Ko darīt, lai apkures sezonā āda neizžūst

Maldīgs ir uzskats, ka ziemā āda nav jāmitrina, lai neaprauj vējš. Kosmetoloģe Terēze Beļkova uzsver, ka vēsajā gadalaikā par savas ādas mitruma līmeni jārūpējas ar vēl lielāku atbildību, un tas jādara katru dienu.
Ziemas sezonai ieteicams izvēlēties sejas krēmus, kuru sastāvā ir hialuronskābe, pienskābe, keramīdi.

FOTO: Shutterstock.com

Ziemas sezonai ieteicams izvēlēties sejas krēmus, kuru sastāvā ir hialuronskābe, pienskābe, keramīdi.

Rakstu sērija tapusi sadarbībā ar SIA "Swixx Biopharma". Papildu informāciju var skatīt arī Mustela Latvija Facebook.com un Instagram.com kontos. 

 

Kad un kādu krēmu lietot?

Neatkarīgi no tā, kāds mums katram ir ādas tips – taukains, sauss vai jaukts –, apkures sezonā, lietū, vējā un salā mūsu āda ir pakļauta patiešām nopietnam pārbaudījumam. Vispirms jau tai jāiztur krasās temperatūras maiņas, kad no siltas telpas dodamies ārā aukstumā, mitrumā un vējā. Arī apkures dēļ pārlieku sausais gaiss ir ādas ienaidnieks, un vēl mitrumu tai laupa aukstajā gadalaikā grūtāk uzņemamās barības vielas. To kavē sejas ādā esošo asinsvadu sašaurināšanās. 
Lūk, kāpēc ziemā mūsu āda kļūst sausāka, pelēcīgāka, jutīgāka un tā var būt kairināta. “Tāpēc par savu ādu ir jārūpējas un ziemā tā jāmitrina vēl atbildīgāk,” teic speciāliste. 

Ādas kopšanas algoritms rudens un ziemas periodā ir tradicionāls – no rīta tai nepieciešams barojošs, bet vakarā mitrinošs krēms. 

Ieteicams izvēlēties tādus, kuru sastāvā ir hialuronskābe, pienskābe, keramīdi. Ja gadās bargāka ziema, labi ir produkti, kuru sastāvā ir vazelīns, kas uz ādas izveido aizsargslāni un palīdz tai saglabāt mitrumu. Taču jutīgāka āda šādus produktus var nepieņemt, tāpēc uzmanīgi jāseko līdzi tam, kāda ir ādas reakcija.  
“Kad sejas krēms uzklāts, kā es saku, ir jāizdzer kafijas krūzīte un tikai tad var doties ārā,” norāda Terēze Beļkova un piebilst, ka tās ir apmēram 30–40 minūtes: “Pa šo laiku krēms jau ir kārtīgi iesūcies ādā un izveidojis aizsargslānīti, lai ne vēji, ne lieti vai sniegi nespētu nodarīt pāri mūsu sejas ādai.”

 

Arī par masku jāatceras 

Īpaši jutīga un sausa āda ziemā kļūst vēl trauslāka un sausāka, tā pat var lobīties, var veidoties mazas krunciņas. Tas liecina, ka ādas virskārtu jeb aizsargslāni, kas sastāv no ūdens un tauku molekulām (hidrolipīdu slānis), ir nepieciešams atjaunot. Bez jau pieminētā krēmu lietošanas algoritma noteikti jāatceras par sejas maskām. 
“Aukstajā gadalaikā reizi nedēļā obligāti vajag mitrinošu un/vai barojošu sejas masku. Lielākoties mēs uzturamies apkurinātās telpās, kur gaisa mitrums vidēji ir 25%, un tas ir ļoti sauss gaiss. 

Ofisā, mājās – mēs visu laiku žūstam, tāpēc ādas kopšanas arsenālā jābūt mitrinošām vai barojošām maskām. 

Reklāma
Reklāma

Tās var lietot pēc sirds patikas, kaut vai katru otro dienu. Āda būs pabarota ar dabīgu eļļu, sviestu kombināciju, ko satur šīs maskas,” norāda kosmetoloģe.

 

Un vēl – izsmidzināms toniks

Jā, arī vasarai tik piestāvošais izsmidzināmais ādas mitrinātājs patiesībā vēl noderīgāks ir tieši apkures sezonā, turklāt to var pūst arī uz matiem. Bet kā ar grimu? Vai pūderis nesavelsies, veidojot neglītas švīkas uz sejas? Kosmetoloģe Terēze Beļkova mierina – sprejus var lietot arī tad, ja uzklāts grims, taču šādos gadījumos labāk izvēlēties termālo ūdeni flakonā. “Ja izsmidzināmā migliņa ir sīka, tad meikapam nekas nenotiek. Pūderis veidos kunkuļus lielu ūdens lāšu rezultātā,” saka speciāliste.

 

Uzmanīgi ar pīlingiem!

Kad āda ir trauslāka un vieglāk ievainojama, pīlingus un abrazīvos skrubīšus vajadzētu atstāt profesionāļu ziņā un mājas apstākļos izlīdzēties vien ar attīrošām maskām. Ja tomēr ieradums dara savu un uz visu ziemas sezonu ir neiespējami pateikt ardievas savam ierastajam ādas kopšanas rituālam, tad jālūko iespējami maigāku skrubīti, kuru ieteicams lietot ne biežāk kā reizi divās nedēļās.