Bieži aizmirstais, bet svarīgais aizkuņģa dziedzeris un pazīmes, ka tas ir nevesels

Aizkuņģa dziedzerim netiek pievērsta liela uzmanība, kamēr vien nerodas problēmas. Šim vitāli svarīgajam orgānam patiesībā ir būtiska loma mūsu gremošanā, un tas ir nepieciešams, lai palīdzētu šķelt pārtiku. Ja ir problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, var rasties sāpes un citi simptomi, kas par to signalizē.
Apetītes zudums, sāpes vēderā, taukaini izkārnījumi un svara zudums ir signāli, ka aizkuņģa dziedzerim vajadzīga palīdzība.

FOTO: Shutterstock.com

Apetītes zudums, sāpes vēderā, taukaini izkārnījumi un svara zudums ir signāli, ka aizkuņģa dziedzerim vajadzīga palīdzība.

Ņujorkas Universitātes slimnīcas ķirurģiskās onkoloģijas nodaļas direktors, medicīnas doktors Basems Azabu dalās ar pazīmēm, kas var norādīt uz neveselu aizkuņģa dziedzeri.

 

Aizkuņģa dziedzeris ir ārējās un iekšējās sekrēcijas dziedzeris, kas izdala gremošanas fermentus (šķeļ olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus) divpadsmitpirkstu zarnā un hormonus, insulīnu un glikagonu asinīs. Tas spēlē lielu lomu gremošanas procesā, ražo aizkuņģa dziedzera sulas, ko sauc par fermentiem. Šie fermenti šķeļ cukurus, taukus un cieti.

 

Aizkuņģa dziedzeris arī palīdz mūsu gremošanas sistēmai, izstrādājot hormonus. Šie hormoni palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un apetīti, stimulē kuņģa skābes un nosaka kuņģa iztukšošanās laiku.

 

“Ja aizkuņģa dziedzeris nav vesels, var pasliktināties vielmaiņa, samazināties svars, rasties sāpes, kas saistītas ar noteiktu pārtikas produktu uzņemšanu, var būt slikta cukura līmeņa kontrole un attīstīties diabēts vai pasliktināties jau esošā diabēta stāvoklis,” skaidro Azabu.

Reklāma
Reklāma

 

Simptomi, kas signalizē, ka kaut kas ar aizkuņģa dziedzeri nav kārtībā:

  • apetītes zudums;
  • sāpes vēderā;
  • taukaini izkārnījumi;
  • svara zudums.

 

Ja kreisajā paribē ir stipras sāpes, kas var izstaroties uz muguru, vemšana, caureja, uzpūsts vēders, smaguma sajūta, drebuļi un temperatūra, tas var liecināt par aizkuņga dziedzera akūtu iekaisumu jeb akūtu pankreatītu. Akūtu nepārejošu sāpju gadījumā jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.