Kas ir pulmonālā hipertensija?

Vai tu zini, kas ir pulmonālā hipertensija? Ar šādu slimību sirgstoši ir 78 cilvēki Latvijā. Viena no zināmākajām pacientēm - Zane lazdiņa, kurai līdzcilvēki saziedoja līdzekļus, lai Vīnē veiktu plaušu transplantāciju. 5.maijā, Rīgas centrā notiks īpašs pasākums, atzīmējot Pasaules Pulmonālās hipertensijas dienu.

Vislielākās grūtības cilvēkiem ar pulmonālo hipertensiju sagādā fizisko aktivitāšu ierobežojums, tostarp uzkāpšana pa kāpnēm, ilgstoša iešana, mājas uzkopšana un citi ikdienas pienākumi.

FOTO: Marika Eglīte

Vislielākās grūtības cilvēkiem ar pulmonālo hipertensiju sagādā fizisko aktivitāšu ierobežojums, tostarp uzkāpšana pa kāpnēm, ilgstoša iešana, mājas uzkopšana un citi ikdienas pienākumi.

 

 

Pulmonālā arteriālā hipertensija ir strauji progresējoša, dzīvībai bīstama slimība. To raksturo asinsspiediena paaugstināšanās plaušu artērijās - asinsvados, kas nogādā venozās asinis no sirds labā kambara uz plaušām. Jo augstāks spiediens ir plaušu artērijās, jo smagāk jāstrādā sirdij, lai piegādātu ar skābekli bagātinātās asinis ķermenim.

 

Tādējādi tiek traucēta organisma apgāde ar skābekli, un sašaurinās plaušu asinsvadi, kas var radīt trombozes risku. Slimības simptomi ir elpas trūkums, aizdusa, hronisks nogurums, sāpes krūtīs, sirdsklauves, ģīboņi, lūpu cianoze (zilgana nokrāsa). 

 

Vislielākās grūtības cilvēkiem ar pulmonālo hipertensiju sagādā fizisko aktivitāšu ierobežojums, tostarp uzkāpšana pa kāpnēm, ilgstoša iešana, mājas uzkopšana un citi ikdienas pienākumi. Braukšana ar velosipēdu, peldēšana, skriešana, lēkšana, dejošana – lietas, no kurām slimajiem cilvēkiem ir jāatsakās. Aicinot uz sportiskām aktivitātēm, pulmonālās hipertensijas pacienti vēlas veicināt veselīgu dzīvesveidu un lietderīgu brīvā laika pavadīšanu.

 

5.maijā, Rīgā, Kaļķu ielā 28, ar skatu uz Brīvības pieminekli, laikā no plkst.12 -14 notiks augstlēkšanas pasākums "78 lēcieni, kas aizrauj elpu!".

Reklāma
Reklāma

 

Pasākuma laikā Latvijas izcilākā augstlēcēja Madara Onužāne konsultēs lēcējus un sniegs augstlēkšanas paraugdemonstrējumus. Ikviens lēcējs varēs iziet 6 minūšu iešanas testu, lai novērtētu vispārējo ķermeņa sistēmu darbību, tostarp sirds, plaušu un asins apriti.

 

Bērni aicināti piedalīties zīmēšanas konkursā “Veselību Zanei!” – pulmonālās arteriālās hipertensijas pacientei, kurai nesen tika veikta plaušu transplantācija Vīnes Universitātes klīniskajā slimnīcā par Latvijas iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem. Zīmējumi tiks nogādāti uz Vīni un dāvāti Zanei Lazdiņai kā bērnu laba vēlējumi atveseļošanās procesā. 

 

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem būs ekskluzīva iespēja veikt 6 minūšu iešanas testu ārstu kardiologu Andra Skrides un Aināra Rudzīša vadībā, kas ir vienīgie pulmonālās arteriālās hipertensijas speciālisti Latvijā. 

 

 

Ziņa tapusi sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani".