Vai Covid-19 vakcīna ietekmē reproduktīvo veselību?

Kāds vīrietis, raizējoties par savu dzimumšūnu kvalitāti, Latvijas radio 1 raidījuma “Kā labāk dzīvot” ekspertiem jautāja – kādu ietekmi vakcīna atstāj uz cilvēka ģenētisko materiālu?
Tā kā Covid-19 ir tendence strauji izplatīties tieši vīrieša sēkliniekos, par reproduktīvo veselību jāsatraucas nevis vakcinētiem, bet izslimojušiem cilvēkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā Covid-19 ir tendence strauji izplatīties tieši vīrieša sēkliniekos, par reproduktīvo veselību jāsatraucas nevis vakcinētiem, bet izslimojušiem cilvēkiem.

Kā atzina ģimenes ārsts, Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāvis un Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs, šāds jautājums ir ļoti aktuāls, un sevišķi gados jaunu pacientu vidū, taču speciālists norādīja – līdz šim neviena pētījuma laikā nav apstiprināts, ka Eiropas Savienībā reģistrētās vakcīnas atstātu ietekmi uz cilvēka ģenētisko materiālu. Ainis Dzalbs skaidroja: “Jau no šo vakcīnu izstrādes pirmsākumiem, kad tika veikti pētījumi uz dažādiem dzīvniekiem, ļoti rūpīgi pārbaudīja arī  aspektus, kas saistās gan ar grūtniecību, gan ar dzimumšūnu nobriešanu utt. Un netika konstatēta nekāda nelabvēlīga ietekme – ne tieša, ne netieša. 

Arī pēc šo vakcīnu darbības mehānisma, (kas ir ļoti līdzīgs tam, kā mūsu organisms ikdienā cīnās pret simtiem un tūkstošiem vīrusu), šobrīd nav nekādu datu, ne arī teorētiskas idejas, ka šī vakcīna kaut kādā veidā varētu negatīvi ietekmēt vīriešu vai sieviešu auglību. 

Arī tas fakts, ka attīstītas lielvalstis atļāvušas vakcinēt gan bērnus no 12 gadu vecuma, gan grūtnieces, liecina – nav šaubu par šīs vakcīnas drošumu.”
Kolēģa teikto papildināja Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas katedras lektors, Latvijas ārstu biedrības pārstāvis Kārlis Rācenis, atklājot, ka jau tagad ir veikti pētījumi par to, vai pēc Covid-19 vakcīnas kaut kādā veidā izmainās reproduktīvie rādītāji: “Un īpaši vīriešiem ir skatīta spermas kvalitāte, spermatozoīdu daudzums pēc vakcinācijas noteiktā laikā – pēc trīs un sešiem mēnešiem. Netiek iegūti nekādi pierādījumi, ka notikušas kādas izmaiņas.”  

Kā pavēstīja Kārlis Rācenis, fakti liecina par pretējo, proti, ka spermas kvalitāte pasliktinās tiem cilvēkiem, kuri pārslimojuši Covid-19 infekciju. 

Reklāma
Reklāma

“Izmainās gan spermatozoīdu daudzums, gan to morfoloģija. Kā tas ir skaidrojams? Šim koronavīrusam ir tieksme uz konkrētiem receptoriem, kuri ļoti lielā koncentrācijā atrodas sēkliniekos. Arī tad, ja slimībai ir viegla vai pat asimptomātiska gaita, šis vīruss tāpat izplatās cilvēka organismā, un tam ir ļoti strauja izplatība vīrieša sēkliniekos. Tāpēc šobrīd pastāv teorija, ka pēc pārslimotas infekcijas varētu būt ietekme uz reproduktīvo veselību,” norādīja ārsts, piebilstot: “Protams, tie ir pirmie pētījumi. Kā tas būs ilgtermiņā, mēs vēl nezinām, līdz ar to es ieteiktu cilvēkiem vakcinēties, ja viņi uztraucas par reproduktīvo veselību. Jo gadījumā, ja viņi saslims arī ar vieglu slimības formu, tas var atstāt sekas uz reproduktīvo veselību, un tālejošas sekas mēs šobrīd nezinām.” 

 

Visu raidījumu klausies šeit: https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/arsts-facebook-nav-medicinas-enciklopedija-vakcinacijas-un-imuni.a147082/