Psiholoģe Marija Ābeltiņa iesaka – nelieli rituāli, kas darbojas kā psiholoģiski enkuri pret stresu un labam garastāvoklim

FOTO: Shutterstock.com
Lai mūsu smadzenes nepierastu pie labā un mēs nezaudētu spēju patiesi to izbaudīt, svarīgi ikdienā radīt jēgpilnus prieka mirkļus un dažādot priecāšanās pieredzes.
Pētījuma “Dzīve mājās” dati liecina, ka, lai gan lielākā daļa cilvēku mājās izjūt prieku, diviem no pieciem respondentiem ir grūtības ar tā izjušanu, lai arī viņi uzskata to par svarīgu. Taču ir prasmes, kuras var izkopt, lai vairotu prieku.
Sāc ar domāšanas veida maiņu
Psihologi uzsver, ka mūsu spēja izjust prieku sākas ar perspektīvas maiņu. Mums ir jāpārdomā sava attieksme pret prieku un jāpārstāj domāt, ka tas paredzēts vien lielu notikumu vai sasniegumu gadījumā, kā arī jāpiešķir lielāka vērtība tagadnei. Kad mēs mainām to, kā redzam un uztveram prieku, tiek pārveidota mūsu ikdienas dzīve un mēs spējam atrast pastāvīgāku laimi.
Psiholoģe Marija Ābeltiņa atzīmē: “Prieks nav privilēģija, tā ir emocionālā higiēna. Tas mūs atjauno, piešķir jēgu un uztur mūsu saikni ar dzīvi. Nav jāgaida kāda liela jubileja vai projekta noslēgums – šodien paveiktais darbs ir pietiekams iemesls svinībām.”
Taču, lai mūsu smadzenes nepierastu pie labā un mēs nezaudētu spēju patiesi to izbaudīt, svarīgi ikdienā radīt jēgpilnus prieka mirkļus un dažādot priecāšanās pieredzes.
Marija Ābeltiņa iesaka apzināti mainīt svinēšanas veidus: dažādot gan vietu, gan scenārijus, kā notiek svinības, vienas lielas balvas vietā izvēlēties mazus, nozīmīgus žestus, ieviest pārsteiguma momentus un praktizēt pateicību. Apzinātība ir šīs pieejas būtisks pamats – tā palīdz mums patiešām piedzīvot prieku, kas notiek tagad. Tā ir spēja ar visu uzmanību būt klātesošiem šajā brīdī, nevis jau domās atrasties pie nākamajiem darbiem vai pienākumiem.

Praktizē mazos prieka mirkļus mājās
Mūsu apkārtējā vide var aktīvi atbalstīt un mudināt mūs svinēt gan mazus, gan lielus dzīves mirkļus. “Labi iekārtota telpa kalpo kā vizuāls atgādinājums apstāties, novērtēt un rast prieku,” norāda IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus.
Viņš atklāj vienkāršas darbības, kas var palīdzēt radīt priecīgus mirkļus mājās, sākot ar sakoptas un jēgpilnas telpas izveidi. “Labi organizēta un sakopta telpa uzreiz šķiet izsmalcinātāka un pacilājošāka ne tikai estētiski, bet arī fiziskās labsajūtas ziņā. To pierāda mūsu pētījums “Dzīve mājās”, kurā 38 % Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka sakopta un tīra māja uzlabo viņu garīgo labsajūtu, savukārt 37 % norāda uz ieguvumiem fiziskajai labsajūtai,” saka Dariuss Rimkus.
Otrs padoms ir glabāt iecienītos priekšmetus redzamā vietā un ikdienā izmantot tādas iemīļotas lietas kā greznas sveces vai mantojumā iegūtus traukus. “Tas ne tikai raisa vairāk prieka mūsu ikdienā, bet arī var mudināt izmantot šādas lietas biežāk, negaidot kādu īpašu notikumu,” viņš iesaka.
Latviešiem patīk radīt atmosfēru
Pētījums “Dzīve mājās” liecina, ka 11 % Latvijas iedzīvotāju iededz sveces, lai relaksētos vai radītu mājīgu noskaņu mājās. Turklāt 26 % patīk baudīt mājās gatavotus ēdienus, bet 46 % no tiem respondentiem, kas kopīgu ēšanu uzskata par sociālu aktivitāti, biežāk mājās izjūt prieku.

Interjera dizainers atgādina, ka dažādie gadalaiki piedāvā unikālas iespējas plānot nelielas svinības un vairot prieku mājās.
“Piemēram, vasarā mūsu uzmanība dabiski tiek pievērsta darbībām svaigā gaisā. Tas ir ideāls laiks, lai veltītu vairāk pūļu balkonu, terašu un dārzu labiekārtošanai. Tādi vienkārši papildinājumi kā lampiņu virtenes, ērti āra spilveni un podos iestādīti garšaugi vai augi var pārvērst šīs telpas par mājīgām oāzēm rīta kafijas baudīšanai vai satikšanās reizēm vakaros. Krāsainu galdautu vai galda piederumu izmantošana ir visvienkāršākais un universālākais veids, kā uzlabot maltīšu baudīšanas pieredzi svaigā gaisā un radīt svinīgāku atmosfēru,” saka Dariuss Rimkus.
Psiholoģe Marija Ābeltiņa uzskata, ka kopumā nelieli rituāli darbojas kā psiholoģiski enkuri – tie mazina organisma stresa izpausmes, uzlabo garastāvokļa stabilitāti un veicina emocionālo noturību.
Kopīgas maltītes, pankūkas svētdienu rītos vai vakara sarunas palīdz veidot saikni un ģimenes tradīcijas.
“Dzīve notiek tagad. Mēs paši varam izlemt, ko un kad ir vērts svinēt – un dažreiz parasta darbdiena tam sniedz lielisku iespēju. Tāpēc nocel traukus no augšējā plaukta, aizdedzini sveces un izbaudi šo mirkli,” mudina psiholoģe.