Kāpēc ekoloģiskā kosmētika nebojājas?

Kas tiek izmantots eko krēmos, lai tie saglabātos ilgāku laiku, un baktērijas tos nesabojātu? Skaidro www.ekokosmetika.lv pārstāve Inese Priekule.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Ekokosmētikas konservēšanai izmanto tikai ekokosmētikas sertificēšanas laboratorijās akceptētos eko konservantus. Kādi tie ir, lai krēms nesabojātos dažās dienas? Minēšu vispopulārākos konservēšanas veidus.


1. Ēteriskās eļļas, kas satur dabas izcelsmes konservējošus komponentus. Piemēram, veicot izrakumus Ēģiptes piramīdās ir atrasti ēterisko eļļu trauki, kas ir saglabājuši eļļas ar visām to dziednieciskajām īpašībām.


2. Mums ļoti labi pazīstami ir „konservanti”, ko atradīsim ikvienā virtuvē, ko lietojam arī pārtikas konservēšanai. Tie ir sāls un cukurs. Klasisks piemērs no kosmētikas ir sāls vai cukura skrubji.


3. Arī vitamīniem ir spēja saglabāt kosmētiku ilgāk svaigu. Vislabākās konservēšanas spējas ir E vitamīnam, kas ir ne tikai kosmētikas dzīves pagarinātājs, bet tam ir arī ļoti nozīmīgas un labas ādas kopšanas īpašības. Varētu teikt „divi zaķi ar vienu šāvienu”. Ja kosmētikas sastāvdaļas tiek rakstītas starptautiski atzītajā INCI valodā, tad E vitamīna nosaukums būs Tocopherol. Vēl ļoti daudz E vitamīna satur kviešu dīgstu eļļa.

Reklāma
Reklāma


4. Oksidēšanās procesus (sasmakšanu) aizkavē rozmarīna lapu ekstrakts. Šo komponentu lieto ne tikai ekokosmētikas ražotāji, bet arī piena pārstrādes uzņēmumi, lai piens ilgāk saglabātos svaigs. Izcelsme šim komponentam ir labi pazīstamā, aromātiskā garšviela rozmarīns.


5. Vēl varu minēt greipfrūta sēklu ekstraktu, kam ir spēcīgas antioksidanta īpašības. Šo produktu vairāk pazīstam kā imunitāti veicinošu medicīnisko preparātu, piemēram Citrosept, Citrokaps, u.c. Un līdzīgi  kā farmācijā, tā arī krēmā šī sastāvdaļa saglabā kosmētiku ilgāk svaigu, cīnoties ar bakterioloģisko piesārņojumu, kas var nonākt krēmā ar gaisu, vai ar mūsu rokām.


Minēju populārākos un visbiežāk sastopamos ekoloģiskos konservēšanas veidus. Protams, ir arī vēl cita veida, bet ne tik bieži sastopami veidi: izvilkumi no kokvilnas auga vai vēl citi vitamīni vai ekstrakti no augiem vai akmeņiem (dzintara).