Kas labajām baktērijām kopīgs ar imunitāti?

Vēdera veselība vienmēr bijusi aktuāla tēma, un sevišķi laikā, kad dzīves straujais ritms ietekmē gan mūsu ēdienreizes, gan stresa līmeni. Īpaši pēc vasaras, kad palielinājusies pulcēšanās iekštelpās kā darbā, tā bērniem skolā, un līdz ar to arī iespēja sastapties ar dažādiem sezonāliem vīrusiem. Noskaidrosim, kā labās baktērijas var palīdzēt šajā rudens sezonā tavas ģimenes imunitātei?
Zarnu trakts ir lielākais orgāns, kas atbild par imunitāti organismā.

FOTO: Publicitātes foto

Zarnu trakts ir lielākais orgāns, kas atbild par imunitāti organismā.

Kāda ir labo baktēriju nozīme?

Zarnu mikroflora ir daudzveidīga un sastāv no neskaitāmām baktēriju sugām – saskaņā ar Nacionālā Veselības institūta datiem līdz pat 10 000 dažādu sugu! Tā sevī ietver labvēlīgas, neitrālas un potenciāli kaitīgas baktērijas. Tāpēc visas dzīves garumā jārūpējas, lai zarnu mikroflorā vairākumā būtu tieši labās baktērijas. Tās trenē zarnu gļotādas virsmā esošās šūnas, kas piedalās zarnu barjeras veidošanā, ražo vitamīnus,  un izdala imūnaktīvās vielas pareizā daudzumā un kvalitātē. Līdz ar to zarnu trakts ir lielākais orgāns, kas atbild par imunitāti organismā. Viss iepriekš minētais pierāda labi zināmā teiciena “tu esi tas, ko tu ēd” patiesumu. 
 

70 % no visas imunitātes slēpjas vēderā!

Jau kādu laiku ir zināma ļoti nozīmīga zarnu mikrofloras funkcija – pierādīts, ka zarnu traktā mīt liels daudzums imunitāti regulējošo šūnu, kas veido 70 % no visas imūnsistēmas. Visticamāk, reti kurš iedomāsies, ka ar gremošanas sistēmas veselību var būt saistīti miega traucējumi, nomākts vai mainīgs garastāvoklis, svara pieaugums, saasinātas alerģiskas reakcijas, dažādas saslimšanas kā artrīts, autoimūnās slimības un daudzas citas problēmas. Tātad pirmā lieta, pie kuras jāķeras, ja vēlamies uzlabot savu labsajūtu, ir sakārtot un atveseļot zarnu mikrofloru, jo tā vistiešākajā veidā ietekmē visu organismu. 
 

Kuras labās baktērijas uzņemt?

Zarnu mikrofloru ir iespējams uzlabot ne tikai ar veselīgu uzturu, bet arī ar labajām baktērijām jeb probiotikām. Bet tikai retais zina, ka probiotiskās baktērijas savā starpā var stipri atšķirties un zem šī nosaukuma patiesībā slēpjas simtiem dažādu baktēriju veidu. Tās var variēt ne tikai pēc sava nosaukuma, bet arī pēc iedarbības uz mūsu zarnu traktu un organismu kopumā. Par diviem galvenajiem probiotisko baktēriju veidiem var uzskatīt pienskābās baktērijas un bifidobaktērijas. No pienskābajām baktērijām visvairāk būtu jāizceļ LGG® jeb Lactobacillus rhamnosus, savukārt bifidobaktēriju pulkā par līderi noteikti var atzīt BB-12® jeb Bifidobacterium probiotisko baktēriju. Šie saīsinātie un latīniskie nosaukumi ir norādīti uz probiotiku iepakojumiem. Tāpēc svarīgi pievērst uzmanību, kas rakstīts uz izvēlētā produkta paciņas, un izvēlēties šādas zinātniski pierādītas probiotikas.

 

LGG® jeb pienskābās baktērijas

LGG® bieži sauc par probiotiku līderi tieši tāpēc, ka tās efektivitāte ir zinātniski pierādītākā un pētījumi apstiprinājuši tās labvēlīgo ietekmi uz zarnu traktu visās vecuma grupās – no zīdaiņa līdz seniora vecumam. LGG® iesaka lietot dažādu vēdera vīrusu gadījumā, tāpat arī pie antibiotiku izraisītas caurejas. Tā kā probiotiku galvenā funkcija ir normalizēt zarnu takta darbību, tās palīdz arī aizcietējumu gadījumā.  
 

BB-12® jeb bifidobaktērijas

Kaut arī BB-12® bifidobaktērijām ir pierādīts labvēlīgs efekts uz vēdera veselību visās vecuma grupās, tas lielāko popularitāti iemantojis tieši bērnu vidū. BB-12® ir pierādīts efekts gan koliku (raudāšana vēdera gāzu dēļ) mazināšanā zīdaiņiem, gan gremošanas trakta veselības veicināšanā vecākiem bērniem, piemēram, vēdera vīrusa gadījumā. 
LGG® un BB-12® kombinācija cilvēku vidū ir ļoti iemīļota, jo tā ir ne tikai efektīva, bet arī droša un alerģijas neizraisoša. Abām šīm baktērijām ir piešķirts GRAS (Generally Recognized As Safe) visaugstākais drošības novērtējums. Tas nozīmē, zinātniski pierādīts, ka gan LGG®, gan BB-12® ir pilnīgi drošas lietošanai un neizsauc alerģiskas reakcijas ne bērniem, ne pieaugušajiem.
 

Kvalitāte pāri kvantitātei

Kā noskaidrojām labās baktērijas savā starpā var stipri atšķirties un tikai daļa no tām ir zinātniski pētīta un to efektivitāte – pieradīta. Tāpēc apskatot probiotiku produktus aptiekā, ir būtiski izvēlēties tādu, kura sastāvā ir nevis daudz dažādu baktēriju veidu, bet gan tieši otrādāk - labāk mazāk, bet tās ir ar zinātniski pierādītu efektivitāti. 
 

Reklāma
Reklāma

LIVEO. Labo baktēriju spēks!

LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss satur LGG® un BB-12® labās baktērijas, kuru efektivitāte ir zinātniski pierādīta. Papildu, LIVEO ražošanas procesā tiek izmantota speciālā “matrices” tehnoloģija, kas pasargā baktērijas no agresīvās kuņģa skābes un gādā par to, ka maksimāli daudz no uzņemtajām probiotikām nonāk zarnu traktā. LIVEO ir īpaši radīts, lai būtu piemērotas jaundzimušajiem, bērniem un pieaugušajiem, jo pieejams dažādās formās – pilienu, pulverīšu un kapsulu veidā. Tas ir drošs lietošanai ikvienam, jo tā sastāvā esošās baktērijas ir sertificētas un apstiprinātas kā drošas visā populācijā.

 

 

Atsauces

https://www.nutraingredients.com/News/Promotional-Features/Gut-microbiota-and-immunity

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/

https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lactobacillus-rhamnosus-gg-trademark-lgg 

https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics 

https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg 

https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12 

Saistītie raksti