Cilmes šūnu saglabāšana – kļūst arvien populārāka

Arvien vairāk vecāku izvēlas saglabāt sava mazuļa cilmes šūnas. Tā ir unikāla veselības apdrošināšanas iespēja. Cilmes šūnas no nabas saites tiek jau izmantotas standartprocedūrās  70 ļaundabīgo asins slimību ārstēšanā, krūts un kaulu vēža terapijā. Procedūras tiek veiktas arī sirds-asinsvadu, auto imūno un sistēmisko slimību gadījumos.

Arī Kambalu ģimene ir izvēlējusies cilmes šūnu saglabāšanu. Foto no ģimenes arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī Kambalu ģimene ir izvēlējusies cilmes šūnu saglabāšanu. Foto no ģimenes arhīva.

Brīnumainais stāsts

Viens no jaunākajiem un pārsteidzošākajiem piemēriem cilmes šūnu izmantošanā ir stāsts par amerikāņu puisīti Dallasu Hekstelu. Viņa piedzimšana bija kā brīnums abiem vecākiem, kas trīs gadus neatlaidīgi bija centušies tikt pie bērniņa. Šobrīd  kā brīnumam viņam pievērsta visas pasaules uzmanība, jo viņš ir pirmais bērns medicīnas vēsturē, kuram ir ievērojami uzlabojumi pēc smagas diagnozes - smadzeņu trieka un tiek prognozēta pat pilnīga izveseļošanās.
Pēc Dallasa piedzimšanas, vecāku prieku un laimi par jaundzimušo drīz vien nomāca rūpes un raizes, jo bērns nebija spējīgs zīst mammas pieniņu. Viņš nepārtraukti raudāja, tikpat kā neatverot actiņas. Piecu mēnešu vecumā mazais puisēns vēl nespēja noturēt galviņu. Astoņu mēnešu vecumā viņa vecāki uzzināja šausminošo diagnozi - smadzeņu trieka. 18 mēnešu vecumā mazulis vēl arvien nemācēja rāpot, sēdēt vai sasist plaukstiņas.

Pateicoties tam, ka bija paņemtas un saglabātas mazā Dallasa cilmes šūnas pie dzimšanas, zēna vecāki devās uz Djūkas universitāti. Šajā iestādē ārsti jau strādāja ar cilmes šūnām, mēģinot uzlabot vairāku ar smadzeņu trieku slimu bērnu veselību un kustību spējas.

Pateicoties tam, ka bija paņemtas un saglabātas mazā Dallasa cilmes šūnas pie dzimšanas, zēna vecāki devās uz Djūkas universitāti. Šajā iestādē ārsti jau strādāja ar cilmes šūnām, mēģinot uzlabot vairāku ar smadzeņu trieku slimu bērnu veselību un kustību spējas. Vairākiem pacientiem bija manāmi uzlabojumi, tāpēc pērnā gada jūlijā Dallasa vecāki piekrita injicēt saglabātās cilmes šūnas no nabassaites dēla asinsritē. Procedūra ilga mazāk kā stundu. Pēc injekcijas piecu dienu laikā vecāki piedzīvoja otro brīnumu savā mūžā - viņu bērns, kas līdz šim ar saviem vecākiem bija sazinājies tikai dobjā, kliedzošā balsī, sāka smieties, sist plaukstiņas, locīties un koordinēti kustēties. Pēc neilga laika zēns sāka staigāt. Smagās slimības sekas vēl arvien ir jūtamas, tomēr Dallas turpina strauji atlabt un ārsti prognozē, ka aptuveni septiņu gadu vecumā zēns būs atveseļojies pilnībā.


 

Kā iegūst cilmes šūnas?

Cilmes šūnas iespējams iegūt tikai reizi mūžā – brīdī, kad mazulis nāk pasaulē. Aizvien vairāk vecāku visā pasaulē un arī Latvijā izvēlas būt droši par sava bērna veselību nākotnē. 
Latvijā cilmes šūnu saglabāšana ir medicīnas pakalpojums, tāpēc iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā iedzīvotāju ieņēmuma deklarāciju, šos izdevumus iespējams uzrādīt kā attaisnotos izdevumus, lai daļu iztērētās naudiņas saņemtu atpakaļ.

Reklāma
Reklāma

Cilmes šūnas iespējams iegūt tikai reizi mūžā – brīdī, kad mazulis nāk pasaulē.

Nabas saites asinis tiek iegūtas dzemdību laikā, lietojot speciālu komplektu. Nabas saites asiņu apjoms ir individuāls un atkarīgs no vairākiem fizioloģiskiem faktoriem: no nabas saites biezuma, garuma, apgādes ar asinīm, no nabas saites asinsvadu slēgšanās ātruma dzemdību laikā, no dzemdību gaitas u.c. Līdz ar to iegūstamo nabas saites apjomu iepriekš nav iespējams prognozēt un tas nav atkarīgs no medicīnas personāla, kas iegūst nabas saites asinis.
Kad bērniņš piedzimst, pāris minūtes placentai jāļauj pulsēt, lai mazulis no tās iegūtu pēc iespējas vairāk cilmes šūnu. Pēc tam, kad nabassaite pārgriezta, no tās vēnas tiek paņemtas atlikušās asinis. Materiālu iegūst pēc bērna piedzimšanas un pirms placentas atdalīšanās.
Cilmes šūnas var iegūt gan no tiem bērniņiem, kas dzimuši stacionārā (gan dabiskās dzemdībās, gan ar ķeizargrieziena palīdzību), gan tiem, kas pasaulē nākuši dzemdībās mājās. Turklāt, šīs šūnas ir vienīgās, kuru paņemšana nerada nekādu risku vai diskomfortu ne māmiņai, ne zīdainim, kā arī neskar ētiskos un reliģiskos jautājumus.

Iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā iedzīvotāju ieņēmuma deklarāciju, šos izdevumus iespējams uzrādīt kā attaisnotos izdevumus, lai daļu iztērētās naudiņas saņemtu atpakaļ.

Kā notiek asins paraugu pārbaude?
Iegūtās nabas saites asinis, izmantojot profesionālu kurjeru pakalpojumus, tiek transportētas līdz cilmes šūnu bankas laboratorijai. Te kvalificētu speciālistu komanda pārbauda piegādātās nabas saites asinis un sagatavo tās uzglabāšanai. Pārbaudes laikā tiek noteikts cilmes šūnu daudzums, kas nosaka cilmes šūnu izmantošanas iespējamību ārstnieciskajiem mērķiem. Minimālai cilmes šūnu koncentrācijai jābūt ne mazākai kā 15 k/μl. Savukārt cilmes šūnu dzīvotspējai (procentuāli izteiktam izmantošanai derīgo cilmes šūnu skaitam vienā mikrolitrā nabassaites asiņu) jābūt vismaz 75%. Nabas saites asiņu pārbaudes rezultāti tiek paziņoti bērna vecākiem.
Pēc cilmes šūnu pārbaudes un sagatavošanas uzglabāšanai tās tiek uzglabātas cilmes šūnu bankā, līdz rodas nepieciešamība tās izmantot.

Vairāk par cilmes šūnām un to izmantošanas iespējām www.nabassaite.lv vai www.stradini.lv (šūnu transplantācijas centrs).

 

/REKLĀMAS PROJEKTS/