Celulīts un tā ārstēšana

Celulīts ir ādas negludums, lielākoties uz augšstilbiem, gurniem,vēdera priekšējās sienas. Iemesls – zem ādas kopā salipušu tauku šūnu veidotie mezgli.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Salipušās tauku šūnas traucē normālai asins riņķošanai un limfas attecei, līdz ar to šūnas netiek pienācīgi apgādātas ar barības vielām, tās nespēj atbrīvoties no vielmaiņas galaproduktiem un rezultātā veidojas tūska. Vēl kā papildus sekas nereti rodas arī venozi limfātiskā kāju tūska, retāk roku. Vairākumam sievietēm šis simptoms novērojams pirms menstruācijām un menstruāciju laikā. Ja tūska nepāriet, tad jāapmeklē procedūras, kuras uzlabo limfas cirkulāciju – limfodrenāža jeb tā saucamie „gaisa zābaki”.

 

Vai celulīts jāārstē?
Neārstēts celulīts var kļūt par cēloni organisma veselības problēmām.Tā kā celulīta gadījumā ir traucēta normāla asinsrite un limfas attece, tas var būt par riska faktoru venozās sistēmas bojājumiem, kuri ielaistā stadijā kļūst par vēnu varikozes un trombozes attīstības cēloņiem – elastību zaudējuši saistaudi un celulīts izraisa venozo asiņu sabiezējumus kapilārajos asinsvados. Šie simptomi var rasties vienu vai divus gadus pēc pirmajiem redzamajiem celulīta simptomiem. Tādā veidā rodas „zirnekļveida vēnas”. Sākotnēji raugoties tie ir nenozīmīgi, bet vēlāk tie noved pie vēnu varikozes jeb paplalsinātu vēnu veidošanās vēstneši.

Maldīgi ir uzskatīt, ka celulīts veidosies, ja daudz dzers šķidrumu. Tieši otrādi – šķidrums organismam ir ļoti vajadzīgs, vēlams – divi litri dienā (ūdens, zaļā tēja, attīrošās tējas).

Kāpēc rodas celulīts?
Viens no celulīta rašanās cēloņiem ir mazkustīgums: ilgstoši sēžot, tiek bloķēta limfas attece. Tātad celulīts nav tikai ārēja, estētiska problēma. Tas saistīts arī ar sarežģītiem bioķīmiskiem procesiem organismā, tātad arī ārstēšana nav tikai ārēja, bet kompleksa: ja ilgojies pēc tvirtākiem augšstilbiem un gludākas ādas, vēl bez speciālām pretcelulīta procedūrām jāpārlūko savs dzīvesveids, ieviešot tādus jaunus paradumus kā pašmasāža, bet atsakoties no dažiem nevēlamiem ēdieniem un kaitīgajiem ieradumiem.
Celulīta rašanās varbūtējie cēloņi ir ne vien ilgstošas piespiedu pozas (gandrīz nekustīga sēdēšana), bet vesela virkne citu: iedzimtība, figūras tips, hormonāli traucējumi, kūtra zarnu trakta darbība, kāda slimība. Celulīta veidošanos var veicināt arī pārlieku ciešs apģērbs vai apavi, kas traucē limfas atteci, nepietiekams daudzums šķidruma, kā arī smēķēšana – tā kavē vitamīna C uzsūkšanos.
Celulītam ir četras stadijas:
Manekeņu stadija: ādas virsma ir nelīdzena atsevišķos ķermeņa daļu rajonos un pamanāma vienīgi spēcīgā apgaismojumā.
Tūskas stadija: maz pamanāms ādas virsmas nelīdzenums, ko var labāk saskatīt, saņemot ādas kroku pirkstos.
Fibrosklerotiskā stadija: acīmredzami ādas negludumi, audu sablīvējumi, sāpes, kad pieskaras.
Galifē stadija: ļoti reti sastopama celulīta pakāpe ar izteiktiem, labi pamanāmiem liekiem tauku izgulsnējumiem, izteiktām iedobēm,smagums kājās, tūska.

Reklāma
Reklāma


Mājasdarbi – procedūras, vingrojumi, diēta
Ja esi ieinteresēta gūt labus, noturīgus rezultātus, cīņa pret celulītu jāpierod veikt pašmasāžu un kontrastdušu (pamīšus vēsu un siltu ūdeni) divas reizes dienā. Reizi vai divas nedēļā jālieto skurbis (pīlings), vai arī speciālais pīlinga cimds. Kā arī jālieto  kosmētiskie līdzekļi divas reizes dienā. Par celulīta krēmiem tiek saukti gan limfodrenāžas, gan tauku šķelšanas un saistaudu nostiprināšanai domātos līdzekļus.
Limfodrenāžas krēmi – sastāvā pieejamas tādas vielas kā arnikas, kumelītes, efejas, kliņģerītes un sojas ekstrakti. Krēmus iesaka lietot no rīta, vai pirms fiziskas slodzes.Krēmu iemasē ar taisnām kustībām no potītēm uz augšu!!!
Tauku šķeļošie krēmi – sastāvā pieejamas tādas vielas kā kofeīns, kanēļa ekstrakts, ingvera, azulēna, aļģes,tauku saknes ekstrakti, zirgkastaņu ekstraktu, guaranas ekstrakts. Šos krēmus iesaka lietot uz problēmzonām iemasējot ar spirālveida kustībām. Pēc krēma iemasēšanas būs apsārtums.

Jāatturas no produktiem, kas aiztur šķidruma izvadīšanu. Viens no šādiem produktiem ir sāls.

Saistaudu nostiprinošie līzekļi – sastāvā pieejamas tādas vielas kā elastīns, kolagēns, fibrostimulīns. Iemasēt problēmzonās pēc dušas.
Piemēram – jaunākais piedāvājums no Vichy ir CelluDestock – slaidinošs, koriģējošs līdzeklis celulīta novēršanai.
Aktīvās vielas kofeīns stimulē mikrocirkulāciju, likvidē liekos tauku uzkrājumus un samazina apkārtmēru problēmu zonās – gurni, augšstilbi, augšdelmi. LipocidineTM stimulē kolagēna sintēzi. Āda kļūst tvirta un gluda jau pēc 7 dienu lietošanas. Lieto: 1 – 2 reizes dienā līdzekli iemasē problēmu zonās pēc vannas vai dušas. Lietošanas kurss 1 mēnesis. Rezultāti atkarīgi no lietošanas regularitātes.
Nedrīkst aizmirst, ka celulīta veidošanos veicina mazkustīgums, tātad – jāvingro, jāsporto, jāpastaigājas, īsi sakot – jācenšas kustēties! Ja neatliek laika sporta zālei, tad katru vakaru varam veikt garākas pastaigas, riņķot ar riņķi vismaz desmit minūtes.
Maldīgi ir uzskatīt, ka celulīts veidosies, ja daudz dzers šķidrumu. Tieši otrādi – šķidrums organismam ir ļoti vajadzīgs, vēlams – divi litri dienā (ūdens, zaļā tēja, attīrošās tējas).
Jāatturas no produktiem, kas aiztur šķidruma izvadīšanu. Viens no šādiem produktiem ir sāls. Sāļi ēdieni (sālītas uzkodas – čipsi, riekstiņi, sālītas zivis) stimulē slāpes, taču sāls kavē šķidruma izvadīšanu. Uzskata, ka līdzīga iedarbība ir arī kafijai, tāpēc pirms vai pēc kafijas tasītes izdzeršanas iesaka izdzert pa glāzei ūdens.


Autore: Ramona Bergfelde Wellslim centra sejas un ķermeņa estētiķe