Kā neļaut menopauzei ietekmēt dzīves kvalitāti

Intīmās zonas veselība ir svarīga visos sievietes vecuma posmos, katrā vecuma grupā ir savas īpatnības, taču reti, kad tiek runāts par sievietes vecuma posmu pēc 50 gadu vecuma jeb menopauzi. Dzīve nebeidzas ar menopauzi, tā tikai sākas!
Svarīgi atcerēties, ka seksualitāte var ietekmēt dzīves kvalitāti, ietekmējot sievietes emocionālo un psiholoģisko veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi atcerēties, ka seksualitāte var ietekmēt dzīves kvalitāti, ietekmējot sievietes emocionālo un psiholoģisko veselību.

 

Svarīgi atzīmēt, ka mūsdienīga medicīniskā aprūpe un uztura pieejamība ir palielinājusi vidējo sievietes dzīves ilgumu, dāvājot sievietei vismaz 25 dzīves gadus menopauzē. Palielinoties dzīvildzei pieaug arī ekspektācijas uz veselīgāku dzīvi, un sievietes vairāk domā par dzīves kvalitātes jautājumiem, tostarp seksuālās funkcijas uzturēšanu. Seksuālā veselība iet roku rokā ar sievietes intīmo veselību un maksts vide ir seksuālās veselības stūrakmens, skaidro ginekoloģe, dzemdību speciāliste Natālija Bērza.

 

Kāpēc šis ir nozīmīgs jautājums? 

Bieži sievietes pēc menopauzes iestāšanās un hormonālām pārmaiņām kautrējas runāt par seksuālās dzīves kvalitāti, kas lielākoties būtiski pasliktinās. Sievietes baidās atzīt arī partnerim, ka sajūtas vairs nav tādas kā iepriekš un dzimumdzīve reizēm vairs nav patīkama vai pat rada diskomfortu, rezultātā notiek izvairīšanās no tuvības mirkļiem. Svarīgi atcerēties, ka seksualitāte var ietekmēt dzīves kvalitāti, ietekmējot sievietes emocionālo un psiholoģisko veselību.

 

Menopauzes laikā, samazinoties sieviešu hormonu līmenim asinīs, samazinās arī to piesātinājums audos, estrogēns (viens no sieviešu hormoniem) piedalās ādas un gļotādu mitruma uzturēšanā un audu elastības nodrošināšanā, jo ietekmē kolagēna veidošanos audos. Tādēļ menopauzē novēro tā saucamo atrofisko kolpītu, kas raksturojas ar sausām gļotādām, plānu gļotādas virsējo slāni, kas rada sūrstēšanu, dedzināšanu, plaisas, papildus tam var pievienoties biezi dzeltenīgi vai dzelteni-zaļi izdalījumi ar smaku, tas viss padala dzimumdzīvi visai apgrūtinošu.

 

Kādi ir risinājumi? 

Iesākumā vajadzētu mitrināt gļotādu, ko parasti veic divos veidos. Vienkāršākais veids ir lubrikanta izmantošana dzimumakta laikā, taču tas atrisina diskomforta jautājumu ikdienā un tam ir ļoti īslaicīgs efekts.


Ja ir vēlme pēc ilgstoša efekta, tad labs palīgs būs hormonu aizvietojošā terapija, kuru var lietot gan sistēmiskā veidā, ja papildus ir citi menopauzes simptomi (karstuma viļņi) vai arī ārkārtīgi mazās devās tieši maksts krēmu vai svecīšu veidā, ja ir sūdzības tikai no maksts puses. Ieguvums no makstī lietojamiem līdzekļiem ir to niecīga uzsūkšanās asinsritē, tāpēc arī blakusparādību risks ir minimāls. 


Pēc tam, kad ir atjaunots maksts mirtrums, ir obligāti jāatjauno veselīga maksts vide. Veselīga maksts vide sastāv pārsvarā no pienskābām baktērijām jeb zinātniski dēvētas par Lactobacillus sugas mikroorganismiem – tās ir makstī plaši pārstāvētas katrai sievietei. Pareizas maksts vides atjaunošanu  vislabāk nodrošina papildus probiotiku terapija. Korekti piemeklētas probiotikas ne tikai nodrošina maksts veselīgu vidi, bet arī aizsargā maksti no dažādām maksts infekcijām.


Nodrošina arī urīnceļu veselību

Vesela maksts vide ir ne tikai intīmās veselības balsts, bet arī nodrošina urīnceļu veselību. Zinātne ir pierādījusi, ja makstī ir līdzsvarota mikroflora, kuru lielākoties sastāda pienskābās baktērijas, tad iespēja attīstīties urīnceļu iekaisumiem ir daudz zemāka.

 

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, mums visiem ir jārūpējas par savu intīmo skaistumu un jāsaudzē savas intīmās sievišķības pasaule ar sev vispiemērotākajiem līdzekļiem, lai mūsu dzīves kvalitāte būtu vislabākā jebkurā vecumā.