Optometrists vai acu ārsts: pie kura speciālista doties?

Kad ir laiks doties uz redzes pārbaudi vai radušās kādas sūdzības, kuru dēļ nepieciešams konsultēties ar redzes aprūpes speciālistu, var rasties jautājums - doties pie optometrista vai tomēr acu ārsta?
Optometrists ir redzes aprūpes speciālists, kurš veic redzes pārbaudi un novērtē redzes funkciju, kā arī acs struktūru.

FOTO: Publicitātes foto

Optometrists ir redzes aprūpes speciālists, kurš veic redzes pārbaudi un novērtē redzes funkciju, kā arī acs struktūru.

Atbilde uz šo jautājumu slēpjas tajā, kāds ir vīzītes iemesls. Profilaktisku redzes pārbaudi var veikt optometrists, savukārt, ja radušās redzes izmaiņas vai ir kādas citas sūdzības, kam vajadzīga padziļinātāki izmeklējumi, ir nepieciešams jau oftalmologs – acu ārsts. 
 

Vizīte pie optometrista 

Optometrists ir redzes aprūpes speciālists, kurš veic redzes pārbaudi un novērtē redzes funkciju, kā arī acs struktūru. Šis speciālists diagnosticē tuvredzību, tālredzību, presbiopiju, kā arī ir tiesīgs ieteikt un izrakstīt atbilstošus redzes korekcijas līdzekļus.

Optometrista konsultācijas visbiežāk pieejamas optikas salonos, taču šie speciālisti strādā arī acu klīnikās un medicīnas centros. Tātad - ja vajadzīga profilaktiska pārbaude vai jāpielāgo redzes korekcijas līdzekļi (brilles, kontaktlēcas), tad piesakieties uz vizīti pie optometrista. 


Kad doties pie oftalmologa? 

Oftalmologs ir speciālists, kas veic padziļinātu acu un redzes pārbaudi, kā arī dažādu acu saslimšanu, piemēram, kataraktas un glaukomas diagnosticēšanu un ārstēšanu.

Valsts apmaksātas redzes pārbaudes pirmsskolas vecuma bērniem arī veic oftalmologs acu ārsts. 

Reklāma
Reklāma


Ko ņemt vērā pirms vizītes? 

Neatkarīgi no tā, kurš speciālists Jums vajadzīgs - optometrists vai acu ārsts, pirms vizītes ieteicams ņemt vērā dažas nianses:

  • Redzes pārbaudes laikā mērījumi būs precīzāki, ja acis ir atpūtinātas, tādēļ vizīti pie speciālista vislabāk ieplānot brīvdienā;
  • Ja ikdienā lietojat kontaktlēcas, dienu pirms vizītes izvairieties no tās lietošanas;
  • Ja dodaties uz atkārtotu vizīti, ņemiet līdzi iepriekš izrakstīto briļļu un/vai kontaktlēcu receptes;
  • Informējiet speciālistu par saslimšanām un medikamentiem, ja tādus lietojat.

Ja pienācis laiks doties pie redzes aprūpes speciālista, ieskatieties Redzesparbaude.lv, kur atradīsiet informāciju par sev tuvāko redzes pārbaudes vietu un varēsiet pieteikties vizītei. 
 

Uzņēmumā “OC VISION” strādā vairāk kā 70 redzes pārbaudes speciālistu. 14 Latvijas pilsētās darbojas 49 redzes pārbaudes vietas. Plašāku informāciju meklējiet www.redzesparbaude.lv.

Saistītie raksti