Urīna nesaturēšanas un maksts noslīdējuma gadījumā dzīves kvalitāti iespējams uzlabot

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) veikta urīna nesaturēšanas un maksts noslīdējuma operācija. Par to informē pavēstīja RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece.
Ilustratīvs attēls.

FOTO: Shutterstock.com

Ilustratīvs attēls.

Vairs nespēja ar to sadzīvot

Paciente pie mediķiem vērsās ar sūdzībām par urinācijas un maksts noslīdējuma problēmām, kas bija attīstījušās pēc dzemdes izņemšanas operācijas pirms 17 gadiem. Viņas pašsajūta un dzīves kvalitāte ar gadiem pasliktinājās. Sieviete sūdzējās par pilnīgu maksts izkrišanu un urīna nesaturēšanu, kas atstāja nelabvēlīgu iespaidu uz ikdienas un sociālo dzīvi. Pārkāpjot 82 gadu slieksni, paciente vairs nespēja sadzīvot ar komplicētām veselības problēmām.

Lai risinātu pacientes komplicētās veselības problēmas, bija nepieciešamas gan Ginekoloģijas klīnikas, gan Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas ārstu konsultācijas.

RAKUS Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis skaidroja, ka problēmas, kas saistītas ar iegurņa orgānu darbības traucējumiem, atstāj ļoti lielu iespaidu uz urīnceļu funkcionētspēju. 

Tajā pašā laikā tādi simptomi kā urīna nesaturēšana var būt saistīti ar nopietnām slimībām, piemēram, urīnpūšļa vēža diagnozi vai muguras smadzeņu slimībām. 

Tāpēc šādām pacientēm vispirms nepieciešama nopietna uroloģiska izmeklēšana, pēc kuras multidisciplināra komanda lemj par tālāko ārstēšanas taktiku un stratēģiju.

Urīna nesaturēšanas un maksts noslīdējuma operācija noritēja multidisciplinārā ārstu komandā, izmantojot caur maksti ievietojamo medicīnisko sietu, kas nostiprina iegurņa pamatni un turpmāk pacientei būtiski uzlabos dzīves kvalitāti.

 

Veicina dzemdību laikā gūtas traumas

Iegurņa pamatnes patoloģijas ir komplicēta problēma, kas, ņemot vērā sievietes vidējā vecuma palielināšanos, ik gadu kļūst aizvien aktuālāka visā pasaulē, norāda I. Namniece. Dzemdes vai maksts noslīdējumu jeb prolapsu, ko dēvē arī par bruku, visbiežāk veicina tādi faktori kā, piemēram:

Reklāma
Reklāma
  • dzemdību laikā gūtas traumas, 
  • radikālas ginekoloģiskas operācijas, 
  • aptaukošanās, 
  • estrogēnu nepietiekamība, 
  • fiziski smags darbs, 
  • hroniskas plaušu slimības, kas izraisa pastāvīgu klepu, 
  • aizcietējumi,
  • iedzimtība.

Katrā valstī apkopotie statistikas dati par iegurņa patoloģiju sastopamības biežumu atšķiras, taču lielākajā daļā gadījumu sievietēm līdz 80 gadu vecumam ir vismaz 12% risks tikt operētai. 

Visā pasaulē iegurņa patoloģiju ārstēšana ir ļoti problemātisks jautājums, jo nav viena standarta, kas sniegtu 100% efektu vai visu veselības problēmu atrisinājumu. Ārvalstu kolēģu pieredze liecina, ka bieži ķirurģisko ārstēšanu nākas veikt atkārtoti. 

 

Aicina nekautrēties un nesamierināties

Speciālisti aicina sievietes nekautrēties un nesamierināties, bet gan vērsties pie sava ginekologa, lai šādu komplicētu veselības problēmu gadījumā saņemtu nosūtījumu ambulatorai konsultācijai RAKUS.

Šāda veida patoloģijas var izārstēt tikai augsta līmeņa universitātes slimnīcā – multidisciplinārā ginekologu, urologu un proktologu komandā. 

RAKUS vadošie Ginekoloģijas klīnikas ginekologi ir guvuši starptautisku pieredzi un praktiski apguvuši mūsdienīgu ķirurģiskās ārstēšanas metodi ar ginekoloģisko sietu implantiem, kas ļauj palīdzēt sarežģītu iegurņa pamatnes problēmu gadījumos.

Saistītie raksti