5 padomi, lai tava sejas āda būtu skaista un starojoša

Mūsdienu sievietei ir labi jāizskatās, allaž jābūt labā formā, spēka un enerģijas pilnai. Jāspēj viss – būt labai darbiniecei, mīļai mammai un brīnišķīgai sievietei. Bet, rūpēdamās par citiem, viņa nereti piemirst pati sevi. Un pēc gadiem no spoguļa pretī veras ne vairs tā ziedošā bet gan pelēka, sagurusi, depresīva sieviete. Tad prātā nāk domas, ko un kā darīt, lai saglābtu nokavēto. Lai tā nenotiktu, esi gudra, rūpējies par sevi visu laiku!

Sejas kopšanas ikvakara rituāls ir arī efektīvs veids, kā atbrīvoties no stresa un sagatavoties vislabākajai skaistumkopšanas procedūrai – miegam. Foto: Mārtiņš Garais.

FOTO: Shutterstock.com

Sejas kopšanas ikvakara rituāls ir arī efektīvs veids, kā atbrīvoties no stresa un sagatavoties vislabākajai skaistumkopšanas procedūrai – miegam. Foto: Mārtiņš Garais.

Lai cik ļoti negribētos iegūt maksimālu rezultātu ar minimālām pūlēm, tik vienkārši vis nebūs. Rūpes par ādau ir regulārs darbs, kas prasa nelielas zināšanas. Atceries – vislielākā uzmanība ādas kopšanai jāveltī vakarā pirms gulētiešanas, lai naktsmiera laikā āda varētu atpūsties no dekoratīvās kosmētikas, netīrumiem un piesārņojuma, kā arī netraucēti atjaunoties. Turklāt sejas kopšanas ikvakara rituāls ir arī efektīvs veids, kā atbrīvoties no stresa un sagatavoties vislabākajai skaistumkopšanas procedūrai – miegam. Kas vēl jāatceras?

Attīrīšana
Ja vēlaties iegūt skaistu ādu, tev pirmām kārtām ir jāatsakās no pārspīlētām attīrīšanas procedūrām. Tas ir nevajadzīgs ieradums. Ja vien visu nakti neesi pavadījusi rokot dārzu, tava seja no rīta nav netīra. Vienīgais, kas tev jādara katru rītu, jāatsvaidzina vakarā uzklātais mitrinošais krēms ar siltu ūdeni vai pienu. Kāpēc ar pienu? Tāpēc, ka piens satur pienskābi, kas dabiskā veidā nodrošina sejas ādai normālu skābuma līmeni. Piena vietā var izmantot arī ananasu sulu, citronu sulu vai tomātus. Veikalā izvēloties ādas tīrīšanas līdzekli, raugies, lai tas vienlīdz labi notīra gan dekoratīvo kosmētiku, gan vides piesārņojuma radītos netīrumus. Ja tev ir sausa āda, izmanto losjonu vai krēmveida līdzekli, kam piemīt ādu mīkstinoša iedarbība. Ja tava sejās āda ir normāla vai taukaina, izmanto želejveida tīrītāju vai ļoti maigas ziepes. Bet, ja ir ļoti taukaina āda, izmanto īpaši maigas ziepes.

Ādas atbrīvošana no atmirušajām šūnām līdzinās sīpola mizošanai vai dakstiņu noņemšanai no jumta. Šī procedūra ir ārkārtīgi nozīmīga, jo veicina sejas ādas asinsriti un ļauj veikt padziļinātu tās tīrīšanu.

Savukārt ādas atbrīvošana no atmirušajām šūnām līdzinās sīpola mizošanai vai dakstiņu noņemšanai no jumta. Šī procedūra ir ārkārtīgi nozīmīga, jo veicina sejas ādas asinsriti un ļauj veikt padziļinātu tās tīrīšanu. Kā to darīt? Ņem cukuru (jo rupjāks, jo labāk), pievieno olīveļļu un maisi līdz iegūsti krēmveida konsistences masu. Ar šo masu maigi ierīvē sejas ādu.
Ņem ātri vārāmās auzu pārslas vai auzu miltus, sajauc tos ar ūdeni un maisi, līdz iegūsi viendabīgu pastu. Ierīvē to sejas ādā, pēc tam noskalo. Ķermeņa ādu var apstrādāt arī ar pilngraudu pārslām.

Tonizēšana
Tonizēšana ir nākamais svarīgākais solis sejas ikdienas kopšanā. Šīs procedūras mērķis ir notīrīt mitrinātāja paliekas un ādas taukaino slāni. Lai to izdarītu, vari izmantot citrona šķēlīti. Citroni ir krietni atsvaidzinošāki nekā tonizējošie līdzekļi, kas satur daudz dažādu rūpnieciski ražotu vielu.  Lielisku tonizējošu līdzekli var pagatavot pati mājas apstākļos: 2 tējkarotes zaļās vai kumelīšu tējas un ½ tases ūdens. Piesūcini ar šo šķidrumu vates tamponu un notīri seju.

Pēc ziemas āda ir atūdeņota, tāpēc pastiprināti būtu jālieto šķidrums. Dienā būtu jāizdzer 1,5- 2 l ūdens vai zaļā tēja, vai minerālūdens.

Mitrināšana
Trešā svarīgā lieta ir ādas mitrināšana. Kā pareizi lietot mitrinošo krēmu? Nepārmitrini ādu. Īemasē krēmu tikai tajās vietās, kur tas ir nepieciešams. Vaigi un piere parasti ir sausāki nekā zods. Izvēlies sejas ādai atbilstošu formulu. Vairums sieviešu nepareizi nosaka savas sejas ādas tipu, iedomājoties, ka tā ir pārāk taukaina vai pārāk sausa. Visticamāk tava āda precīzi neatbilst ne vienam, ne otram no šiem tipiem. Pārāk biezs un smags mitrinošais krēms var aizsprostot poras. Krēms jāiemasē sejā tā, lai vienlaikus veicinātu sejas ādas asinsriti. Maigi pabungā pa seju ar pirkstu galiem, it kā seja būtu klavieres un tu tās spēlētu. Jebkurš mitrinātājs klāsies vieglāk, ja pirms tam seju ieziedīsi ar dabisku augu eļļu. Pagaidi līdz mitrinātājs ir pilnībā iesūcies, tikai tad uzklāj tonālo krēmu. Attīrīšana, mitrināšana un barošana ir nepieciešama ne tikai sejas ādai, bet arī kaklam. Ielāgo to uz visiem laikiem! Visus krēmus uz kakla klāj stingrām, augšupvērstām kustībām.

Reklāma
Reklāma


Ūdens lietošana
Tomēr āda nekad nebūs ideāla, ja tu par to nerūpēsies arī no iekšpuses. Tāpēc atceries, ka ūdens ir viens no svarīgākajiem skaistumkopšanas līdzekļiem, ko jau gadsimtiem ilgi izmanto sievietes visā pasaulē. Āda ir rezervuārs, no kura pārējie orgāni iegūst ūdeni, āda ir arī saikne ar ārējo pasauli: ūdens pārvietojas no pamatādas jeb dermas uz virsmu, mitrinot dažādus slāņus. Pēc ziemas āda ir atūdeņota, tāpēc pastiprināti būtu jālieto šķidrums. Dienā būtu jāizdzer 1,5- 2 l ūdens vai zaļā tēja, vai minerālūdens.

Omega-3 taukskābes rūpējas par ādas mitrumu un novērš sauso acu sindromu, kas rodas, ilgstoši strādājot pie datora.

Vitamīni un minerālvielas
Vēl būtisks skaistas ādas noslēpums ir sabalansēts uzturs, kas nodrošina organismu ar visām nepieciešamajām minerālvielām un vitamīniem. Regulāri ēdienkartē vajadzētu iekļaut olas un aknas, kas satur  satur B un E grupas vitamīnus, olīveļļu, kas satur antioksidantus, un  zivis, kas ir lielisks minerālvielu un omega-3 taukskābes avots. Šīs neaizvietojamās taukskābes palīdz smadzenēm aktīvi darboties, saglabāt domu asumu un stiprināt atmiņu. Palīdz cīnīties ar garstāvokļa svārstībām un uzlabo locītavu kustīgumu. Omega-3 taukskābes rūpējas par ādas mitrumu un novērš sauso acu sindromu, kas rodas, ilgstoši strādājot pie datora. Tās saglabā elastīgus asinsvadus, mazina holesterīnu un trombu veidošanos, tādejādi samazinot risku saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām. Omega-3 taukskābes atrodamas tikai zivīs, tāpēc, lai uzņemtu nepieciešamo daudzumu šo taukskābju, cilvēkiem katru dienu jāapēd vismaz 35 g treknas zivis. Tomēr vienmēr jāpievērš uzmanība zivju izcelsmei, jo tajās mēdz uzkrāties dažādi vides piesārņojumi – gan dioksīni, gan smagie metāli.

 

Materiāla tapšanā izmantotā literetūra: D. Airensa "Rūpīgi glabātie skaistuma noslēpumi", R.: Zvaigzne ABC, 2009