Kāda ir atšķirība starp A, B un C tipa gripas vīrusu tipiem

Pandēmijas apstākļos teju ikviens ar medicīnu nesaistīts cilvēks nu jau zina, ka vīrusiem pastāv variācijas, mutācijas un apakštipi. Gripa nav izņēmums. Gripas vīruss ir mainīgs, bet prognozējams, un pagaidām jauni gripas celmi jeb apakštipi nav atklāti
Kāda ir atšķirība starp A, B un C tipa gripas vīrusu tipiem

FOTO: Shutterstock.com

Gadu no gada pasaulē cirkulē A, B vai C tipa vīrusi, stāsta Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģe Raina Nikiforova. Kāds būs nākamajā sezonā, pētnieki nosaka, pētot vīrusa izplatību Āzijas valstīs, kur gripas sezona sākas vispirms. Lielais iedzīvotāju blīvums, ciešā saskarsme ar mājdzīvniekiem un ne pārāk stingri ievērotas higiēnas prasības veicina gripas vīrusa izplatīšanos tieši šajā reģionā. Pēc tam to ceļotāji izplata pārējos reģionos. Eiropā un Ziemeļeiropā gripas sezona ir ziema.

 

Visbiežāk kopā cirkulē A un B gripas apakštipi, retāk novērota C gripa. Tā arī reti kad izraisa epidēmijas. Ir sezonas, kad dominē B gripa. Līdz šim skaitījās, ka A gripas vīrusi izraisa stiprākas epidēmijas. 

A gripas apakštipi ir divi: AH1 apakštips, kas vairāk apdraud jaunus cilvēkus, un AH3N2, kad smagāka slimības gaita ir senioriem. Šogad, izskatās, pasaulē cirkulēs tieši šis gripas apakštips, kas bīstamāks ir cilvēkiem cienījamos gados.

 

Ja dominē B gripas vīruss (tam ir divi celmi: B-Yamagata līnija un B-Viktorijas līnija), tad arī tie kopā izraisa diezgan augstu saslimstību. Šī informācija ir noderīga epidemiologiem, bet cilvēkiem, kas ar gripu slimo, lielas nozīmes nav, ar kādu apakštipu ir saslimis, jo klīniskās izpausmes visiem gripas apakštipiem ir līdzīgas. 

 

Kas nosaka, kura gripas vakcīna jāizmanto?

Pasaules Veselības organizācija jau gada sākumā – februārī – prognozē, kāds gripas paveids cirkulēs ziemeļu reģionos un kādus vakcīnas komponentus vajadzētu izmantot. 
Katra gripas vakcīna sastāv no četriem komponentiem, un katru sezonu kāds komponents atkarībā no gripas apakštipa mainās, tāpēc arī gripas vakcīna katru sezonu mainās. Tomēr kopumā katra vakcīna pasargā no diviem A gripas apakštipiem un diviem B apakštipiem.

 

Gripa Latvijā visbiežāk parādās novembrī un decembrī, tās pieaugums ir janvārī, un maksimālais pacēlums – februārī. Tāda bija gripas epidēmijas gaita pirms Covid-19. Kā Covid-19 pandēmija ietekmējusi tradicionālo gripu, ārste šobrīd prognozēt nevar.