs problēmas cieš 5 reizes biežāk nekā vīrieši (līdz 120 000 sieviešu kaut reizi mūžā ir saskārušās ar urīna nesaturēšanu). Viena no slimības riska grupām ir sievietes menopauzes vecumā, jo tad organismā krītas estrogēna līmenis, āda noveco un kļūst plānāka un arī urīnpūšļa slēdzējmuskulis zaudē tonusu un normāli nepilda savas funkcijas. Tāpat jāsaprot, ka urīnpūslis mūsu ķermenī nav pats par sevi. Tas ir cieši saistīts gan ar perifēro, gan ar centrālo nervu sistēmu un arī ar muguras smadzenēm. Ja kādā no šiem posmiem rodas traucējumi, urīnpūšļa normāla darbība ir apdraudēta un var rasties urīna nesaturēšana. Urīna nesaturēšana var būt arī iedzimta – ja mammai vai tuviem radiniekiem bijusi šāda slimība, iespējams, arī tev būs ar to jāsaskaras. Tādēļ jo īpaši jādomā par savu veselību. Protams, viss noveco, bet nevajadzētu pieņemt šo vainu kā normu – ar to var cīnīties! Ar medikamentiem var nomierināt pārāk aktīvu urīnpūsli, bet ar fizioprocedūrām var trenēt urīnpūšļa slēdzējmuskuļus un likt tiem atkal kļūt aktīvākiem un neslinkot.

Viena no slimības riska grupām ir sievietes menopauzes vecumā, jo tad organismā krītas estrogēna līmenis, āda noveco un kļūst plānāka un arī urīnpūšļa slēdzējmuskulis zaudē tonusu un normāli nepilda savas funkcijas.

Pavisam vienkārši vingrinājumi
Vecāka gadagājuma dāmām svarīgi atcerēties, ka gadi vēl nenozīmē, ka jāatmet visas ierastās aktivitātes. Kad bērni izaudzināti, sievietei ir pienācis laiks pievērsties sev. Jāatceras, ka kustībā ir dzīvība – pat ja tas prasa piespiešanos – katru dienu nepieciešams iziet pastaigā svaigā gaisā, lai ķermenim nodrošinātu minimālo kustību daudzumu. Ja gadi un ķermenis atļauj, arī šajā vecumā sievietēm ir ieteicams veikt iegurņa lejasdaļas muskulatūru stiprinošus vingrinājumus. Piemēram, bumbas spiešanu ar ciskām – saspiež, sasprindzina uz pāris sekundēm, tad atslābina. Vēdera un iegurņa lejasdaļas muskulatūras stiprināšanai noder arī vingrinājums „ritentiņš" – veic imitējot pedāļu mīšanu, guļot uz muguras, kājas pavērstas gaisā. Kā arī vingrinājums „šķērītes" – guļus stāvoklī izstieptas un nedaudz gaisā paceltas kājas kā šķēres sakrusto pamīšus mainot, lai augšā būtu viena, pēc tam otra kāja. Visi vingrinājumi jāizpilda lēni un ar maksimālu atdevi, lai nodrošinātu vēlamo efektu.

Nepārstāj dzert ūdeni!
Vislielākā kļūda, ko pieļauj gados vecākas sievietes, saskaroties ar urīna nesaturēšanas problēmu, – viņas pārstāj dzert ūdeni, cerot samazināt noplūdes risku. Taču arī viņām dienā nepieciešams litrs līdz pusotra ūdens. Parasti šajā vecumā jālieto gan kādi medikamenti, gan osteoporozes profilaksei kalcija preparāti, kas urīnu padara koncentrētāku (jo organismā uzsūcas tikai daļa šo preparātu, pārējais tiek izvadīts caur nierēm), sāk veidoties kalcija sāļi, kas nogulsnējas nierēs, radot smiltis vai nierakmeņus. Lai to nepieļautu, jālieto pietiekams daudzums šķidruma. Citādi tas viss kairina nieres, izvadkanālus un urīnpūsli un sievietei tualete jau jāapmeklē vai ik pa pusstundai, taču urīns izdalās nedaudz. Protams, šķidrums jālieto dienā, pārtraucot tā uzņemšanu kādas trīs četras stundas pirms gulētiešanas, lai pārlieku nepārslogotu nieres. Katru dienu vajadzētu apēst pa kādām 20 dzērvenēm vai brūklenēm, kas ne tikai stiprina asinsvadus, ir labs C vitamīna avots un imunitātes paaugstināšanas līdzeklis, bet, pateicoties to sastāvā esošajām salicilskābēm, palīdz šķīdināt kalcija sāļus. Regulāra dzērveņu un brūkleņu un no tām pagatavotu morsu lietošana stiprina urīnpūšļa gļotādu, kā arī novērš smilšu un akmeņu veidošanos.

Iespējamās ārstēšanas formas ir iegurņa lejasdaļas muskulatūras vingrojumi, fizioterapija, ārstēšana ar medikamentiem vai operācija.


Nekautrējies runāt ar savu ārstu!
Palīdzību urīna nesaturēšanas problēmas risināšanai nepieciešams meklēt laikus. Urīna nesaturēšanu var raksturot kā spontānu urīna noplūšanu, kas var sagādāt ne mazumu raižu. Urīna nesaturēšana pat nelielā apjomā var ierobežot cilvēka sociālo dzīvi. Urīna nesaturēšana var būt dažādu tipu un smaguma pakāpju. Urīna nesaturēšanas diagnozi nosaka balstoties uz esošajiem simptomiem un slimības vēsturi. Pareiza diagnoze ir svarīga, jo atšķirīgu tipu inkontinencei ir nepieciešama atšķirīga ārstēšana. Reizēm diagnozi var noskaidrot jau īsas sarunas laikā, bet visbiežāk precīzas diagnozes noteikšanai nepieciešamas papildu analīzes. Ģimenes ārsts, ginekologs vai urologs izmeklē pacienta stāvokli un sniedz norādījumus ārstēšanai. Iespējamās ārstēšanas formas ir iegurņa lejasdaļas muskulatūras vingrojumi, fizioterapija, ārstēšana ar medikamentiem vai operācija. No mokošās urīna nesaturēšanas problēmas lielā mērā iespējams izvairīties, ja laikus ir veikti profilaktiski iegurņa stiprināšanas vingrinājumi pirms vēl parādījušies inkontinences simptomi. Urīnpušļa stiprināšanas process sastāv no trim elementiem: apmācības, urīna izlaišanas plāna veidošanas un izstrādātā plāna ievērošanas. Šīs metodes galvenais pamatprincips ir noteikta tualetes apmeklējuma režīma ievērošana. Respektīvi, jādodas uz tualeti noteiktos laikos, nevis tikai tad rodas tāda vēlme. Urīnpūšļa stiprināšanai parasti ir nepieciešami vairāki mēneši.

Kādi būtu uztura ieteikumi?
Ja cilvēkam ir viegla inkontinence jeb urīna nesaturēšana, liela nozīme profilakses ieteikumiem – nedrīkst aizrauties ar gāzētu un saldu dzērienu lietošanu, labāk dzert tīru ūdeni, negāzētu minerālūdeni vai zāļu tējas. Jāizvairās no kafijas un citu kairinošu dzērienu un ēdienu, piemēram, aso marināžu, marinētu gurķīšu, kāpostu, kečupu, lietošanas uzturā. Visi minētie produkti rada kairinājumu ne tikai mutē un kuņģī, bet arī urīnpūslī, tā darbība kļūst nervoza, tas vairs nespēj pilnībā atslābināties un uzpildīties, t. i., normāli funkcionēt.
 

Reklāma
Reklāma

Materiāla tapšanā izmantota www.inkocentrs.lv informācija

 

__________________________________________________________________________

Raksts tapis sadarbībā ar TENA Lady.
TENA Lady ieteikumi, kā mazināt nesaturēšanu un cīnīties ar sekām:
•    Izvairies no neatbilstošu smagumu staipīšanas.
•    Laikus apmeklē tualeti, jo ilgstoša un regulāra ciešanās nav veselīga nedz urīnpūslim, nedz nierēm.
•    Ģērbies atbilstoši laika apstākļiem: vasarā nedzīvojies slapjos peldkostīmos, bet ziemā neskraidi ar pliku muguru.
•    Regulāri veic mazā iegurņa jeb starpenes muskuļu stiprināšanas vingrinājumus.
•    Lieto pareizus ieliktņus, kuri ir paredzēti aizsardzībai tieši urīna nesaturēšanas gadījumos.

Starp citu, ir speciāli izstrādāti Kegela vingrinājumi, kurus vari pildīt jebkur – gan mājās, gan darbā, gan sēžot mašīnā sastrēgumos. Iepazīsties!