Higiēnisko lūpu krāsu nepieciešams lietot arī vīriešiem un bērniem

Lai pasargātu lūpu ādu no nelabvēlīgiem vides apstākļiem un saules ultravioletā starojuma, higiēnisko lūpu krāsu nepieciešams lietot ne tikai ziemā, bet arī pavasarī un vasarā. Vairāk par to stāsta "Mēness aptiekas" farmaceite Jeļena Bebre.
Lai lūpas vasarā būtu veselīgas un skaistas, tās nepieciešams pasargāt no vides nelabvēlīgās iedarbības.

FOTO: Shutterstock.com

Lai lūpas vasarā būtu veselīgas un skaistas, tās nepieciešams pasargāt no vides nelabvēlīgās iedarbības.

Sevišķi vajag makšķerniekiem un celtniekiem

Higiēniskā lūpu krāsa noteikti nepieciešama ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem un bērniem. Par savu lūpu aizsardzību nevajadzētu aizmirst motociklistiem, makšķerniekiem, aktīvās atpūtas cienītājiem, celtniecībā strādājošajiem. 

“Runa nav tikai par to, lai ir laba sajūta un izskats, bet arī par lūpu veselību, tas ir, audzēju profilaksi,” stāsta Jeļena Bebre. 

“Diemžēl ļaundabīgi veidojumi ziemeļvalstu iedzīvotājiem nemaz nav retums.”

Higiēnisko lūpu krāsu ar labiem panākumiem var izmantot arī pret herpes vīrusu jeb aukstumpumpu uz lūpām, apgalvo farmaceite. Kopjošo līdzekli smērējot uz lūpām šā vīrusa saslimšanas pašā sākumā, no tā var pat pilnībā atbrīvoties. 

Arī, gatavojoties iet gulēt, ir vērts uz nakti lūpas palutināt ar lūpu balzamu. Tas ir līdzeklis, kas intensīvi iedarbojas uz ādas slāņiem, nodrošinot tās kopšanu un barošanu miega laikā. 

Atceries!

Vislabāk higiēnisko lūpu krāsu pirkt aptiekā, jo farmaceits zinās, kuru līdzekli no plašā klāsta labāk lietot bērniem, kuru vecākiem ļaudīm un dārza darbu veicējiem, bet kuru – tiem, kas dod ceļojumā uz valstīm ar ļoti augstu gaisa temperatūru. Starp citu, ar to varēs pasargāt arī degungalu.

 

Higiēniskās lūpu krāsas 4 funkcijas

1. Pasargā no saules iedarbības

Līdzīgi kā ziemā plānā lūpu āda cieš no sala un vēja iedarbības, vasarā to ietekmē saules ietekme, kas izraisa ādas fotonovecošanos un apdegumus. Ja daudz nākas strādāt vai uzturēties ārā, neaizsargātā lūpu āda pastāvīgi apdeg, brīžiem pat burtiski savelkas krunciņās. Tās jau ir riska situācijas, kas var izprovocēt audzēju, ieskaitot melanomas, attīstību. 

Tāpēc vienmēr pa ķērienam jābūt īpašai higiēniskajai lūpu krāsai – vasarā tādai, kas pasargā no ultravioletā starojuma ietekmes, tātad ar saules aizsardzības faktoru SPF15–SPF25. Dodoties uz saulainu pludmali vai kalnos, jābūt SPF25, bet vēl labāk – SPF50. Lūpu klājumu ir nepieciešams atjaunot ik pēc katrām 2–3 stundām. 

Reklāma
Reklāma

Galvenās aktīvās vielas aizsardzībai pret sauli šādos lūpu higiēnas līdzekļos ir cinka oksīds, titāna dioksīds un citas.

 

2. Mitrina ādu

Lūpas ir pirmās, kas cieš no nepietiekama ūdens daudzuma organismā un kļūst sausas. Tomēr kļūdāties, ja domājat, ka no sausuma sajūtas varēsit atbrīvoties, tās aplaizot. Tā ne tikai nepalīdzēsit, bet pat nodarīsit sev pāri. Pareizi ir izmantot higiēnisko lūpu krāsu, kuras sastāvā iekļautas efektīvas mitrinošās vielas. Tās lūpas gan aizsargā, gan mitrina, gan aizpilda nelielās krunciņas, padarot kontūru stingrāku. 

 

3. Dziedē un novērš iekaisumu

Vissvarīgākā kvalitatīvas higiēniskās lūpu krāsas sastāvdaļa ir bišu vasks – viela ar lieliskām pretiekaisuma, dziedējošām un mīkstinošām īpašībām. Bišu vasks arī gādā par pašas lūpu krāsas struktūru, cietības un biezuma pakāpi. 

 

4. Nodrošina ar vitamīniem

No citām higiēniskās lūpu krāsas sastāvdaļām jāmin dažādi vitamīni. Visbiežāk tas ir vitamīns A un vitamīns E, kas palīdz likvidēt sīkas ādas plaisiņas un vecuma krunciņas. Vitamīns A mīkstina ādu. Vitamīns E ir antioksidants un pasargā no brīvo radikāļu negatīvās ietekmes. Vitamīnam C un B grupas vitamīniem piemīt dziedējošas īpašības.

 

Kam vēl pievērst uzmanību

  • Alveja samazina iekaisumu un kairinājumu, kā arī veicina audu reģenerāciju jeb atjaunošanos. 
  • Kumelīte un kliņģerīte labi sadziedē plaisiņas un nomierina.
  • Rīcineļļai piemīt antiseptiskas īpašības, un tā paātrina audu atjaunošanos.
  • Kviešu asnu eļļa uzlabo ādas stāvokli. 
  • Muskatrieksta eļļa izceļas ar savām antioksidatīvajām, antiseptiskajām un brūces dziedējošajām īpašībām. 
  • Kokosa, mandeļu, kā arī jojobas eļļas labi kalpo ādas mitrināšanai. 
  • Vēl higiēniskajā lūpu krāsā mēdz pievienot tādas labas vielas kā pantenols (dziedinošs), lanolīns (mitrinošs), skvalēns (mīkstinošs), azulēns (novērš ādas sausumu un lobīšanos). 

Saistītie raksti