Padomi ģimenes grāmatvedības vadīšanā

Labākais veids, kā to noskaidrot, kur paliek Tava nauda – ieviest ģimenes grāmatvedību. Gudriem.lv piedāvā iepazīties ar ģimenes grāmatvedības veidiem.
Ieviest kārtību savos tēriņos varēsi tad, kad sāksi tiem sekot – precīzi plāno ienākumus un izdevumus, kontrolē savus izdevumus un analizē iegūtos rezultātus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ieviest kārtību savos tēriņos varēsi tad, kad sāksi tiem sekot – precīzi plāno ienākumus un izdevumus, kontrolē savus izdevumus un analizē iegūtos rezultātus.

 

 

Pirmais veids – uz papīra

 

Ieviest kārtību savos tēriņos varēsi tad, kad sāksi tiem sekot – precīzi plāno ienākumus un izdevumus, kontrolē savus izdevumus un analizē iegūtos rezultātus. Jau pēc pāris mēnešiem sapratīsi, kādam nolūkam tērē pārāk daudz un kādiem nolūkiem – nepietiekami daudz līdzekļu. Pēc šādas analīzes sapratīsi, cik daudz līdzekļus vari atļauties noglabāt lielākiem nākotnes pirkumiem. 

 

Vieglākais veids, kā sekot līdzi tēriņiem un netērēt grāmatvedības ieviešanai līdzekļus – mājas grāmatas ieviešana. Šādam nolūkam var noderēt vienkārša klade, bloknots vai dienasgrāmata. Šis grāmatvedības princips ir bezmaksas, neprasa nekādas datorzināšanas vai piekļuvi internetam. Bloknots un pildspalva vienmēr būs pa rokai, lai pierakstītu izdevumus uzreiz pēc to veikšanas. Tomēr arī aprēķināt izdevumus nāksies manuāli – ar kalkulatora palīdzību, tādēļ iesakām aprēķināt izdevumus nevis reizi mēnesī, bet reizi nedēļā. 


Otrais veids – internetā lejupielādējamās programmas

 

Reklāma
Reklāma

Internetā mūsdienās pieejamas vairākas programmas, kuras paredzētas ģimenes grāmatvedības iekārtošanai. Šo programmu bāzes versijas iespējams lejupielādēt bez maksas. Par paplašinājumiem nāksies piemaksāt, tomēr vienkāršai izdevumu aprēķināšanai pietiks arī ar bāzes programmu. Izdevumi programmā jāievada pēc izstrādātāja izveidota algoritma. Šīs programmas ļauj saņemt precīzas atskaites par izdevumiem pāris sekunžu laikā. 

 

Trešais veids – izmanto mobilo tālruni

 

Kāpēc tieši mobilo tālruni? Jo mūsdienās tas ir praktiski katram un vienmēr ir pa rokai – mājās, darbā, veikalā. Ierakstīt visus tēriņus uzreiz mobilajā tālrunī ir ērti un tas nesagādās grūtības. Turklāt ir pieejamas dažādas speciālas aplikācijas, kas ļauj veidot ienākumu un izdevumu pārskatu. 

 

Ne vienmēr izdevumus iespējams paredzēt. Gadās brīži, kad steidzami nepieciešams kāds lielāks pirkums, piemēram, saplīsis TV vai bojāta veļas mašīna vai steidzami nepieciešami līdzekļi priekš ārstēšanās. Iespējams paredzēts kāds brauciens. 

 

Glābējs steidzamās situācijās un palīgs budžeta plānošanā – ātrais kredīts.

 

Kredītu var saņemt mazāk kā stundas laikā, tomēr Gudriem.lv iesaka salīdzināt ātros kredītus pēc vairākiem kritērijiem: 1) maksa par kredītu, 2) procenti par kredīta izmantošanu, 3) kredīta atdošanas noteikumi, 4) aizdevuma apmērs. Izvēlies labākos kredīta noteikumus un neaizmirsti pierakstīt kredīta atmaksas izdevumus savā ģimenes grāmatvedības pārskatā.