Problēma, kurā labāk neiedzīvoties - deviņi ieteikumi, kā stiprināt urīnpūsli

Kā palīdzēt urīnpūslim būt veselam un ko darīt, ja tas niķojas?
Briseles populārākā strūklaka - čurājošais puisēns

FOTO: Shutterstock.com

Briseles populārākā strūklaka - čurājošais puisēns

Padomus apkopojusi „Mēness aptiekas” farmaceite Daiva Āboliņa. Urīnpūslis ir orgāns, kurā uzkrājas urīns, tādējādi filtrējot nevajadzīgās un kaitīgās vielas, un izvadot tās no organisma. Problēmas šī svarīgā orgāna darbībā var būt ļoti traucējošas, tādēļ labāk tajās neiedzīvoties.
 

„Urīnpūslis ir īsts stiprinieks un spēj saturēt līdz pat četrām tasēm urīna,” skaidro Mēness aptiekas farmaceite Daiva Āboliņa. “Brīdī, kad urīnpūslis ir pilns, nervu gali sūta signāls mūsu smadzenēm. Kad tas ir saņemts, mēs steidzamies uz tualeti, urīnpūšļa sienas savelkas un, atveroties vārstam līdzīgiem muskuļiem, šķidrums tiek izvadīts no organisma.”


Urīnpūšļa veselības problēmas


Dažkārt urīnpūslis var nefunkcionēt, kā tam nākas, var rasties urīnpūšļa un urinēšanas problēmas. Lūk, izplatītākās no tām!

• Urīna nesaturēšana
Dažkārt šāda spēja nevarēšana saturēt urīnu ir brīžos, kad cilvēks tam nepavisam nav gatavs – šķaudot, klepojot vai smejoties. 
Lielāka varbūtība urīna nesaturēšanai pieaug ar gadiem, aptaukošanās gadījumā un pēc vairākām dzemdību. 
Perifēru nervu bojājumu var izraisīt arī alkoholisms un cukura diabēts, kas netiek pienācīgi kontrolēts. Nervu bojājums noved pie neatbilstošas muskuļu darbības urīnpūslī, kam seko urīna noplūdes. 
Sievietēm pēc menopauzes krasi samazinās estrogēnu daudzums organismā, kas arī ietekmē urīnizvadsistēmu un var izraisīt nesaturēšanu.
“Nesaturēšana var liecināt arī par kādu veselības problēmu, piemēram, infekcijas slimību (vai tās sekām) vai palielinātu prostatu,” min farmaceite. “Ir situācijas, kad urīna nesaturēšana pāriet pati no sevis, taču var būt gadījumi, kad nepieciešami medikamenti. Tāpat ārsts var ieteikt arī speciālu diētu, īpašus vingrinājumus vai ierosināt veikt operāciju.”

• Pārāk aktīvs urīnpūslis
Vēlme urinēt parasti rodas pakāpeniski, urīnpūslim piepildoties. Taču pārāk aktīva urīnpūšļa gadījumā, muskuļi sāk sasprindzināties jau pie neliela urīna daudzuma, radot sajūtu urinēt pēkšņi un bieži. Tā mēdz būt tik spēcīga, ka pat izraisa nekontrolētas urīna noplūdes (inkontinenci). Šī sajūta nakts laikā var pamodināt divas vai vairākas reizes, bet dienā likt apmeklēt tualeti pat astoņas vai vairāk reizes. Inkontinence ārkārtīgi pasliktina dzīves kvalitāti, tādēļ noteikti jāapmeklē ārsts, lai šo problēmu risinātu. Šādu nekontrolētu sasprindzināšanos var izraisīt neiroloģiskas problēmas, urīnpūšļa anomālijas vai izmainīta urīnpūšļa mikroflora.


• Urīnceļu infekcija
Urīna izvades sistēmā ietilpst ne tikai urīnpūslis, bet arī nieres un urīnizvadkanāls. Daiva Āboliņa skaidro, ka baktērijas urīnceļos var iekļūt caur urīnizvadkanālu un inficēt urīnceļus: “Nevēlamās baktērijas var izraisīt urīnpūšļa iekaisumu un pietūkumu, un radīt sāpīgu urinēšanu”. Ja nav citu veselības problēmu, ārsts parasti iesaka medikamentus, kas palīdz novērst infekciju. Viens no šādu infekciju veidiem ir cistīts – urīnpūšļa gļotādas iekaisums. To parasti izraisa bakteriāla infekcija. Mēdz būt gadījumi, kad pie vainas ir arī lietotais krēms, aerosols vai cits kosmētisks produkts. Cistītu parasti ārstē ar antibiotikām.

• Lietotie medikamenti
Daži (ne visi!) antidepresanti, antipsihotiskie līdzekļi, pretalerģijas zāles, asinsspiedienu pazeminošie līdzekļi var ietekmēt urīnpūšļa muskuļu darbību. Tādēļ, lai ārsts efektīvi ārstētu problēmu, viņam jāzina par visiem medikamenti, ko lieto pacients. Situāciju pasliktina arī kofeīns un alkohols.

• Urīnpūšļa vēzis
Urīna nesaturēšanu var izraisīt urīnpūšļa vai dzemdes kakla vēzis, tiesa, šis ir krietni retāks iemels nekā iepriekšminētie cēloņi. Līdzīgi kā citi vēža veidi, arī urīnpūšļa vēzis rodas, ja kādas urīnpūšļa apvidū esošas šūnas nekontrolēti dalās, veidojot audzēju. Ārsts var ieteikt operāciju, lai izņemtu pēc iespējas vairāk šo šūnu. Parasti tai seko staru vai ķīmijterapija, lai iznīcinātu atlikušos audzēja skartos audus. Smagākos gadījumos var nākties izņemt pat visu urīnpūsli, lai novērstu recidīvu.

Reklāma
Reklāma


9 ieteikumi urīnpūšļa veselībai

„Mēness aptiekas” farmaceite Daiva Āboliņa sniedz vairākus ieteikumus, kā uzturēt un uzlabot urīnpūšļa veselību. 

• Kontrolēt šķidruma uzņemšanas daudzumu
Nesaturēšanas  gadījumā ir jāierobežo pārmērīga šķidruma uzņemšana. Jādzer biežāk un mazāki apjomi, jo liels šķidruma daudzums uzņemts vienā reizē provocē urīna noplūdi. Tomēr jāatceras, ka ūdens ir nepieciešams normālai organisma darbībai – tas jāuzņem pietiekoši, taču ne pārlieku lielā daudzumā. 

• Laikus apmeklēt tualeti
Nav veselīgi ciesties un neiet uz tualeti. Tiklīdz rodas vēlēšanās urinēt, pēc iespējas ātrāk ir jāapmeklē tualete. Pārāk ilga ciešanās var novājināt urīnpūšļa muskuļus. Urinēšanas procesu gan nevajadzētu sasteigt – der pārliecinies, ka ir izvadīts viss urīns. Nepilnīgi izvadīts urīns arī var būt viens no inficēšanos veicinošiem faktoriem.
 

• Veikt iegurņa vingrinājumus
Par iegurni dēvējam apvidu no dzimumorgānu zonas līdz pat mugurkaula pamatnei. Tas ir veidots no muskuļiem, kas palīdz kontrolēt urīnpūsli. Lai padarītu tos stiprākus, ieteicamas īpašās aktivitātes. Vingrinājuma pamatā ir maksts muskuļu sasprindzināšana tā, ir kā mēs censtos no visa spēka apturēt urinēšanu. Vislabāk to izpildīt guļus uz cietas pamatnes un muskuļi ir jāsaspiež tā, lai rastos sasprindzinājuma sajūta dzimumorgānu apvidū un aizmugurē. Šāds sasprindzinājums jāmēģina noturēt līdz pat 10 sekundēm. Var veikt ātrus muskuļa