Organisma atjaunošana ar labajām baktērijām pēc antibiotiku lietošanas

Diemžēl vēl nav izgudrots preparāts, kas nonāvētu tikai tos mikrobus, kas savairojušies pār mēru un rada problēmas. Lietojot antibiotikas kādas kaites ārstēšanai, bojā aiziet arī labie mikroorganismi, kas veic svarīgu darbu mūsu organismā. Tad jāņem palīgā labās baktērijas aptiekā.
Ja kādu iemeslu dēļ tiek izjaukts balanss gremošanas sistēmā, mēs to tūdaļ izjūtam, un visbiežāk problēma izpaužas kā caureja jeb diareja.

FOTO: Shutterstock.com

Ja kādu iemeslu dēļ tiek izjaukts balanss gremošanas sistēmā, mēs to tūdaļ izjūtam, un visbiežāk problēma izpaužas kā caureja jeb diareja.

 

Svarīgā mikroflora

Jau pats nosaukums “anti-biotika” nozīmē – pret dzīvo. Tās palīdz uzveikt ne tikai slimību izraisītājus, bet arī nonāvē daļu labo mikroorganismu, kas rūpējas par mūsu labsajūtu un to, lai organisma sistēmas strādātu nevainojami. 


Viens no biežākajiem nepatīkamajiem antibiotiku posta apliecinājumiem ir problēmas ar vēderu. Precīzāk – ar vēdera izeju. Mūsu barības vadu, kuņģi, zarnu traktu klāj sargājošās gļotādas, kas ir ļoti jutīgas. Ja kādu iemeslu dēļ tiek izjaukts balanss gremošanas sistēmā, mēs to tūdaļ izjūtam, un visbiežāk problēma izpaužas kā caureja jeb diareja. 


Bieža, ūdeņaina vēdera izeja ir ļoti bieži sastopama blakus parādība bakteriālas infekcijas ārstēšanas gadījumā jeb tad, kad nepieciešams lietot antibiotikas. 
Kā jau noproti, caurejas iemesls ir labo baktēriju bojā eja un izdzīvot spējīgāko (diemžēl – ne tik labo) savairošanās pār mēru. Biežākie šādu mikroorganismu pārstāvji ir baktērijas un mikrobi, kas arī ikdienā dzīvo mūsu zarnās un neizraisa nekādas slimības vai simptomus. Taču ar antibiotikām izjauktās mikrofloras dēļ zūd labo un slikto mikroorganismu balanss, savairojas mikrobi, kas bojā zarnu sieniņu un pastiprina ūdens un sāļu izvadīšanu no organisma caur zarnām. 
 


Lietojot antibiotikas, caureja biežāk piemeklē: 

  • ja nozīmētas plaša spektra antibiotikas;
  • ja nepieciešamas vairākas antibiotikas vienlaicīgi;
  • ja antibiotiku terapija ir ilgstoša;
  • ja cilvēkam ir kāda hroniska gremošanas trakta slimība;
  • ja antibiotikas lieto gados vecāks cilvēks;
  • ja kādu iemeslu dēļ ir pavājināta imunitāte;

 

 

Kā atgūt balansu?

Par laimi, lielākoties antibiotiku izraisīta caureja norit samērā vieglā formā, neprasot speciālu ārstēšanu, taču organisms tik un tā zaudē šķidrumu, sāļus, olbaltumu… 
Lai atgūtu spēku, nepieciešams normalizēt gremošanas sistēmas darbību, bet to spēj paveikt tā sauktās labās baktērijas, ko satur probiotiskie līdzekļi. Visatpazīstamākie probiotiķi ir pienskābās un bifidobaktērijas, taču aptiekās pieejamo medikamentu un uztura bagātinātāju sastāvos ir arī citas labās baktērijas. Labās baktērijas nereti tiek kombinētas kopā ar vielām, kas veicina ātrāku to augšanu, piemēram, inulīns. Probiotiķus var papildināt arī ar B grupas vitamīniem.