Katrai trešajai sievietei ir anēmija: 4 pazīmes, kas liecina, ka organismā trūkst dzelzs

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka katrai trešajai sievietei reproduktīvajā vecumā ir anēmija. Viens no galvenajiem anēmijas cēloņiem ir izteikts dzelzs trūkums organismā.
Dzelzs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, kā arī veicina normālu imūnsistēmas darbību.

FOTO: Shutterstock.com

Dzelzs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, kā arī veicina normālu imūnsistēmas darbību.

Neskatoties uz to, ka aizvien ir augsti Covid-19 saslimstības rādītāji, nedrīkstam aizmirst par savu kopējo veselības stāvokli un citām saslimšanām, jo arī šie aspekti ietekmē imunitāti. Kādas ir galvenās dzelzs trūkuma pazīmes un kā no tām izvairīties, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. 

 

Dzelzs cilvēka organismam jebkurā vecumā ir ļoti svarīgs, jo tas veicina sarkano asins ķermenīšu un hemoglobīna veidošanos. Savukārt hemoglobīns ir nepieciešams, lai pārvietotu skābekli no plaušām uz citām ķermeņa daļām, piemēram, smadzenēm. Tāpat dzelzs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, kā arī veicina normālu imūnsistēmas darbību. Dzelzs trūkums ietekmē visu organismu un fizisko labsajūtu, kā arī var izraisīt mazasinību jeb anēmiju, kas var attīstīties jebkurā vecumā. Turklāt, vai zināji, ka anēmija ir viena no populārākajām veselības problēmām pasaulē, kas saistīta ar uzturu?

 

Kuri cilvēki visbiežāk saskaras ar dzelzs deficītu

  • Sievietes, kurām ir stipras mēnešreizes, jo to laikā tiek zaudēts daudz asiņu.
  • Grūtnieces, jo dzelzs ir nepieciešams bērna attīstībai.
  • Bērni vecumā no sešiem mēnešiem līdz divu gadu vecumam, kad norit strauja augšana un attīstība.
  • Veģetārieši, jo uzturā netiek lietota gaļa, kas ir jo īpaši piesātināta ar dzelzi.
  • Celiakijas vai zarnu iekaisuma slimības slimnieki, jo viņiem ir kavēta uzturvielu uzsūkšanās.

“Lai noteiktu, vai dzelzs organismā ir optimālā līmenī vai tieši pretēji – ir novērojams tā trūkums, ieteicams veikt pilnas ikgadējās asins analīzes, kurās tiek noteikts arī hemoglobīna un feritīna līmenis. Šīs analīzes nepieciešams veikt ikvienam cilvēkam neatkarīgi no dzimuma vai vecuma grupas. Analīzes vajag veikt arī tad, ja izjūtat kādas no pazīmēm, kuras ir raksturīgas, ja organismā nav pietiekams dzelzs līmenis,” skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. 

 

Uzmanies! Četras raksturīgas dzelzs trūkuma pazīmes

 

Ilgstošs nogurums 

Izteikts nogurums ir viena no visizplatītākajām dzelzs trūkuma pazīmēm, jo audiem netiek piegādāts skābeklis nepieciešamajā daudzumā. Savukārt, ja nav pietiekami daudz skābekļa, ķermenim trūkst enerģija. Ja nogurums turpinās divas nedēļas un vairāk, uznāk vājuma brīži vai ir izteiktas grūtības koncentrēties, jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai veiktu nepieciešamās analīzes un pārbaudes.

 

Galvassāpes

Dzelzs deficīta gadījumā visiem ķermeņa orgāniem, tai skaitā smadzenēm tiek piegādāts mazāk skābeklis nekā tas būtu nepieciešams. Ja skābeklis netiek piegādāts smadzenēm vajadzīgajā daudzumā, to artērijas var paplašināties, radot galvassāpes. 

 

Bāla ādas krāsa

Hemoglobīns asinīm piešķir sarkano krāsu, tāpēc arī ādai ir rozā nokrāsa. Ja organismam trūkst hemoglobīns, āda var kļūt neveselīgi bāla. Arī izspiedušies asinsvadi uz acu plakstiņiem vai zilie loki zem acīm var liecināt, ka asinīs ir dzelzs deficīts. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Dzelzij uzsūkties traucē kafija, melnā tēja un citi kofeīnu un tanīnu saturoši dzērieni, dažādi piena produkti, saldumi.

 

 

Pastiprināta matu izkrišana

Dzelzs deficīts, it sevišķi, ja tas ir attīstījies anēmijā, var izraisīt pastiprinātu matu izkrišanu. Saskaroties ar anēmiju, ķermenim “ieslēdzas izdzīvošanas režīms”, kas nodrošina primārās funkcijas, piemēram, jau iepriekš minēto smadzeņu apgādi ar skābekli. Šajos gadījumos matu folikuli nesaņem pietiekami daudz skābekļa, kas ir svarīgs matu augšanai un tie kļūst trausli un izkrīt. 

 

Četri ieteikumi dzelzs uzņemšanai 

Uzturs

Dzelzs līmeni organismā iespējams paaugstināt uzturā lietojot atbilstošus pārtikas produktus. Īpaši ieteicama dzīvnieku tumšā gaļa – liellops, jērs vai cūkgaļa. Ļoti vērtīgas ir dzīvnieku aknas – apēdot aptuveni 150 g vistu aknas dienā, sievietes var uzņemt sev nepieciešamo dzelzs dienas devu, kas ir 16 mg. Vērtīgas ir arī bietes, brokoļi, spināti, žāvēti augļi, zemenes, lēcas, kā arī dažādu veidu pupiņas un zirņi. Veģetāriešiem un vegāniem papildus jāēd pārtikas produkti, kas ir piesātināti ar C vitamīnu – brokoļi vai paprika. Aptiekās var iegādāties hematogēnu, kas ir salds gardums kā bērniem, tā arī pieaugušajiem. Tā sastāvā ir dzelzs, kuram ir organiska izcelsme, tāpēc organisms to viegli uzsūc. 

 

Uztura bagātinātāji

Aptieku sortimentā pieejami vitamīni un minerālvielas dažādās formās, kas satur dzelzi. Tās ir kapsulas, tabletes, balzāmi, sīrupi, kā arī putojošās tabletes. Pieaugušo vidū iecienītākas ir tabletes vai kapsulas, kamēr bērniem un senioriem piemērotāki ir šķidro formātu līdzekļi. Savukārt veģetāriešiem un vegāniem piemērotākas ir tabletes, kuru sastāvā ir dzelzi saturoši augu ekstrakti – burkāni, spināti, fenhelis, kā arī augļu sulas – vīnogu, apelsīnu, biešu, kazeņu. Ieteicama arī nātru tēja, kas palielina hemoglobīna un eritrocītu daudzumu asinīs. Uztura bagātinātāju sastāvā parasti mēdz būt arī B grupas un C vitamīni, kas paātrina dzelzs uzsūkšanos organismā.

 

Ko darīt, ja ir slikta dūša?

Farmaceite iesaka iegādāties speciālās dzelzi saturošās putojošās tabletes. Tās ir piemērotas cilvēkiem, kuriem dzelzs uzņemšana rada sliktu dūšu, jo tam var būt īpatnēja garša un var tikt kairināts kuņģis. Tām mēdz būt dažādas garšas, piemēram, apelsīnu. Dzelzi iesaka lietot no rīta tukšā dūšā pirms ēšanas, kas arī var radīt diskomfortu. Tādā gadījumā var uzdzert glāzi ūdens, kurā ir pievienota citrona vai apelsīna sula.

 

Kas nomāc dzelzs uzsūkšanos organismā? 

Ja analīžu rezultātos ir konstatēts dzelzs deficīts un ir nepieciešams paaugstināt tā līmeni, ieteicams izvairīties no konkrētiem produktiem, kas var nomākt un pavājināt dzelzs uzsūkšanos organismā. Tā ir kafija, melnā tēja un citi kofeīnu un tanīnu saturoši dzērieni, dažādi piena produkti, saldumi. Konkrētos dzērienus un pārtikas produktus ieteicams lietot aptuveni divas stundas pēc dzelzs uzņemšanas, lai tas pagūtu uzsūkties organismā. Tāpat nav ieteicams vienlaicīgi uzņemt dzelzi kopā ar kalciju vai cinku, kā arī rūpīgi jāizvērtē ikdienā lietojamie medikamenti, jo ne visi labvēlīgi mijiedarbojas ar dzelzi. Par pareizu dzelzs un medikamentu vienlaicīgu lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

Saistītie raksti