Mammas Latvijā raksta virtuālās dienasgrāmatas. Interesanti un noderīgi blogi par vecākošanos

Ģeometriskā progresijā jeb ļoti strauji pieaug blogošanas popularitāte arī Latvijā. Blogs jeb  virtuālā dienasgrāmata ir teju neierobežotas iespējas paust savu viedokli, reģistrēt sev svarīgos notikumus, uzrunāt noteiktas sabiedrības grupas, dalīties ar skaistākajiem brīžiem un satriecošākajām fotogrāfijām. 

Lasot mammu blogus, ir iespēja saprast, ka nav ideālu mammu un perfektu sieviešu. Ka ikviena sieviete iet cauri emocionālām pārdomām, kā izaudzināt labu bērnu un nepazaudēt sevi

FOTO: Shutterstock.com

Lasot mammu blogus, ir iespēja saprast, ka nav ideālu mammu un perfektu sieviešu. Ka ikviena sieviete iet cauri emocionālām pārdomām, kā izaudzināt labu bērnu un nepazaudēt sevi

Ārkārtīgi populāri visā pasaulē ir vecāku blogi. Pārsvarā blogo mammas, kas, palikušas mājās ar mazuli, atrod laiku pievērsties rakstiskām izpausmēm par savu ikdienu, bērnu audzināšu, būšanu mājās un arī spēju būt virtuāli un ikdienas dzīvē aktīvām, redzēt, sajust, pamanīt to, kas citkārt paslīd garām. 
 

Lasot mammu blogus, ir iespēja saprast, ka nav ideālu mammu un perfektu sieviešu. Ka ikviena sieviete iet cauri emocionālām pārdomām, kā izaudzināt labu bērnu un nepazaudēt sevi, par to, ka sabiedrības gaidas reti kad atbilst reālās sievietes reālajai dzīvei un kā atrast laiku sev un saviem priekiem ikdienas virpulī.


Pasaulē ir arī populāri un ļoti populāri arī tēvu blogi. Ja zini kādu foršu blogu, ko raksta tētis, lūdzu padalies!  Vēl viena bēda - blogs var izrādīties arī ļoti  gaistoša parādība. Daļa no labi iesāktiem un vizuāli pievilcīgiem blogiem pagājušajā gadā vēl bija, bet šogad jau vairs nav. 


Ieskatījāmies dažās virutālās dienasgrāmatās, kas ir vairāk "iekrituši"  sirdī un acīs. Bet tie noteikti nav vienīgie, kurus ir vērts pāršķirstīt. Kuri ir tavi iemīļotākie "vecākošanās" blogi? 


 

Viens plus viens
Pašlaik, iespējams, populārākais un aktīvākais blogs par māmiņu ikdienu, rūpēm un raizēm, ceļošanu kopā ar bērniem un ģimenes kulināriju uz gados jaunās blogeres, 2 bērnu māmiņas Lauras Grēviņas blogs “Viens plus viens” Lauras un Toma Grēviņu ģimenē aug divi dēli - trīsgadnieks Everts un Edvīns, kam vēl nav pat gadiņš.
 

Ja  kāda mamma vēl nav pamanījusi šo blogu, noteikti ir vērts ieskatīties reālas mammas reālajā ikdienā – ar nogurumu, centieniem bērnus audzināt pareizi, bet ne vienmēr jau tas izdodas. Pasmelties idejas garšīgām un veselīgām maltītēm, jo Laura ir arī pasaulslavenā pavāra Džeimija Olivera veselīga uztura vēstnese Latvijā.
Noteikti vērts izpētīt sadaļu par ceļojumiem pieaugušajiem, kuros var doties kopā ar maziem bērniem. Iespējams, ka daļa vecāku ceļošanu atliek, kamēr bērni vēl ir mazi. Te var smelies idejas un ceļošanas “knifiņus” , lai hobijs nebūtu jāatliek.  Bloga ieraksti tiek regulāri papildināti un tajā norit dzīvas sarunas ar citām mammām – pieredzes apmaiņa, iespaidi, viedokļi, jautājumi.
 



Mammai būt
“Nekas mani nav tā atbrīvojis no aizspriedumiem kā kļūšana par mammu,”  blogā “Mammai būt” raksta Anete Kiseļeva.

Tā kā autore atzīst, ka nav “recepšu urķis”, bet vairāk interesējas par dažādiem pētījumiem, tad te iedvesmu un idejas bērnu audzināšanā var smelties mammas, kurām tīk teorijas un prakses savienošana. Man kā pētījumu fanam, arī likās interesenti palasīt dažādu, dažreiz pat pilnīgi atšķirīgu pētījumu datus un izdarīt savus secinājumus.  Ieraksti ir viegli un saistoši lasāmi, ir arī pieejama papildu norādes, kuros ārzemju resursos var meklēt vairāk lasāmvielas, ja tēma ieinteresējusi nopietni. 

 



Harmonijai un veselībai OMM.lv
Blogs "Vietne harmonijai un veselībai OMM" nav gluži par mammu būšanu vien, bet kopumā orientēts blogs uz bērnu veselību, attīstību, ģimenes harmoniju, veselīgu dzīvesveidu caur dabu, meditāciju, nedaudz ezotēriku, sevis izpratni un pieņemšanu.



Lapa ir vizuāli glīti noformēta, skaistas, košas fotogrāfijas. Lai gan jāatzīst, ka "sērfošana"  par blogu liek mazliet piepūlēties, jo materiāli nav sistematizēti pēc tēmām. Tikai "uzbraucot"  ar peli uz attēla, var izlasīt, kas būs lasāms tālāk. 

 

Reklāma
Reklāma


Mrs. Paula Roze
Sievietes, sievas un mammas (tieši šādā secībā), arī fotogrāfes un dzīves baudītājas Paulas Rozes blogs par būšanu mammai, ceļu līdz tam, lai kļūtu par mammu un dažbrīd ne tik saulaino gaidīšanas un zaudēšanas pieredzei var lasīt vizuāli baudāmā virtuālajā dienasgrāmatā "Mrs. Paula Roze" .  Blogs tapis 2014. gadā pirms autore bija kļuvusi par māmiņu.

Vērts pievērst uzmanību interviju sadaļai, īpaši 7 sēriju sarunām ar vīriešiem par to, kā tas ir - būt tētim.  
Ieraksti labi, viegli un aizraujoši lasās. Vienīgais, kas apgrūtina bloga lietošanu, ir izceltu sadaļu trūkums pirmajā lapā, tāpēc uz materiāliem nākas "aizsērfot"  gandrīz izmantojot nejaušības principu. Atverot vienu rakstu, pateicoties piemeklētajiem atslēgvārdiem, ir pietiekami vienkārši nokļūt uz pārējo saturu. 

 

Cilvēciski un saprotami par to, kā dzīvo, ko jūt ar ko elpo mazu bērnu tēvi. "Kamēr man visapkārt būs šādi forši tēti, tikmēr es jums arī par viņiem stāstīšu, jo lai cik būtiska un neaizvietojama jau pašā saknē un idejiski ģimenē būtu mammas loma, tomēr bez laba tēta mammai ir daudz grūtāk kļūt un būt par labu mammu."  



Adonika
2013. gada "Latvijas lepnuma"  balvas saņēmēja Inese Fecere izveidojusi ļoti noderīgu blogu vecākiem "Adonika", kuri plāno vai ir adoptējuši bērnus. Dziļa, mīlestības pilna attieksme pret "sāpinātajiem bērniem", personīgā pieredze, pētījumi un informācija par to, kas šajā jomā notiek pasaulē. 

Lai arī pēdējā laikā bloga ieraksti nav atjaunoti, tajā esošā informācija joprojām ir ļoti noderīga un lasīšanas vērta, ja tēma par adopciju un ar to saistītiem audzināšanas izaicinājumiem ir aktuāla. 
 



Cirkulis
Noderīga lapa vecākiem, kas prms vairākiem gadiem aizsācies kā blogs, bet pašlaik vairāk izmantojama kā mājas lapa, kur pasmelties idejas bērnu nodarbināšanai un izglītošanai, ir vietne Cirkulis.lv
 

Krāsojamās lapas, virtuālās puzles, piegrieznes lupatu rotaļlietām un koka automodelīšiem, lasītprasmes un rēķināšanas iemaņu attīstīšanai noderīgi metodiskie materiāli un uzdevumi noderēs pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērnu vecākiem un pat pedagogiem. 



Psiholoģe un mamma Diāna Alksne nupat uzsākusi jaunu blogu ar devīzi "Nevis - "lai ir vieglāk," bet "lai esam stiprāki". Diānas pieredzi ir vērts lasīt, jo viņa ir ne tikai skolu psihologs, bet arī vada atbalsta grupas vecākiem. Latvijā atbalsta grupas nav guvušas tik lielu popularitāti kā ASV un citviet ārzemēs. Esam noslēgtāki un savrupāi, tieši tāpēc ir ļoti noderīgi pavērt noslēpumaino priekškaru, lai saprastu, cik noderīgs ir līdzīgi domājošo un jūtošo cilvēku atbalsts un pieredze.