Labākie līdzekļi bērnu matu kopšanai

Rūpes par bērna matiem var būt daudz izaicinošāks uzdevums, kā rūpes pašai par saviem matiem. Īpaši izaicinoši tas var būt jaunajām māmiņām, kurām nav iepriekšējas pieredzes ar bērniem. Tas, kā parūpēties par bērna matiem, ir ļoti atkarīgs no tā, kāda tipa mati tavam bērnam ir, kā arī, cik aktīvs ir tavs bērns, un kādi ir ikdienas ieradumi.
Matu mazgāšana un viss pārējais ir atkarīgs no tā, vai mati ir taisni, plāni, biezi, taukaini, sausi utt. Kad zināsi, kādi ir tava bērna mati, tad arī varēsi piemeklēt piemērotu šampūnu un kondicionieri (ja tas nepieciešams).

FOTO: Publicitātes foto

Matu mazgāšana un viss pārējais ir atkarīgs no tā, vai mati ir taisni, plāni, biezi, taukaini, sausi utt. Kad zināsi, kādi ir tava bērna mati, tad arī varēsi piemeklēt piemērotu šampūnu un kondicionieri (ja tas nepieciešams).

Vislabāk ir pēc iespējas ātrāk atrast piemērotu matu kopšanas rituālu un līdzekļus, lai bērns pierastu pie šīm procedūrām. Pretējā gadījumā būs visai grūti, jo bērns tik labprātīgi var neļaut mazgāt vai ķemmēt savus matus, un šajā stadijā jau būs pagrūti, it īpaši, ja bērnam ir nepaklausīgi mati, ar kuriem ir grūti tikt galā.

 

Matu mazgāšanas biežums

Pirmais, kas ir jāsaprot – kādi ir tava bērna mati. Matu mazgāšana un viss pārējais ir atkarīgs no tā, vai mati ir taisni, plāni, biezi, taukaini, sausi utt. Kad zināsi, kādi ir tava bērna mati, tad arī varēsi piemeklēt piemērotu šampūnu un kondicionieri (ja tas nepieciešams). Augstas kvalitātes produkti piemērotam matu tipam garantēs lielisku iznākumu – mati būs mīksti, zīdaini un viegli ķemmējami, kā arī galvas āda neradīs nekādas problēmas.

 

Matu mazgāšanas biežums ir atkarīgs no bērna aktivitātēm, matu tipa un laikapstākļiem. Ja bērns ir ļoti aktīvs un labprāt izvēlas aktīvas rotaļas, tad mati būs jāmazgā biežāk. Tāpat mati jāmazgā biežāk, ja tavam bērnam ir taukainu matu tips, kā arī karstā laikā, jo tad gan bērni, gan pieaugušie vairāk svīst. Savukārt aukstā laikā tu vari bērna matus mazgāt retāk – arī tāpēc, ka ar mitriem matiem ir vieglāk apaukstēties, tāpēc būs vieglāk no tā izvairīties, ja matus vienkārši mazgāsi nedaudz retāk nekā, piemēram, vasarā. Vidējais matu mazgāšanas biežums ir trīs reizes nedēļā, taču tas var būt visai individuāli. 

 

Šampūns un kondicionieris

Matu mazgāšanas līdzekļi, protams, jāizvēlas piemēroti bērniem, kā arī tava bērna matu tipam. Mūsdienās var atrast daudz dažādu opciju, tāpēc, ja viens šampūns kaut kāda iemesla dēļ nederēs, varēsi izmēģināt kādu citu, līdz atradīsi to piemērotāko. Lielākoties bērnu šampūni un kondicionieri ir ļoti maigi un saudzīgi, tāpēc nekādām būtiskām problēmām nevajadzētu rasties – ja vien nav kāda alerģija pret kādu sastāvdaļu. Ja bērnam ir kādas ādas problēmas, kas parādās arī galvas ādā (sausa āda, blaugznas, pleķi), tad labāk pakonsultējies ar ārstu, lai atrastu piemērotu šampūnu. Ja šāda reakcija parādās pēc kāda šampūna lietošanas, tad uzreiz nomaini šampūnu. Pieaugušajiem pašiem bieži vien ir grūti atrast piemērotu šampūnu, bet ar bērniem sarežģītais ir tas, ka viņi tā īsti nevar pateikt, ka niez galvas āda vai tā kļūst jutīga – tāpēc ir rūpīgi jāvēro bērna reakcija un uzvedība, ja izmēģini kādu jaunu līdzekli.

 

Kondicionieris bērniem nav obligāts, it īpaši, kad bērna mati vēl ir pavisam īsi. Principā bērnu mati paši par sevi ir gana veselīgi, lai kondicionieris nebūtu nepieciešams. Bērnu mati vēl nav piedzīvojuši, piemēram, krāsošanu, kas var bojāt matus vai padarīt tos trauslus. Kad bērna mati kļūst gari, tad jānovērtē to stāvoklis. Ja mati ir trausli un parādās sausi matu gali, tad, iespējams, trūkst kāds vitamīns. Taču arī matu kondicionieris var palīdzēt – īpaši, ja bērnam ir lokaini mati. Kondicionieris palīdzēs matus vieglāk pēc tam izķemmēt.

 

Bērniem var nepietikt pacietības sēdēt ilgu laiku ar kādu matu masku vai kondicionieri, tāpēc ieteicams izvēlēties tādu kondicionieri, kuru var uzreiz izmazgāt, kas jāpatur matos ļoti īsu brīdi, vai arī tādu, kuru var neskalot ārā. Protams, daudz kas atkarīgs arī no paša bērna – ja bērns ir pietiekami pacietīgs un matu mazgāšana nav nekas tāds, no kā pēc iespējas jācenšas izvairīties, tad var arī izvēlēties matu masku, kas jāpatur ilgāku laiku, ja tas ir nepieciešams.

 

Matu veidošana

Matu ķemmēšana var būt izaicinoša, ja bērnam ir gari mati, kuri stipri lokojas. Viens no risinājumiem ir piemērota šampūna un kondicioniera lietošana, taču tas var pilnībā neatrisināt problēmu. Ja bērna matus ir grūti ķemmēt, tad bērns var to neļaut darīt, tāpēc jācenšas matu ķemmēšanas procesu padarīt pēc iespējas ātrāku un nesāpīgāku. Noteikti ir jāizvēlas atbilstoša ķemme. Ir speciālas ķemmes, kas paredzētas matiem, kurus grūti ķemmēt. Ar “parasto” ķemmi būs visai grūti tikt galā ar nepakļāvīgiem matiem, tāpēc labāk ieguldīt piemērotā ķemmē.

 

 

Ja bērnam mati ir īsi, tad pietiek tikai ar ķemmēšanu, taču, ja tie ir jau gari, tad labāk ikdienā tos ieveidot, lai tie netraucē bērnam spēlēties un piedalīties dažādās aktivitātēs. Nav nepieciešams veidot sarežģītas princešu frizūras, taču matiem jābūt atbilstoši savāktiem atkarībā no tā, kādas aktivitātes bērnam šajā dienā ir paredzētas.