Gan veicina grumbu rašanos, gan uzlabo garastāvokli. Kā uz mūsu ķermeni iedarbojas saule?

Līdz ar pirmajiem saules stariem tā vien gribas kā pabāzt degunu saulītē un noķert pirmo pavasara brūnumiņu. Bet vai zināji, ka ādai krāsu piešķir tieši melanīns? Protams, daudz dzirdēts, ka saules stari var kaitēt mūsu veselībai, bet tieši kādi procesi notiek, kad parādām savu ādu saulītei?
Dzīve nav iespējama bez saules. Cilvēkiem ir nepieciešama saules gaisma, lai ķermenis un dvēsele būtu vesela.

FOTO: Publicitātes foto

Dzīve nav iespējama bez saules. Cilvēkiem ir nepieciešama saules gaisma, lai ķermenis un dvēsele būtu vesela.

Melanīns piešķir ādai krāsu, tas veidojas melanocītos, kas atrodas starp dermu un epidermu. Molekulārā līmenī sauļošanās ir vairāku soļu process, kura mērķis ir palielināt ādas aizsargspējas, palielinot melanīna līmeni. Melanīns absorbē kaitīgo UV starojumu un neitralizē brīvos radikāļus. 

 

Vērts paturēt prātā, ka tūlītējas sejas krāsas izmaiņas ir saistītas ar melanīnu, kas jau atrodas mūsu ādā, tas paliek tumšāks saskarē ar starojumu. Taču melanīns nodrošina papildu aizsardzību, kas rodas ādā 2–3 dienas pēc saules gaismas iedarbības un UVB starojuma iedarbības. 

 

UVA un UVB starojums

No visa UV starojuma, kas sasniedz zemi, 5 % ir UVB un 95 % – UVA starojums
Ultravioletais starojums ir daļa no saules starojuma, kas ir sadalīts UVA, UVB un UVC starojumā atkarībā no viļņu garuma. Ozona slānis aiztur gandrīz visu UVC starojumu, tāpēc par to nav jāuztraucas (bet mums vajadzētu raizēties par paša ozona slāņa saglabāšanos). Tas aiztur arī lielāko daļu UVB starojuma. Taču ozona slānis un vairums logu stikla veidu neaizsedz garākā viļņa UVA starojumu, kura deva nav atkarīga no gadalaika vai diennakts laika. Daļu starojuma absorbē ozona slānis, daļa sasniedz virsmu. Intensīvākā iedarbība ir pusdienlaikā un tuvāk ekvatoram (tas ir loģiski, jo tur saules staru ceļš cauri ozona slānim ir visīsākais un absorbcijas ātrums – viszemākais). 

 

Pārmērīgs UVB starojums izraisa saules apdegumus un DNS bojājumus 

Runājot par aizsardzību pret saules stariem, parasti domā par starojuma veidu. UVB stari tieši kaitīgi ietekmē mūsu šūnu DNS, izraisot iekaisumu un nelabvēlīgi ietekmē imūnsistēmai. Ādas kā lielākā orgāna funkcija ir aizsargāt, tāpēc tiek patērēts daudz enerģijas, lai cīnītos un novērstu bojājumus un aizsargātu mūs no pārmērīgas UV starojuma iedarbības. Āda mūs pasargā no UV starojuma, ražojot melanīnu, kas absorbē starojumu, pateicoties savai tumšajai krāsai, kā arī darbojas kā antioksidants. Organismam ir vairāki papildu aizsardzības mehānismi, piemēram, tas ar dažādu enzīmu palīdzību neitralizē UV starojuma radītos brīvos radikāļus. Turklāt epiderma laika gaitā var kļūt biezāka, lai nodrošinātu labāku aizsardzību pret saules stariem. Ir svarīgi atcerēties, ka UVB starojuma deva ir atkarīga no diennakts laika un gadalaika, un pārmērīgais daudzums noslogos jūsu ādu, traucēs tās aizsargspējām un palielinās vēža šūnu veidošanās risku. 

 

UVA starojums sasniedz dermu, bojā kolagēnu un elastīnu, laika gaitā veicina novecošanos, kā rezultātā veidojas grumbas.

 

UVA starojumam ir garāks viļņa garums, tas ilgākā laika periodā sasniedz dermu, tā kaitīgā iedarbība nav tik tieša kā UVB starojumam. Tomēr UVA starojums dermā rada reaktīvus savienojumus, kas bojā kolagēnu un elastīnu – olbaltumvielas, kas nodrošina ādas tvirtumu. 

 

 

SPF (Saules aizsardzības faktors) 

SPF norāda, cik reižu palielinās ādas aizsardzības līmenis pret UVB starojumu. Ādas dabiskās aizsargspējas darbojas aptuveni 10–15 minūtes, kas jāreizina ar koeficientu uz pudeles, – tas norāda, cik ilgi konkrētais faktors laika gaitā aizsargās jūsu ādu. 

(Piemēram, SPF 10 gadījumā 15 minūtes jāreizina ar 10. Tātad, saules staros varat uzturēties 150 minūtes vai 2,5 stundas). Lai nodrošinātu labu aizsardzību pret saules stariem, saules aizsargkrēmu iesakām lietot atkārtoti ik pēc 40 minūtēm vai uzreiz pēc sporta aktivitātēm, peldēšanās u. tml. SPF saules aizsargkrēmu jāizvēlas, ņemot vērā ādas stāvokli un atrašanās vietu – Latvijā, Vidusjūras valstīs un Āzijā nepieciešams atšķirīgs SPF. 

 

Saules labvēlīgā ietekme uz ķermeni: 

  • Sintezē D vitamīnu;
  • Līdzsvaro holesterīna līmeni;
  • Stiprina imūnsistēmu;
  • Pazemina asinsspiedienu;
  • Uzlabo garastāvokli;
  • Uzlabo miega kvalitāti;
  • Veicina vielmaiņu, normalizē svaru.

 

Dr. Hauschka skatījums uz sauli 

Saules gaisma ir ne tikai fizisks starojums – tas ir visaptverošs dzīvības avots. Saules gaisma veicina visus dzīvības procesus, uzmundrina prātu un dvēseli. Gaismas pārvēršanās procesos un vielās organismā ir spēja, kas gaismai ir jāiemācās. Tajā pašā laika ķermenis nostiprina savas aizsargfunkcijas, pakļaujot ādu saules stariem, tā kļūst biezāka. Saules gaisma mums ir pamatvajadzība, tāpat kā pārtika un ūdens. Lai saglabātu veselību, ir svarīgi atrast līdzsvaru starp pārmērīgu saules staru iedarbību uz ādas (ādas novecošanās un ādas vēža risks) un pilnīgu aizsardzību pret saules stariem, kas izraisa vitalitātes samazināšanos, garastāvokļa maiņas, D vitamīna deficītu, osteoporozi u. c. 

 

Noslēgts aplis 

Kad saņemam pārāk maz saules gaismas, ķermenis zemapziņā kļūst izsalcis, rezultātā mēs mēdzam pārspīlēt ar saulē pavadīto laiku brīvdienās. Āda, kas nav pieradusi būt saulē ilgstoši, var apdegt. Tas rada bailes no saules, un rezultātā tiek pārspīlēts ar saules aizsargkrēmu lietošanu (piemēram, lietojot tos visu gadu), kas savukārt atņem organismam nepieciešamo saules dziedinošo iedarbību un neļauj ādai pašai dabīgi izveidot aizsardzību pret saules stariem. Izsalkums pēc saules stariem parādās atkal, un aplis sākas no jauna. 

 

Kā pārtraukt ciklu? 

  • Saprātīgi pakļaut ādu saules stariem;
  • Dot ādai iespēju pierast pie saules, sauļoties pakāpeniski;
  • Izvairīties no pārmērīgas saules staru iedarbības
  • Atrodiet pareizo līdzsvaru starp pozitīvo un negatīvo saules iedarbību!
  • Dr. Hauschka sauļošanās līdzekļi ādas aizsardzībai
  • Izsalkums pēc saules stariem un pārspīlēta uzturēšanās saules staros izjauc ādas dabisko aizsardzību. Ādai pakāpeniski jāpierod pie saules un sauļošanās. Sauļošanās līdzekļos ir papildu aizsardzība pret pārmērīgu saules starojumu. Nav nepieciešams sauļošanās līdzekļus lietot visu gadu.

 

 

Kā parūpēties par savu ādu?

Divi jauni Dr. Hauschka sauļošanās krēmi tiek apvienoti ar pārbaudītiem ādas kopšanas līdzekļiem, lai izveidotu perfektu aizsardzību pret saules stariem. Dr. Hauschka saules līnijā tagad ir trīs produkti: Sejas krēms ar SPF 10 un Tonējošais sejas krēms ar SPF 30, kuru sastāvā ir minerāli, kas aizsargā pret saules stariem un vienlaikus mitrina un kopj ādu sauļošanās laikā, un Pēcsauļošanās losjons, kas intensīvi mitrina un kopj ādu pēc sauļošanās. Papildus ādas kopšanai pēc sauļošanās iesakām lietot līdzekļus no esošā Dr. Hauschka sortimenta: Atjaunojošo masku, kas līdzsvaro un atvēsina ādu pēc sauļošanās, Intensīvi atjaunojošo līdzekli nobriedušai ādai vai Kondicionieri jutīgai ādai, kas nomierina jutīgu, apsārtušu ādu. 

Dzīve nav iespējama bez saules. Cilvēkiem ir nepieciešama saules gaisma, lai ķermenis un dvēsele būtu vesela. 

Tomēr labi zināms ir arī fakts, ka pārāk daudz saules staru var bojāt ādu, tādēļ mums ir jāpasargā sevi no pārmērīgas saules staru iedarbības – UV starojuma. Pārmērīga saules staru iedarbība uz ādas var paātrināt ādas novecošanās procesus un pat izraisīt nopietnas saslimšanas. Dr. Hauschka saules līnijas produkti uzlabo ādas dabīgās spējas ar aizsardzību pret saules stariem, vienlaikus palīdzot ādai atgūties pēc saules iedarbības. Tas rada optimālu līdzsvaru starp aizsardzību un bezrūpīgu sauļošanos. 

 

Sejas krēms ar SPF 10, 40 ml

Sastāvā: ārstniecības augi, aprikoze un opuncija, kas aktivizē ādas spēju saglabāt mitrumu un līdzsvaro mitruma līmeni ādā. Citas sastāvdaļas: antioksidanti un UV flitri, kas aizsargā sejas ādu no saules gaismas un no saules gaismas izraisītas ādas novecošanās. Sejas krēms ar aizsardzību pret saules stariem SPF 10 atbalsta ādas dabīgās spējas. Krēmu var lietot ikdienā kā pamata ādas kopšanas krēmu. Vieglā tekstūra
ātri iesūcas ādā. Krēms piemērots pirms dekoratīvās kosmētikas uzklāšanas.
 

 


Tonējošais dienas krēms ar SPF 30, 40 ml

Piešķir ādai veselīgu, svaigu krāsu ar saules iedeguma mirdzumu. Aizsargā pret spēcīgu UV starojumu, kas izraisa ādas novecošanos. Sastāvā: ārstniecības augu ekstrakti, kas stiprina ādu. Tonējošais dienas krēms ir ūdensizturīgs, piemērots ikdienas ādas kopšanai. Bagātīgā krēma tekstūra baro ādu un aktivizē ādas spēju saglabāt mitrumu. Ieteicamā 

 


Krēmi ar aizsardzību pret saules stariem aizsargā ādu no saules, savukārt vairāki Dr. Hauschka ādas kopšanas līdzekļi tos papildina, nodrošinot efektīvu ādas kopšanu dienas laikā un dziļu ādas atjaunošanos naktī. Saules kampaņas ietvaros vēlamies izcelt vairākus Dr. Hauschka produktus no esošā sortimenta. 

  • Atjaunojošo masku iesakām lietot pēc sauļošanās. Tā nomierina, atsvaidzina, mitrina un atvēsina saulē sakarsētu ādu. Sastāvā: jojobas un aprikožu kauliņu eļļa, kas intensīvi mitrina un atjauno ādu.
  • Losjons pēc sauļošanās intensīvi mitrina, atjauno un nomierina saulē sakarsētu ādu. Tam ir viegla tekstūra, tas ātri iesūcas ādā. Regulāri to lietojot, rodas arī ilgstošs iedeguma efekts.
  • Daudzi ādas atjaunošanās procesi notiek naktī. Intensīvi atjaunojošais līdzeklis  nobriedušai ādai un Kondicionieris jutīgai ādai ir perfekti piemēroti, lai mitrinātu, atjaunotu un atvēsinātu saulē sakarsētu ādu nakts laikā. Tie nomierina ādu, samazina ādas apsārtumu un sniedz atbalstu saulē sakarsētai un kairinātai ādai. Sastāvā: ritmizēti ārstniecības gurķa un ozola mizas augu ekstrakti, kā arī pērles un malahīts, kas veicina dabīgos ādas atjaunošanās procesus.

 

Tāpat kā visi Dr. Hauschka produkti, arī jaunie saules līnijas krēmi satur 0 % minerāleļļas, silikona, mikrioplastikas, PEG un sintētisko krāsvielu. Saules līnijas produkti ir ražoti no 100 % dabīgām izejvielām – tie ir organiski vai ar Demeter kvalitāti, kur vien tas iespējams, sertificēti ar NATRUE sertifikātu kā dabīga un organiska kosmētika.

 

www.dr.hauschka.com 

Facebook: Dr. Hauschka Latvia
Instagram: drhauschka.lv