Ziemas sezonā elkoņi, ceļi, lūpas un āda grūtniecības laikā jāmitrina īpaši rūpīgi

Apkures sezona, krasās temperatūras maiņas, vējš un nokrišņi – tas viss ļoti tieši ietekmē mūsu ādu. Uzziest krēmu vai kādu citu speciālu aizsarglīdzekli sejas ādai visbiežāk mēs atceramies, arī par roku ādu mēdzam parūpēties, taču pārējās ķermeņa zonas itin bieži tiek atstātas novārtā.
Svarīgi ir mitrināt visa organisma ādu, tostarp elkoņus, pēdas, lūpas utt.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi ir mitrināt visa organisma ādu, tostarp elkoņus, pēdas, lūpas utt.

Rakstu sērija tapusi sadarbībā ar SIA "Swixx Biopharma". Papildu informāciju var skatīt arī Mustela Latvija Facebook.com un Instagram.com kontos. 

 

Āda ir lielākais orgāns, kas ir ne tikai kā mūsu ķermeņa sargājošs apvalks, bet pilda arī virkni citas svarīgas funkcijas, lai mēs labi justos un būtu veseli. “Tāpēc par to ir jārūpējas viscaur nevis tikai par sejas vai roku ādu,” saka Lāzerklīnikas dermatoloģe, kosmetoloģe Ināra Stepanova. 
Apkures sezonā mūsu āda ik dienu ir pakļauta straujām temperatūras un mitruma maiņām – siltās, apkurinātās telpās gaiss ir sauss, savukārt laukā ir mitrs, auksts un vējains. 

Rezultātā iekštelpās āda tiek burtiski izkaltēta, bet laukā, kad aukstuma iespaidā palēninās asinsrite un līdz ar to vielmaiņas procesi, tā pietiekami nesaņem barības vielas. 

Ināra Stepanova vēlreiz uzsver, ka tāpēc svarīgi ir mitrināt visa organisma ādu, tostarp elkoņus, pēdas, lūpas utt. Un noteikti par savu ādu jāparūpējas topošajām māmiņām.

 

Ādas īpatnības gaidību laikā

Lai cik kopta un skaista būtu tava āda, grūtniecības laikā notiekošās krasās hormonu svārstības var pārvērst to līdz nepazīšanai. Pārmaiņas var būt gan pozitīvas, gan ne tik labvēlīgas. Ārste Ināra Stepanova gan mierina, ka lielākoties visas ādas izmaiņas, kuras rodas grūtniecības laikā, pēc bērna piedzimšanas izzūd un sieviete atkal atgūst savu iepriekšējo izskatu, turklāt mūsdienās šādas problēmas ir risināmas. Ināra Stepanova norāda, ka ādai ļoti palīdz tās pareiza kopšana grūtniecības laikā, novēršot nevēlamas un paliekošas sekas.

  • Sausa āda. Bez apkures un citiem nelabvēlīgiem ārējiem apstākļiem topošās māmiņas āda var kļūt pārlieku sausa arī kraso hormonālo izmaiņu dēļ, kā rezultātā tauku un sviedru dziedzeru darbība var kļūt gan aktīvāka, gan arī samazināties. Visbiežāk topošās māmiņas sūdzas par otro gadījumu, kas nozīmē, ka nenotiek pietiekama ādas dabiskā ieeļļošana un tā kļūst pārlieku sausa. “Šādos gadījumos ir ļoti svarīgi ādu mitrināt, lietojot speciālus dienas un nakts krēmus,” saka Ināra Stepanova. Vislabāk, ja tie ir bez parabēniem, krāsvielām un citiem sintētiskiem piemaisījumiem, kas arī var radīt ādas kairinājumu grūtniecības laikā. Savukārt apēsta zivju, linsēklu vai naktssveces eļļa, kas satur nepiesātinātās taukskābes, palīdzēs uzturēt mitrumu no iekšpuses.
  • Strijas. Sarkanīgas vai vieglākos gadījumos – bālganas līnijveida rētas var saukt par ādas plīsumiem, kas visbiežāk rodas vēdera, gūžu, krūšu un augšstilbu ādā. Striju veidošanos lielā mērā nosaka gēni – cik izturīga, elastīga ir āda, taču ne mazāka loma ir arī rūpēm par ādu. Lai izvairītos no šīs problēmas, drošībai jau laikus problemātiskās zonas jāieziež ar speciālu pretstriju līdzekli, kura sastāvā ir A un E vitamīni. Tāpat ādai patiks, bet strijām ne kontrastduša.
  • Pinnes. Oficiāli šādu likstu sauc par grūtniecības akni, un tā var uzrasties pat tad, ja pirms gaidībām āda bijusi ideālā stāvoklī. Turklāt parasti pinnes parādās jau grūtniecības sākumā un var būt ne tikai uz sejas, bet arī dekoltē zonā un uz muguras, kur tauku dziedzeri ir lielāki nekā citviet ādā. Ināra Stepanova gan mierina, ka lielākoties tikpat naski kā uzradušās pinnes pēc grūtniecības arī pazūd. Taču, kamēr problēma aktuāla, pumpas nevajag spaidīt, bet ļoti rūpīgi, maigi un regulāri jāattīra ādu ar speciālu losjonu vai micelāro ūdeni, kas paredzēti taukainai, problemātiskai ādai. Atļauts arī izmantot mālu maskas, un nepieciešamības gadījumā vari lietot mitrinošu (bet ne barojošu) krēmu.
  • Nieze. Kādai āda niez sausuma, citai stiepšanās dēļ, taču abos gadījumos parasti niez ļoti. Ko darīt?

Regulāri lieto līdzekļus, kas mitrina un mīkstina ādu. Tikai retos gadījumos nieze tik un tā var saglabāties, taču tad tas jāizrunā ar savu ārstu.

Lūpu mitrināšana

Patiesībā sausu lūpu īstais iemesls var būt arī kāda saslimšana, piemēram, itin bieži tas var liecināt par alerģisku reakciju vai kādu vitamīnu trūkumu organismā. Tāpat lūpas var būt sausas un sasprēgāt, ja ir atopiskais dermatīts vai iegūta sēnīšu infekcija. Taču skaidrs, ka sausais, siltais iekštelpu gaiss un mitrums ar vējiem laukā nav lūpu draugi. Jo īpaši tāpēc, ka tās nespēj pašas sevi pasargāt no šiem nelabvēlīgajiem apstākļiem. Kā stāsta daktere, lūpām ir ļoti plāna āda bez sviedru vai tauku dziedzeriem. Tāpēc aukstajā gadalaikā vajadzētu nēsāt līdzi higiēnisko lūpukrāsu vai balzamu. 
Ināra Stepanova iesaka nemest plinti krūmos, ja gadījies iegādāties tādu līdzekli, kas neiet pie sirds vai īsti nepalīdz. Šiem lūpu aizsarglīdzekļiem var būt ļoti dažādi sastāvi, tāpēc jāatrod tieši sev piemērotākais, un vēlams aptieku plauktos nevis ikdienas preču veikalos. Un vislabāk lūkot tādu, kura sastāvā ir A un E vitamīns. 

Reklāma
Reklāma

Savukārt, ja ir vēlme lietot lūpukrāsu, to var darīt, taču apmēram pusstundu pirms tam vērtīgi uzklāt higiēnisko lūpukrāsu vai balzamu.  

Atceries! 
Ja lūpas ir ļoti sausas, sasprēgājušas, ir ieplaisājuši lūpu kaktiņi, tad mielošanos ar mandarīniem, ananasiem vai citiem sulīgiem un skābeniem augļiem atliec uz kādu laiku, jo to sula var pastiprināt kairinājumu.


Elkoņu un ceļu mitrināšana

Jā, sausa, raupja un pat sasprēgājusi āda var veidoties pat uz elkoņiem un ceļiem. Ja vispār pievēršam uzmanību šīm šķietami necilajām ķermeņa daļām, tad parasti vasarā, kad valkājam vieglu apģērbu, kas nenosedz minētās ķermeņa daļas. Taču te vietā ir teiciens – taisi kamanas vasarā, bet ratus ziemā. Lai elkoņu un ceļu āda būtu vesela, par to jārūpējas visu gadu, un īpaši ziemā, kad tā pakļauta šīm krasajām temperatūras un gaisa mitruma svārstībām. 
Dermatoloģe Ināra Stepanova norāda, ka elkoņu un ceļu ādu atjaunot būs daudz grūtāk, jo šajās ķermeņa daļās šis process notiek lēnāk, aizņemot vairākus mēnešus. 

Elkoņiem un ceļiem vislabāk izmantot barojošus, mīkstinošus krēmus ar urea. 

Taču, ja no rīta gadās liela steiga un nav laika gaidīt tās aptuveni desmit minūtes, kamēr līdzeklis iesūcas ādā, labs būs vieglāks, mitrinošs krēms, barojošo atstājot vakaram. “Protams, ja ādas problēmu izraisa kāda saslimšana vai ar krēmu palīdzību neizdodas uzlabot situāciju, ir jāvēršas pie dermatologa, kurš ieteiks, kā rīkoties turpmāk,” teic speciāliste.

 

Arī nagi īpaši jākopj

Parasti mums nav šaubu par to, ka roku āda jāieziež ar mitrinošu vai barojošu krēmu. Pati āda pasaka priekšā, ka laiks to samitrināt, jo sausums kņudina vai rada kādas citas nepatīkamas sajūtas. Nagi gan neko neteiks, tikai kļūs trauslāki, vieglāk lūzīs, slāņosies. Šīs nebūšanas mēdzam norakstīt uz vitamīnu vai kādu minerālvielu trūkumu un neaizdomājamies, ka arī nagiem ziemas laikā nepieciešama papildus kopšana. Īpaši, ja laukā mēdzam neuzvilkt cimdus. Krasās temperatūras maiņas ietekmē sīkos asinsvadus, kas ādai un nagu saknēm piegādā barības vielas. Rezultātā mitrumu zaudē gan āda, gan nagi, un rodas minētās problēmas.
Lūk, kāpēc, krēmojot rokas, nedrīkst aizmirst rūpīgi ieziest arī nagus un maigo ādiņu ap tiem. Arī šajā gadījumā vislabākais būs krēms, kura sastāvā ir A un E vitamīns, un, ja vēl sabalansētam, pilnvērtīgam uzturam pievienots selēns, kalcijs, omega-3 taukskābes, āda un nagi teiks paldies.