Uzmanies! Piena sēne vasarā “aug” naskāk

Balti biezpienveida izdalījumi, nieze un dedzināšana – tieši tik nepatīkamas sajūtas rada piena sēne jeb vaginālā kandidoze. Un, kā jau sēnei, arī tai patīk mitrums un siltums. “Tāpēc vasarā šī nelūgtā viešņa mēdz uzrasties biežāk,” saka ginekoloģe Maija Dace Broša.
Par laimi, piena sēne ir gana viegli uzveicama. Visbiežāk ārsts izraksta vaginālās svecītes, kas lietojamas vakaros pirms gulētiešanas, un/vai krēmu gļotādas ieziešanai, kas salīdzinoši ātri mazina nepatīkamos simptomus.

FOTO: Shutterstock.com

Par laimi, piena sēne ir gana viegli uzveicama. Visbiežāk ārsts izraksta vaginālās svecītes, kas lietojamas vakaros pirms gulētiešanas, un/vai krēmu gļotādas ieziešanai, kas salīdzinoši ātri mazina nepatīkamos simptomus.

Piena sēne ir visiem 

Patiesībā piena sēne mūsu organismā dzīvo visu laiku – gan makstī, gan mutē, gan taisnajā zarnā. Problēmas tā rada tad, kad dažādu iemeslu dēļ savairojas pār mēru. 

Maija Dace Broša atklāj, ka sievietes makstī ir ļoti daudz dažādu mikroorganismu un apmēram 5 % no tiem veido piena sēnes, kuru vidū ir arī patogēnā kandida. “Savukārt labās pienskābās baktērijas normāli ir vidēji 80 %. Ja tās dominē, maksts ir vesela. Nav niezes, nepatīkamas smakas, neierastu un visbiežāk pastiprinātu izdalījumu. Bet, ja virsroku gūst piena sēne, pirmās pazīmes, kas par to liecinās, būs nieze un biezpienveida izdalījumi,” skaidro ginekoloģe.

 

Paskābs pH

Normāli maksts vide ir vāji skāba (vidēji pH 4), un tas nepatīk vairumam nevēlamu mikroorganismu. Par skābu vidi rūpējas pienskābās baktērijas, kas ne tikai neļauj vairoties nevēlamajiem mikroorganismiem, bet arī veicina speciālas maksts gļotādas imūnvielas veidošanos. “Tiklīdz notiek pārmaiņas maksts vidē un pH kļūst sārmaināks, zūd imunitāte un mainās arī mikroorganismu savstarpējā attiecība – jutīgāko mikrobu skaits samazinās, bet piena sēne savairojas,” norāda Maija Dace Broša.

 

Provocējošie faktori 

 

  • Mitrums. Vasarai piedien ūdens prieki, un noteikti vajag tos baudīt, taču pēc peldes vēlams ilgstoši nedzīvoties mitrā apģērbā. Piena sēnei patiks tropisks klimats, kad ir silts un mitrs.
  • Paketes, tamponi. Piena sēnei patīk tamponi, ikdienas biksīšu ieliktnīši, jo tie neļauj ādai brīvi elpot, un nevēlamie mikroorganismi var itin viegli vairoties. Īpaši, ja pie visa minētā vēl sieviete nēsā apspīlētas bikses, bet maksts ir tā vieta, kas jāvēdina. Siltumnīcas efekta rezultātā sāk vairoties viss, kam nav jāvairojas.
  • Nepareiza higiēna. Lai gan makstij ir lieliska dabas dota pašattīrīšanās funkcija, reizē tā ir arī ļoti neaizsargāta, turklāt turpat blakus atrodas lielā mikrobu krātuve – taisnā zarna. Tieši tāpēc sievietei ir svarīgi ievērot elementāras higiēnas normas, piemēram, pēc tualetes apmeklējuma apslaucīties pareizi: virzienā prom no maksts, nevis otrādi. Interesanti, ka piena sēne teju vienmēr piemeklē pārlieku tīrīgas sievietes. Visbiežāk tāpēc, ka tiek izmantoti nepiemēroti higiēnas līdzekļi – sārmainas ziepes vai dušas želeja, kas izjauc maksts skābo vidi. Aptiekās ir nopērkami speciāli līdzekļi intīmkopšanai ar sabalansētu pH, un nav nozīmes, vai tas ir Francijas vai kādas citas valsts ražojums.
  • Stress. Kā zināms, tas grauj imunitāti un palīdz vairoties dažādiem mikroorganismiem.
  • Dažādas slimības. Īpaši diabēts, kuņģa un zarnu trakta slimības. Te jāatgādina, ka mēs, cilvēki, esam viens vesels un nevar būt izolēts iekaisums makstī, kuņģī un rīklē. Ja kaut kur organismā notiek pārmaiņas, to lielākā vai mazākā mērā jutīs arī citur organismā. Tāpēc ir vērts atcerēties, ka tad, ja diagnoze nešaubīgi ir vaginālā kandidoze, vajadzētu pievērst uzmanību arī vēdera izejai, kuņģa darbībai, ikdienas uzturam. Prakse liecina, ka vairākumam sieviešu, kuras minētā liksta piemeklē itin bieži, ir problēmas ar kuņģa darbību. Nenovēršot šo pamatcēloni, sieviete pie ārsta atgriezīsies atkal un atkal piena sēnes dēļ.
  • Hormonālās svārstības. Ne velti piena sēne mēdz savairoties grūtniecības vai dažkārt hormonālās kontracepcijas lietošanas laikā. Piena sēne nav bīstama grūtniecībai, tāpēc, ja sievietei nav izteiktu sūdzību vai problēma nav radusies tieši pirms dzemdībām, ir jācenšas tikt galā tikai ar tā saukto pienskābo diētu. Tas nozīmē, ka topošajai māmiņai uzturā pastiprināti jālieto skābpiena produkti un speciālas jogurta kapsulas.
  • Medikamentu lietošana. Šajā gadījumā runa galvenokārt ir par antibiotikām. Jau pats nosaukums “anti-biotika” nozīmē – pret dzīvo. Diemžēl vēl nav izgudrots preparāts, kas nonāvētu tikai tos mikrobus, kas savairojušies pār mēru un rada problēmas. Bojā aiziet arī vairāki citi mikroorganismi, un paliek tikai izturīgākie, kas spēj savairoties. Dabā tā iekārtots, ka tieši sēņveida mikroorganismi ir ļoti izturīgi.
Reklāma
Reklāma

 

Pašārstēties nevajag

Itin bieži sievietes, kuras piena sēne apciemo atkal un atkal, cenšas šo problēmu atrisināt pašas spēkiem. Kamdēļ tērēt laiku un naudu vizītei pie daktera, ja viņš tāpat neko jaunu nepateiks? Tomēr pašārstēšanās var beigties arī nelāgi, jo īpaši tāpēc, ka līdzīgas pazīmes mēdz būt cita veida mikrobu izraisītiem iekaisumiem makstī. Maija Dace Broša atgādina, ka jebkurš medikaments izjauc dabisko mikrofloru, nogalinot kādu no mikrobu grupām: “Ja sieviete dodas pie ārsta tikai pēc tam, kad ir centusies pati apārstēties ar iepriekš lietotiem medikamentiem, analīzes neuzrādīs īsto ainu un, veicot uzsējumu, nebūs iespējams precīzi noteikt, kuri mikrobi ir izraisījuši sūdzības.” 

Par laimi, piena sēne ir gana viegli uzveicama. Visbiežāk ārsts izraksta vaginālās svecītes, kas lietojamas vakaros pirms gulētiešanas, un/vai krēmu gļotādas ieziešanai, kas salīdzinoši ātri mazina nepatīkamos simptomus.

Hroniskas un recidivējošas slimības gadījumā ārsts izraksta iekšķīgi lietojamas kapsulas, kuras, lai panāktu ātrāku komforta sajūtu, var kombinēt ar vagināli lietojamu krēmu vai svecītēm. 

 

Profilaksei

Ja zināms, ka pēc antibiotiku kursa vai vasaras sezonā sievieti parasti apciemo piena sēne, ieteicams lietot jogurta kapsulas vai citus pienskābo baktēriju līdzekļus. Tie var būt gan iekšķīgi dzerami, gan lietojami vagināli – lodītes, kapsulas. Var arī pastiprināti dzert kefīru, paniņas, rūgušpienu. Pienskābās baktērijas palīdzēs neizjaukt mikrofloru sievietes organismā.