Melatonīns, anti-stresa tabletes, miega tabletes – ko drīkst lietot pieaugušie un ko bērni

Nevari aizmigt? Iedzer miega tableti! Miega ārste Marta Celmiņa Mammamuntetiem.lv par šo tendenci saka, ka miega līdzekļus cilvēki Latvijā lieto krietni par daudz, neiedziļinoties un nerisinot patiesās miega traucējumu problēmas.
Melatonīns ir hormons, kas tiek izstrādāts cilvēka organismā un izraisa miegainumu un tas ir viens no populārākajiem bezrecepšu miega līdzekļiem Latvijā.

FOTO: Shutterstock.com

Melatonīns ir hormons, kas tiek izstrādāts cilvēka organismā un izraisa miegainumu un tas ir viens no populārākajiem bezrecepšu miega līdzekļiem Latvijā.

Miega medicīnas ārstēšanas vadlīnijās kā pirmā ārstniecības metode ir uzvedības modifikācija jeb kognitīvi biheiviorālā korekcija. Kamēr notiek darbs pie psiholoģiskajiem šķēršļiem, kas ietekmē miegu, var īslaicīgi lietot pareizi izvēlētus un ārsta izrakstītus medikamentus, kas noņem spriedzi. 

 

Kopumā miega medikamentu lietošana ir pieļaujami, bet tikai kombinācijā ar citām metodēm un darbu ar sevi. 

Ilgstoša miega zāļu lietošana izraisa pieradumu un ar laiku tie vairs nepalīdz. Devas palielinās, efekts samazinās. Dažreiz jēgpilnāk ir izmantot tieši zāles trauksmes samazināšanai, kas nav miega zāles. Noņemot trauksmi, miegs sakārtojas pats, bet citreiz vērtīgāk aprunāties ar psihiatru vai psihologu, kas palīdzēs atrast bezmiega dziļākos iemeslus.

Bērniem miega traucējumu pamatā ir uzvedība, rituāli, robežas, kam medikamenti nelīdzēs. Viņiem recepšu miega zāles izraksta ārkārtīgi reti, bet meklē iemeslus, kāpēc miegs ir traucēts, un tos novērš.

 

Melatonīns nav miega zāles

Viens no populārākajiem bezrecepšu miega līdzekļiem Latvijā ir melatonīns. Šo līdzekli lieto gan pieaugušie, gan bērni.  Melatonīns ir hormons, kas tiek izstrādāts cilvēka organismā un izraisa miegainumu. Melatonīnu smadzenes sāk izstrādāt, kad kļūst tumšs. Savukārt, ja apkārt ir gaišs un acs uztver dienas gaismu, tad hormona izstrāde nenotiek. Tāpēc ziemā mums miegs nāk ātrāk, bet vasarā esam mundri līdz pat vēlam vakaram. Dienas laikā melatonīna līmeņi ir zemi, uz vakaru pieaug. Ja cilvēks vakaros ir aktīvs, tad melatonīna iedarbība nav tik spēcīga, lai cilvēks aizmigtu.

 

Aptiekās nopērkamās melatonīna tabletes satur 1–3 mg hormona. Tas palīdz sajust miegainumu, bet nenodrošina vienmērīgu un kvalitatīvu miegu uz visu nakti. Proti, ja problēmas ir saraustīts miegs vai agra mošanās, tad melatonīns to neatrisinās.

Toties šis līdzeklis derēs tad, ja kaut kādu iemeslu dēļi ir sajukuši bioritmi , vai arī ir diagnozes, kuru dēļ melatonīns izstrādājas mazāk – autiskā spektra traucējumi, Dauna sindroms. 


Melatonīnu droši var lietot arī pusaudži, kuriem augšanas īpatnību dēļ smadzenes strādā mazliet pēc cita iekšējā pulksteņa. Melatonīns viņiem palīdzēs aiziet gulēt ātrāk. “Ja cilvēks ir izdarījis visu, lai miegs nāktu, bet aizmigt neizdodas, tad var palietot melatonīnu,”stāsta ārste.

Reklāma
Reklāma

 

Uztura bagātinātāji

Visdažādākie uztura bagātinātāji, kuru nosaukumos ir tādi vārdi kā “antistress”, “relaks” vai kas līdzīgs, kas raisa asociācijas ar nomierinošu efektu. Tos palietot bieži iesaka ģimenes ārsti, bet, kā novērojusi Celmiņa, parasti tos iesaka tad, ja ārstam nav ideju, ko darīt par pacienta miega traucējumiem.

Bezmiegu pieaugušajiem biežāk izraisa stress, trauksme, un ārēji stresa faktori, pandēmija, Ukrainas karš, ekonomiskās grūtības... Tas viss spiež uz smadzenēm un neļauj atslābināties. Miega ārstes ieteikums būtu doties pie ārsta, kas izraksta recepšu medikamentus, kas noņem trauksmi, un tad uzlabosies arī miegs. Nākamais solis būtu izanalizēt, kas tieši traucē aizmigt un strādāt ar tiešajiem bezmiega cēloņiem.

 

Netradicionālie līdzekļi

Adatu terapija, dažādu īpašu frekvenču mūzikas klausīšanās pirms miega, joga – ja tas palīdz nomierināties un novērš bezmiegi, pat ja dažreiz tas ir placebo efekts, ir atzīstami par labiem un izmantojamiem. Kaitējumu šie paņēmieni nenodarīs, bet nevajadzētu cerēt, ka tas atrisinās pamata problēmu.

 

Tējas

Ir arī zāļu tējas kas kā pirms miega rituāls palīdzēs gulēt saldāk un labāk. Tās ir vīgriežu, baldriānu, piparmētru tējas.

Saistītie raksti