Ar saules spēku pretim pavasarim

Bērni aug strauji, tāpēc ir svarīgi, lai katrā attīstības posmā viņi saņemtu nepieciešamās barības vielas un vitamīnus. Nenoliedzami, D vitamīnam ir īpaša loma ne tikai augšanas procesā, bet arī organisma imunitātes stiprināšanā. It īpaši šobrīd, kad arvien vairāk pētījumu apliecina D vitamīna nozīmību organisma spējai pretoties elpceļu saslimšanām un ātrāk atveseļošanai, ja gadījies saslimt [1].
Par supervitamīnu LYLsunD3 ir kļuvis pateicoties formulai un veidam, kā D3 vitamīns nonāk organismā – mikroemulsijas pilieni, izsmidzināti zem mēles vai vaigu iekšpusē,  apiet kuņģi un zarnu traktu, momentā nokļūs asinsritē un šo tik nepieciešamo vitamīnu uzreiz nogādā ikvienai organisma šūnai.

FOTO: Publicitātes foto

Par supervitamīnu LYLsunD3 ir kļuvis pateicoties formulai un veidam, kā D3 vitamīns nonāk organismā – mikroemulsijas pilieni, izsmidzināti zem mēles vai vaigu iekšpusē, apiet kuņģi un zarnu traktu, momentā nokļūs asinsritē un šo tik nepieciešamo vitamīnu uzreiz nogādā ikvienai organisma šūnai.

 

Dati rāda, ka vairāk nekā 80 % Latvijas iedzīvotajiem ir nepietiekams D vitamīna līmenis asinīs. Zinātnieki pastiprinātu uzmanību vērš uz bērniem kā vienu no lielākajām riska grupām. Kaimiņvalstīs nepietiekama D vitamīna koncentrācija ir novērota līdz pat 70% bērnu vispārējā vecuma grupā no 1 līdz 21 gadam. 


Diemžēl mūsu platuma grādos dzīvojot, D vitamīnu nav iespējams uzņemt pietiekamā daudzumā no dabiskās saules gaismas un tas ir jāuzņem papildus.  Lai vitamīna sintēze būtu efektīva, saules stariem jāsasniedz āda konkrētā leņķī un konkrētā dienas laikā. Kopumā Latvijā saule spīd vidēji 1700-2000 stundu gadā. Šim faktam noteikti ir nozīme, skaidrojot mūsu sliktos rādītājus, tomēr pat tik saulainā valstī kā Izraēla, kur Tel Aviv pilsētā saule spīd vidēji 3300 stundas gadā, konstatēts, ka 79.4% bērnu vecumā no 5 līdz 20 gadiem D vitamīna līmenis nav pietiekams [2].


Arī ar pārtiku uzņemt nepieciešamo dienas devu būs gana izaicinoši. Lai tiktu saņemta bērnam optimālā uzturošā dienas deva - 600 starptautisko saules vienību, vienā dienā būtu jāapēd aptuveni 39 olu dzeltenumi vai 0,48 kg laša, vai jāizdzer 2,4 litri piena. 

 

Reklāmas informācija


Kādēļ D vitamīns ir tik svarīgs?

D vitamīna funkcijas bērna organismā vislabāk raksturo vēlējums – audz liels, stiprs un vesels!  Sen pagājuši tie laiki, kad D vitamīna trūkums organismā tika saistīts tikai ar rahīta draudiem un skeleta attīstības traucējumiem. Pēdējo gadu pētījumi apliecinājuši, ka šim vitamīnam piemīt daudz lielāka nozīme ikdienas dzīves kvalitātes nodrošināšanā, kā ticis skaidrots iepriekš.

  • D vitamīns palīdz augt lielam un stipram. Bērnam augot, aktīvi veidojas viņa skelets un kauli burtiski aug lielāki ar katru dienu. Cilvēka organismā par spēcīgiem kauliem atbild kalcijs. Tomēr, lai kalcijs spētu darīt savu darbu un spēcinātu kaulus, tam obligāti nepieciešams sabiedrotais – D vitamīns, bez kura organisms nespēj absorbēt uzņemto kalciju. Tāpēc kalcija daudzums, kas uzsūcas kaulos, ir tiešā mērā atkarīgs no D vitamīna daudzuma organismā. Arī muskuļu šūnās ir D vitamīna receptori jeb piesaistes vietas. Ja bērniem trūkst D vitamīns, muskuļi kļūst vāji, un tas var izraisīt bērna motoriskās attīstības aizkavēšanos. Lai bērns rāpotu, sēdētu, skrietu, rāptos un lektu, D vitamīns ir ārkārtīgi svarīgs.
  • D vitamīns stiprina imunitāti. Pētnieki fiksējuši, ka par imunitāti atbildīgais šūnas receptors kļūst izteikti vājāks, ja netiek uzņemts pietiekams D vitamīna daudzums. Izraēlā veiktā pētījumā analizēti vairāk kā 52 tūkstoši Covid-19 pozitīvu un 524,050 nesaslimušu cilvēku dati. Zinātnieki novērojuši nozīmīgu saistību starp D vitamīna deficītu un Covid-19 sastopamību, vislielāko risku novērojot cilvēkiem ar smagu D vitamīna nepietiekamību. Savukārt, būtisks aizsargājošs efekts tika novērots tiem dalībniekiem, kuri pēdējo 4 mēnešu laikā bija lietojuši šķidras formas D vitamīnu [3].

 

Secināts, ka bērni un pusaudži ar zemāku D vitamīna līmeni asinīs, ir jutīgāki pret alergēniem kā tie, kuriem ir augstāks D vitamīna līmenis.

  • D vitamīns palīdz cīnīties pret alerģijām. Vitamīns D jau labu laiku tiek pētīts arī saistībā ar alerģijām. Secināts, ka bērni un pusaudži ar zemāku D vitamīna līmeni asinīs, ir jutīgāki pret alergēniem kā tie, kuriem ir augstāks D vitamīna līmenis. Atopiskais dermatīts ir viena no saslimšanām, kuras ārstēšanā un stāvokļa uzlabošanā pētīta D vitamīna ietekme. Saslimstība ar atopisko dermatītu pēdējo 50 gadu laikā ir pieaugusi 400 reižu, īpaši industriālajās un attīstītajās valstīs. Mongolijā tika veikts pētījums, kurā piedalījās 107 bērni vecumā no 2 līdz 17 gadiem. Visiem dalībniekiem jau iepriekš bija diagnosticēti atopiskā dermatīta simptomi, kas pasliktinājās vai nu aukstā laikā, vai ap pāreju no rudens uz ziemu. Dalībnieki tika sadalīti divās grupās. Viena grupa saņēma D vitamīna devu 1000 SV dienā, bet otra saņēma placebo. Mēneša beigās bērniem, kuri saņēma D vitamīna piedevu, bija vērojami uzlabojumi vidēji par 29% [4].
  • D vitamīns veseliem zobiem. Līdzīgi kā D vitamīns sadarbībā ar kalciju rūpējas par stipriem kauliem, tāpat šī kombinācija nodrošina arī stiprus zobus. Tomēr vēl D vitamīnam ir tieša sasaiste arī ar kariesu, kas ir izplatītākā hroniskā slimība bērnu vidū, ko izraisa bakteriāla infekcija. Pirmie ziņojumi par saistību starp D vitamīna deficītu un zobu kariesa bojājumiem ir datēti jau ar 1928. gadu [5].

 

Šī pētījuma rezultāti uzrāda pārliecinošus datus – LYLsunD3 spēj paaugstināt D vitamīna līmeni asinīs vidēji par 132% un uzsūkšanās jaudā apmēram 4 reizes pārspēj tirgū esošos D vitamīna sprejus uz eļļas un ūdens bāzēm. 


Latvijas supervaronis – LYLsunD3 KID 

2020. gadā pašmāju zinātnieki veica vērienīgu pētījumu, kurā tika apskatītas dažādas D vitamīnu formas un atzīts efektīvākais produkts, kas īsā lietošanas periodā (30 dienas) spēja paaugstināt kopējā D vitamīna līmeni cilvēkiem ar nepietiekamu un vidēji smagas pakāpes D vitamīna deficītu – Latvijas farmācijas zīmola LYL love your life® D3 vitamīna sprejs LYLsunD3.


Šī pētījuma rezultāti uzrāda pārliecinošus datus - LYLsunD3 spēj paaugstināt D vitamīna līmeni asinīs vidēji par 132% un uzsūkšanās jaudā apmēram 4 reizes pārspēj tirgū esošos D vitamīna sprejus uz eļļas un ūdens bāzēm. 


Par supervitamīnu LYLsunD3 ir kļuvis pateicoties formulai un veidam, kā D3 vitamīns nonāk organismā – mikroemulsijas pilieni, izsmidzināti zem mēles vai vaigu iekšpusē,  apiet kuņģi un zarnu traktu, momentā nokļūs asinsritē un šo tik nepieciešamo vitamīnu uzreiz nogādā ikvienai organisma šūnai.

Vecāki un bērni ir atzinuši, ka LYLsunD3 ir vienkārši lietojams – ik rītu pēc brokastīm vai ik dienu pēc maltītes, iepūtiet vienu spreja devu zem mēles vai vaidziņa iekšpusē. 


LYLsunD3 KID ir dabisks, ērti lietojams un drošs D3 vitamīns spreja formā, kas domāts bērniem no 1 līdz 7 gadus vecumam. Vecākiem ķipariem ir iespēja lietot LYLsunD3 2000 SV, kas piemērots D līmeņa profilaktiskai uzturēšanai, vai LYLsunD3 PROFESSIONAL 4000 SV, kas paredzēts D vitamīna nepietiekamības un deficīta gadījumā. 
LYLsunD3 sastāvā ir dabiskais saldinātājs - ksilīts, kas pasargās un rūpēsies par zobiem un mutes veselību. Kā arī ir jāpiemin, ka vitamīnam ir apelsīnu garša. Vecāki un bērni ir atzinuši, ka LYLsunD3 ir vienkārši lietojams – ik rītu pēc brokastīm vai ik dienu pēc maltītes, iepūtiet vienu spreja devu zem mēles vai vaidziņa iekšpusē. 


Viens iepakojums LYLsunD3 KID satur 25ml, kas būs pietiekami līdz pat 4 mēnešu ilgam lietošanas periodam, un tā viena mēneša izmaksas sastādīs nepilnus 3 EUR. 


Februārī LYLsunD3 produktu līniju iespējams iegādāties ar atlaidi līdz -20%  lielākajos aptieku tīklos Latvijā.

 

Reklāmas informācija

 

Atsauces:

1. A.A. Ginde, et al., “Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey,”Arch. Intern. Med. 169 (4), 384–390 (2009).
2. “Vitamin D deficiency/insufficiency from childhood to adulthood: Insights from a sunny country.” Motti Haimi and Richard Kremer, 2017 Feb 8. doi: 10.5409/wjcp.v6.i1.1
3. “The link between vitamin D deficiency and Covid-19 in a large population”, Ariel Israel, Assi Albert Cicurel, Ilan Feldhamer, Yosef Dror, Shmuel M Giveon, David Gillis, David Strich, Gil Lavie, 18 Sep 2020, doi: https://doi.org/10.1101/2020.09.04.20188268 
4. “Vitamin D significantly improves symptoms of winter-related atopic dermatitis in children”, October 3, 2014, Massachusetts General Hospital, ScienceDaily.
5. The Action of vitamin D in preventing the spread and promoting the arrest of cariesin children”.  May Mellanby and C. Lee Pattison. 1928 Dec 15; 2(3545): 1079–1082. doi: 10.1136/bmj.2.3545.1079