Micelārais un termālais ūdens – ar ko tie atšķiras? Skaidro kosmētiķe

Lai arī micelārais un termālais ūdens ir vieni no populārākajiem ādas kopšanas līdzekļiem, par tiem joprojām ir daudz dažādu pieņēmumu jeb mītu, kā arī neskaidrību par lietošanu.
Īpaši karstā un tveicīgā laikā ieteicams lietot izsmidzināmo termālo ūdeni, kas palīdzēs atsvaidzināt un mitrināt sejas ādu.

FOTO: Shutterstock.com

Īpaši karstā un tveicīgā laikā ieteicams lietot izsmidzināmo termālo ūdeni, kas palīdzēs atsvaidzināt un mitrināt sejas ādu.

Lai arī vizuāli izskatās kā vienkāršs ūdens, tiem ir plašs pielietojumu klāsts. Kādos gadījumos tos lietot un ar kādiem mītiem regulāri nākas saskarties speciālistiem, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga un “Veselības centra 4” kosmētiķe Liene Lorenca.
 

Kādi ir trīs biežāk dzirdētie mīti par micelārajiem un termālajiem ūdeņiem?


Mīts – pēc lietošanas nenomazgāt. Ik pa laikam izskan jautājums par to, vai nepieciešamība nomazgāt sejas ādu pēc micelārā ūdens lietošanas ir mīts? Kosmētiķe norāda, ka par šo jautājumu viedokļi ir atšķirīgi – lai arī atsevišķi ražotāji norāda, ka tas nav jādara, tas nav tik viennozīmīgi. Gadījumos, ja sejas āda ir īpaši jutīga, micelārajā ūdenī esošās aktīvās daļiņas tomēr var būt kairinošas, tāpēc pēc micelārā ūdens lietošanas sejas ādu ir ieteicams noskalot ar ūdeni.
 

Mīts – izsmidzināmam termālajam ūdenim ir ārstnieciskas īpašības. Farmaceite Zane Melberga norāda, ka, lai arī atsevišķas termālās vannas ārstē virkni veselības traucējumu un kopumā dod labumu ķermenim, tomēr nepietiek zinātnisku pētījumu, kas pierādītu šos apgalvojumus, jo īpaši, ja tie attiecināmi uz termālajiem ūdeņiem, kas tiek izmantoti ādas kopšanā. Lai arī termālajiem ūdeņiem ir vairākas ādu kopjošas un nomierinošas īpašības, tas, ka izsmidzināmajam termālajam ūdenim piemīt ārstnieciskas īpašības, ir mīts.
 

Mīts – micelārais un termālais ūdens ir paredzēts tikai sievietēm. Vīriešiem tāpat kā sievietēm nepieciešams katru dienu rūpīgi attīrīt sejas ādu, vismaz vakaros, jo nereti viņu sejas āda ir “prasīgāka” nekā sievietēm. Micelāro ūdeni jo īpaši būtu ieteicams lietot vīriešiem, kas pēc profesijas ir pavāri, šoferi, ceļu būvniecības darbinieki, celtnieki jeb to amatu pārstāvji, kuriem darba apstākļi ir ārpus biroja telpām. Viņi pastiprināti svīst, atrodas karstumā un putekļos, tāpēc šādos gadījumos ādu ieteicams papildus attīrīt ar micelāro ūdeni, kas pretējā gadījumā var radīt ādas iekaisumu vai veicināt izsitumu rašanos.
 

Micelārais un termālais ūdens – ar ko tie atšķiras?

Micelārais ūdens ir iecienīts sejas ādu attīrošs līdzeklis tā daudzveidīgo īpašību dēļ. Micelārā ūdens sastāvā esošās molekulas sagrupējas micellas lodītēs, kas darbojas kā magnēts, pievelkot sev uz ādas esošos iekaisuma vaininiekus – netīrumus, tādējādi attīrot ādas virsmu no putekļiem un netīrumiem, kas sakrājušies uz sejas ādas. Tāpat micelārais ūdens izmantojams kā lielisks dekoratīvās kosmētikas noņēmējs, kas pieejams visiem ādas tipiem.
 

Savukārt izsmidzināmais termālais avotu ūdens satur minerālsāļus un mikroelementus, kas nodrošina sejas ādai kopjošu, mitrinošu un atsvaidzinošu iedarbību visiem ādas tipiem. Tāpat to iespējams lietot pēc skūšanās, dekoratīvās kosmētikas noņemšanas rituāla un pēc fiziskām aktivitātēm. Īpaši iecie-nīts tas ir gada karstajā laikā, kad izsmidzināmais termālais ūdens ir ātrākais un ērtākais veids kā at-svaidzināties ikdienas skrējienā. Papildu tam termālais ūdens paaugstina ādas aizsargspējas, stimulē šūnu atjaunošanos, kā arī uzlabo ādas šūnu dabisko pašaizsardzību no ārējās vides faktoriem. Lieto-jot termālā avota ūdeni regulāri – sejas āda kļūst mirdzoša, ādas tonis un reljefs izlīdzinās, tā kļūst gludāka, elastīgāka un veselīgāka.
 

Reklāma
Reklāma

Kad izvēlēties micelāro un kad – termālo ūdeni?

“Veselības centra 4” kosmētiķe norāda, ka gan micelārā, gan termālā ūdens sastāvā ir ūdens, taču to darbība ir atšķirīga. Micelārais ūdens ir paredzēts sejas attīrīšanai, taču termālais ūdens – kā papildu mitrinātājs un mikroelementu avots, un tas attīrīšanas funkciju neveic. Abi šie produkti ir lietojami visa gada garumā, tāpēc tos ieteicams iekļaut savā ikdienas sejas kopšanas rutīnā. Tāpat, lai nodrošinātu īpaši atsvaidzinošu efektu, termālo ūdeni ieteicams turēt ledusskapī.

“Lai ar micelāro ūdeni attīrītu sejas ādu, ar to nepieciešams samitrināt vates plāksnīti (vai vairākas, ja nepieciešams), ar kuru tiek notīrīta seja, acu zona un kakls. Atkarībā no sejas ādas tipa un ražotāja ieteikumiem, katram individuāli vajadzētu izvērtēt, vai noskalot sejas ādu pēc tā lietošanas, jo micelā-rā ūdenī esošās aktīvās daļiņas – micellas, pievelk uz ādas esošos netīrumus un gadījumā, ja būs palikušas uz sejas ādas, pildīs pretēju efektu ādai nodarot papildu kaitējumu,” norāda kosmētiķe Lie-ne Lorenca.
 

“Īpaši karstā un tveicīgā laikā ieteicams lietot izsmidzināmo termālo ūdeni, kas palīdzēs atsvaidzināt un mitrināt sejas ādu. To var lietot ikdienas skaistumkopšanas rutīnā uz attīrītas sejas ādas pirms vai pēc sejas krēma lietošanas visas dienas laikā. Šī ir lieliska sejas atsvaidzināšanas metode, taču ter-mālo ūdeni nedrīkst lietot vienu pašu ilgstoši atrodoties tiešos saules staros. Pretējā gadījumā iespē-jams gūt termālajam ūdenim pretēju efektu – dehidratēt ādu un gūt spēcīgus saules apdegumus, tā-dēļ pirms došanās ārpus mājas, nepieciešams uzklāt saules aizsargkrēmu. Termālais ūdens var būt arī bagātināts ar hialuronskābi, lai papildus mitrinātu ādu pēc saules apdegumiem vai kosmētiskām procedūrām, antioksidantiem, kas palīdzēs cīņā ar brīvajiem radikāļiem,” stāsta “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.

Ieteikumi, kā vēl pielietot izsmidzināmo termālo ūdeni

Ņemot vērā termālā ūdens ādu kopjošās un mitrinošās īpašības, to pielietojums ikdienā ir ļoti plašs. Aptiekā pieejami dažādu tilpumu izsmidzināmie ūdeņi – mazi, vidēji un lieli. Mazākā izmēra termālos ūdeņus iespējams turēt somā, automašīnā vai birojā, lai atsvaidzinātos jebkurā vietā. Mazākā izmēra termālie ūdeņi piemēroti arī ceļojumiem, jo īpaši pārvietojoties ar lidmašīnu, kad sejas āda pakļauta izteiktam sausuma riskam. Tāpat to ieteicams lietot ekzēmas gadījumos, lai mazinātu niezi un dis-komforta sajūtu, izsmidzinot termālo ūdeni uz sejas. Savukārt saulē sakarsušu sejas ādu lieliski at-svaidzinās un atdzesēts termālais ūdens, kas izsmidzināts uz papīra salvetes, kas pēcāk tiek uzklāta uz sejas ādas. Ne mazāk svarīgi – izsmidzināmo termālo ūdeni drīkst izsmidzināt arī uz bērniem.