Cik daudz Tu zini par dzemdes kakla vēža skrīningu? Aizpildi anketu un palīdzi tapt pētījumam!

Dzemdes kakla vēzis Latvijā ir otrs izplatītākais vēža veids pēc krūts vēža sievietēm reproduktīvajā vecumā. Taču atsaucība uz dzemdes kakla vēža skrīningu ir zemākā Baltijā. Lai izvērtētu nepieciešamos uzlabojumus, sievietes tiek aicinātas dalīties pieredzē, aizpildot anketu.
Aptaujas rezultātā iegūtā informācija tiks izmantota, lai izprastu sieviešu motivāciju piedalīties dzemdes kakla vēža skrīningā. Tas speciālistiem ļaus secināt, kā veicināt motivāciju un ieradumu atsaukties aicinājumam uz pārbaudi.

FOTO: Shutterstock.com

Aptaujas rezultātā iegūtā informācija tiks izmantota, lai izprastu sieviešu motivāciju piedalīties dzemdes kakla vēža skrīningā. Tas speciālistiem ļaus secināt, kā veicināt motivāciju un ieradumu atsaukties aicinājumam uz pārbaudi.

Iespēju pārbaudīties izmanto tikai trešā daļa

Katru gadu Latvijā no dzemdes kakla vēža mirst vairāk nekā 100 sieviešu. Gadā tie ir 50,9% no visām sievietēm, kam uzstādīta šāda diagnoze. Tas ir sliktākais rādītājs Baltijas valstīs. Turklāt arī atsaucība Latvijā uz dzemdes kakla vēža skrīningu ir zemākā Baltijā. 

Tikai 35,1% uzaicinājumu saņēmušo sieviešu vecumā no 25 līdz 69 gadiem izmanto iespēju veikt valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi. 

Igaunijā, kur profilaktisko pārbaudi veic teju puse no aicinājumu saņēmušajām sievietēm, mirstība no šī vēža veida ir ievērojami zemāka. Medicīnas eksperti uzsver, ka tas nav nejauši, jo neregulāra skrīninga veikšana vai izvairīšanās no tā bieži vien kavē iespēju atklāt dzemdes kakla vēzi agrīnā formā.

Svarīgi!

Lai noskaidrotu efektīvākos skrīninga aptveres veicināšanas pasākumus, sievietes Baltijā tiek aicinātas dalīties savā dzemdes kakla vēža skrīninga pieredzē, aizpildot Veselības aprūpes kompānijas “Roche” izveidotu aptaujas anketu. Tā atrodama šeit.

 

Vai nāves spriedums?

Latvijā bieži vien mēdz uzskatīt, ka pat agrīnā formā konstatēts vēzis ir teju vai nāves spriedums, taču medicīnas pārstāvji norāda, ka tā nav. Dzemdes kakla vēzis ir ārstējams, jo īpaši pie laikus veiktas diagnostikas. 

Regulāra dzemdes kakla skrīninga veikšana ļauj savlaicīgi atklāt ne vien diagnozi, bet arī jebkādas pirmsvēža izmaiņas, tādējādi padarot ārstniecību ievērojami vieglāku. 

“Dzemdes kakla vēzis ir pilnībā novēršams. Mums ir visas zināšanas un instrumenti, lai sievietēm no šīs slimības vairs nenāktos mirt. Veiksmīga valsts skrīninga programma, kas balstīta uz savlaicīgu diagnostiku un citām profilaksi veicinošām metodēm, ir būtiska dzemdes kakla vēža izkaušanā," uzsver Dalimils Zureks, “Roche” diagnostikas departamenta vadītājs Baltijas valstīs. 

Reklāma
Reklāma

 

Pirmās izmaiņas jau veiktas

No šā gada dzemdes kakla vēža skrīninga programmā veikti uzlabojumi, kas veicina pārbaudes precizitāti. Tā rezultātā sievietes tiek aicinātas veikt dzemdes kakla profilaktisko pārbaudi ik pēc pieciem gadiem, nevis trīs, kā tas bija iepriekš.

Lai šo izmaiņu rezultātā sievietes neizlaistu nevienu nepieciešamo skrīninga vizīti, ir iespējams, ka ginekologs pārejas posmā noteiks pārbaudes biežumu. Līdz ar to ir svarīgi paļauties uz savu ārstu.

 

Statistika

  • Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ik gadu dzemdes kakla vēža diagnoze tiek uzstādīta vairāk nekā 800 sievietēm.
  • Lietuvā no šīs slimības ik gadu mirst 46,8%, bet Igaunijā – 31,6% sieviešu.
  • Baltijā atsaucība valsts apmaksātam dzemdes kakla skrīningam ir zem 50%.
  • Lietuvā valsts apmaksātu skrīningu pērn veica 52% sieviešu vecuma grupā no 25 līdz 60 gadiem.
  • Igaunijā valsts apmaksātu skrīningu pērn veica 50,6% sieviešu vecuma grupā no 30 līdz 65 gadiem.

Saistītie raksti