Ziedūdens – draugs un palīgs visai ģimenei

Jau no seniem laikiem ārstniecības augus un dabas materiālus cilvēki izmantoja gan dziedināšanai, gan skaistuma procedūrām. Visiem zināmā Ēģiptes valdniece Kleopatra jau pirms 2000 gadiem skaistumkopšanā izmantoja piena vannas, Nāves jūras minerālus, medu un rožu eļļas aromātus.
Ziedūdeņi ir ļoti maigi un ieteicami lietošanai kā aromterapeitiski līdzekļi, sevišķi jutīgiem cilvēkiem, bērniem un senioriem, kuriem ar ēterisko eļļu lietošanu būtu jāuzmanās.

FOTO: Publicitātes foto

Ziedūdeņi ir ļoti maigi un ieteicami lietošanai kā aromterapeitiski līdzekļi, sevišķi jutīgiem cilvēkiem, bērniem un senioriem, kuriem ar ēterisko eļļu lietošanu būtu jāuzmanās.

Mūsdienās šīs senās zināšanas atkal tiek celtas gaismā, izmantojot vietējos ārstniecības augus dažādos veidos. Viens no tiem ir ziedūdeņu iegūšana no vīgriezēm, kumelītēm, piparmētrām un citiem smaržīgajiem augiem. 

 

Ziedūdens veidojas, destilējot ar ūdeni aplietus augus, kā rezultātā rodas smaržīgs, veselībai vērtīgs eliksīrs, ko var pielietot visai ģimenei dažādos veidos:

  • kā toniku sejas ādai pēc mazgāšanas pH līmeņa līdzsvarošanai;
  • kā sejas attīrīšanas līdzekli micelārā ūdens vietā;
  • vienkārši uzsmidzinot kā atsvaidzinošu līdzekli;
  • kosmētikas gatavošanai, piemēram, mālu maskas iejaukšanai;
  • ādas nomierināšanai pēc skūšanās (jā, arī vīriešiem!), epilācijas un depilācijas;
  • kompresēs uz pārkarsušas, piepampušas vai pārsauļotas ādas;
  • dezodoranta vietā padusēs un uz pēdām;
  • mazuļu ādas kopšanai, krociņu tīrīšanai un pievienojot vannas ūdenim;
  • apsmidzināt odu kodumus, pūtītes, nobrāzumus un citus ādas bojājumus;
  • drošs arī mājdzīvniekiem, jo nav stiprs un ir 100 % dabīgs.

 

 

Pasaulē populārākie ziedūdeņi ir lavandas un rožu ziedūdens jeb rožūdens. Tie tiek iegūti kā blaksprodukti attiecīgo ēterisko eļļu iegūšanas procesā. Ziedūdeņi ir ļoti maigi un ieteicami lietošanai kā aromterapeitiski līdzekļi, sevišķi jutīgiem cilvēkiem, bērniem un senioriem, kuriem ar ēterisko eļļu lietošanu būtu jāuzmanās. 

 

Ziedūdens lietošana var būt kā rituāls, piemēram, iesmaržināties ar nomierinošo vīgriezi vai lavandu vakarā pirms miega vai lietot to aromlampiņā vai difuzorā telpu aromatizēšanai, bet no rītiem un dienas laikā izvēlēties ko uzmundrinošu – piemēram, piparmētru vai cidoniju. 

 

Patīkams papildus bonuss ziedūdeņu lietošanai ir tā maigā iedarbība uz psihoemocionālo stāvokli. 

 

Tā kā smaržas ietekmē mūsu psihi, tās spēj palīdzēt sakārtot domas, pieņemt lēmumus, koncentrēties un mācīties, mobilizēt spēkus, nomierināt nervus, uzlabot atmiņu un darbaspējas, radīt svētku noskaņu vai māju sajūtu svešā vietā.

 

Galvenais izvēles kritērijs ziedūdeņiem noteikti būs aromāts – ja jums tas labi patiks, tad arī to dāsni lietosiet un pat ņemsiet līdzi somā. Izvēloties pēc dziedējošām īpašībām, jāņem vērā, ka tās būs izteiktākas vīgriežu un kumelīšu ziedūdeņiem, bet mazāk ābeļziedu vai rožu ziedūdeņiem. 

Reklāma
Reklāma

 

 

Lai gan dabas aromātiem nav stingra dalījuma, tomēr ziedūdeņus var piemeklēt arī pēc ādas tipa. Taukainai ādai labāk derēs piparmētru, cidoniju, ceriņu vai vīgriežu ziedūdeņi, savukārt sausai vai jutīgai ādai piemērotāki būs kumelīšu, smiltsērkšķu, meža aveņu vai ābeļziedu ziedūdeņi.

 

Visdrošāk ziedūdeņus iegādāties no oficiāla ražotāja, kas ir reģistrēts kosmētikas līdzekļu ražotājs un veicis atbilstošas analīzes saviem produktiem. Viens no šādiem ražotājiem ir Ance Dandena Jelgavas novadā, kas jau 5 gadus ražo ziedūdeņus no savvaļas un dārza augiem, kā arī piedāvā cita veida dabiskus ādas kopšanas līdzekļus.

 

Ance ir ķīmiķe, aromterapijas speciāliste un daudzus gadus strādājusi kosmētikas ražošanas uzņēmumos, līdz nolēma radīt pati savu zīmolu “Green Wing Paleo Skincare”.

“Green Wing” kā zaļš spārns koncentrē labāko, ko piedāvā Latvijas daba – katrā trauciņā jūtama ziedošas pļavas smarža, dzirdama meža šalkoņa un jūtams saules siltums.

Savukārt “Paleo Skincare” jeb Paleolīta kosmētikas pamatprincips ir savvaļas vai organiski audzētu augu izmantošana, izvairoties no intensīvas apstrādes – tādējādi tiek saglabāta auga ēteriskā kvalitāte ikvienā produktā. 

 

Tāpat netiek pievienotas nekādas mākslīgas sastāvdaļas un dzīvnieku izcelsmes izejvielas – zīmols Green Wing ir draudzīgs vegāniem un veģetāriešiem. 

 

Plašāka informācija pieejama vietnē www.ziedudens.lv un sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

 


 

Green Wing Paleo Skincare kosmētika ir pirmā un vienīgā Latvijā (iespējams, pat Eiropā) ražotā Paleo kosmētika, kas satur tikai Paleo sastāvdaļas. Šīs vienkāršās, dabiskās izcelsmes vielas nodrošina 100 % dabisku ādas kopšanu, drošību patērētājam un videi, un sastāvdaļu saraksts ir viegli saprotams ikvienam. Izmantotais iepakojums ir šķirojams un pārstrādājams. 

Zīmola autore Ance Dandena uzskata, ka atjaunoties un atpūsties mēs varam tikai dabā, tāpēc ir vērts kādu dziedinošu dabas aromātu ienest arī mājās.

Saistītie raksti