Sauļojies droši! Praktiski ieteikumi drošām saules peldēm

Iestājoties siltajai sezonai, ar sauli vēlas draudzēties kā lieli, tā mazi. Dalāmies ar būtiskāko, ko likt aiz auss, lai saules pieskārienus varētu baudīt droši.
Izvēloties saules aizsargkrēmu, ir būtiski pievērst uzmanību ne vien tā sastāvam, bet arī lietošanas pamācībai.

FOTO: Shutterstock.com

Izvēloties saules aizsargkrēmu, ir būtiski pievērst uzmanību ne vien tā sastāvam, bet arī lietošanas pamācībai.

Lieto saules aizsargkrēmu katru dienu

Ieradumu vadīti, par saules aizsargkrēmu piedomājam, piemēram, dodoties atpūtā pie jūras. Tajā pašā laikā aizmirstam, ka arī aktīvā darba skrējienā pa pilsētu pasargāt savu ādu, īpaši seju, ir tikpat būtiski. Domājot par savu dzīves kvalitāti ilgtermiņā, mūsu āda būs tikai pateicīga, ja rūpēsimies par to, aizsargājoties no kaitīgā ultravioletā starojuma, tajā skaitā, lietojot saules aizsargkrēmus neatkarīgi no vecuma, visās situācijās, kad uzturamies saulē. Arī lietainās dienās un atrodoties iekštelpās. 

Pretēji UVB stariem, kurus mazina mākoņi, spēcīgie UVA stari spēj izlauzties cauri mākoņiem un pat stiklam.

 

Izvēlies pareizo SPF līmeni

SPF ir mērvienība, kas norāda uz līdzekļa aizsardzības līmeni pret UVB starojumu. Kā minimums, tam vajadzētu būt SPF15 vai augstākam – ideāli 30+, ja grasies uzturēties saulītē. Ņem vērā, ka saules radīto ādas bojājumu risks ir augstāks cilvēkiem ar gaišu ādu un matiem, kā arī dzimumzīmēm, tādēļ šiem cilvēkiem ieteicams ievērot piesardzību un arī ikdienā dot priekšroku SPF30. Savukārt augsta faktora SPF50 aizsardzība ir būtiska, dodoties pārgājienos, atpūšoties pie jūras vai ilgstoši uzturoties tiešos saules staros.

 

Pievērs uzmanību sastāvdaļām

Izvēloties saules aizsargkrēmu, ir būtiski pievērst uzmanību ne vien tā sastāvam, bet arī lietošanas pamācībai. Ir divu veidu saules aizsargkrēmi – dabīgie (saukti arī par minerālu vai fiziskiem) un ķīmiskie. Krēmi, kas ir bāzēti uz fizikāliem UV filtriem, satur minerāļus, piemēram, cinka oksīda un titāna dioksīda, un uz ādas veido aizsargkārtu, fiziski atstarojot kaitīgos UV starus. Tie darbojas kopš uzklāšanas brīža, tādējādi garantējot tūlītēju aizsardzību. 

 

Savukārt ķīmiskie saules aizsarglīdzekļi mēdz saturēt sastāvdaļas, kas var sniegt vairāk ļaunuma kā labuma. Lietojot krēmu, kas bāzēts uz ķīmiskiem filtriem, piemēram, oktinoksāta un oksibenzona, tas iesūcas ādā un absorbē UV starus, pārvēršot tos siltumā. Šī iemesla dēļ ir nepieciešams noteikts gaidīšanas laiks, pirms varam doties saulē.

 

 

Parūpējies, lai droši ir arī bērnam

Jo mazāk mūsu bērni uzturēsies tiešos saules staros, jo labāk. Līdz sešu mēnešu vecumam zīdainis nedrīkstētu atrasties tiešos saules staros, jo bērna āda ir tik jutīga, ka var apdegt arī salīdzinoši īsā saulē pavadītā laikā. Vecākiem ir jāparūpējas, lai atrodoties tiešā saulē, bērns ir kārtīgi uzklājis saules aizsargkrēmu, nosedzot visas atklātās ķermeņa daļas. Tomēr jāatceras, ka saules aizsarglīdzekļi negarantē 100% aizsardzību pret UV starojumu. Plāna cepurīte, saulesbrilles un ūdens pudele – vasaras kompanjoni, kuriem jābūt vienmēr līdzi uzturoties ilgāku laiku saulītē.

 

Uzzini vairāk par dabīgiem saules aizsardzības līdzekļiem MÁDARA mājaslapā: www.madaracosmetics.lv
 

Saistītie raksti